Esa Saarinen Salon akkutehtaan johtajaksi

1
Automotiven Salon ja Uudenkaupungin akkutehtaiden johtaja Esa Saarinen aikoo olla suurimman osan työajastaan Salossa.

Valmet Automotiven Salon akkutehtaan johtaja Esa Saarinen , 48, on varsin tuore kasvo Valmet Automotivella. Hän aloitti kaksi kuukautta sitten Uudenkaupungin akkutehtaan johtajana ja nyt hänen luotsattavakseen tulee myös Salon tehdas.

– Uudenkaupungin akkutehtaan toiminta on volyymiltaan aivan erilaista kuin mitä Salossa tulee olemaan. Uudessakaupungissa on piensarjatuotantoa sekä prototyyppien valmistusta, kun taas Salossa aloitetaan akkujen suursarjatuotanto, Saarinen sanoo.

Saarinen on työskennellyt teknologiatellisuuden parissa erilaisissa johtotehtävissä jo 25 vuoden ajan. Saarinen on aikaisemmin työskennellyt valmistavassa teollisuudessa muun muassa toimitusjohtajan sekä kehitys- ja tuotantojohtajan tehtävissä.

Valmet Automotivelle hän siirtyi Polarteknik Oy:stä, jossa hän toimi operatiivisena johtajana.

Saarisen mukaan Salon tehtaalla on tärkeä rooli Valmet Automotiven strategian toteuttamisessa. Yhtiö on laajentanut systemaattisesti tarjontaansa sähköisen liikenteen palveluissa.

– Salon tehdasta kohtaan on isoja odotuksia ja tietysti myös kasvusuunnitelmia, mutta näistä puhumisen aika ei ole nyt. Tärkeintä on saada projekti ensin täysillä vauhtiin, Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan akkutehtaan tulo Salon IoT Campukselle on hieno uutinen sekä Suomelle että Salolle.

– Ja itselleni tietysti myös. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä mukaan rakentamaan ja kehittämään autoteollisuuden sähköisiä ratkaisuja aitiopaikalta.

Saarinen myöntää, että akkutehtaan tuotannon aloittamisen aikataulu on haasteellinen. Valmet Automotiven tavoitteena on käynnistää akkujen suurtuotanto Nokian entisissä tuotantotiloissa vielä tämän vuoden aikana. Valmet Automotive ilmoitti tehtaan perustamisesta Saloon maaliskuun alussa.

– Olemme päässeet hyvään vauhtiin. Osa tehtaan avainhenkilöitä on valittu ja lisää väkeä rekrytoidaan koko ajan.

Akkutehtaan suunnitelmien mukainen henkilöstötarve on noin 300, joista toimihenkilöitä on useita kymmeniä.

– On mukava nähdä, että akkutehtaan tulo on herättänyt näin paljon mielenkiintoa. Vauhti vain kiihtyy, kun rekrytoinnit alkavat täydellä rintamalla.

Salon IoT Campuksella tehdään parhaillaan muutostöitä akkutehdasta varten. Esimerkiksi lattioita vahvistetaan painavia tuotantolinjoja varten.

Remontti etenee Saarisen mukaan hyvin. Kaikkiaan rakennustöihin on varattu aikaa puolisentoista kuukautta.

– Laitteiden asennus aloitetaan heti, kun tilat ovat kunnossa. Akkutehtaan tuotanto on tarkoitus saada käyntiin vuoden viimeisellä kvartaalilla, hän kertoo. Täysi miehitys tehtaalla on vuoden 2020 alkupuolella, jolloin tuotantokin toimii täydellä teholla.

Raumalla asuvan Saarisen pääasiallinen työpiste on Salossa.

– Näin karkeasti arvioiden aion olla Salossa 80 prosenttia työajasta ja loput ajasta jossain muualla, hän sanoo.

Salo ei ole Saariselle entuudestaan täysin vieras kaupunki.

– Olen aikaisemmassa työpaikassani tehnyt yhteistyötä Hella Lighting Finland Oy:n kanssa ja silloin kävin kaupungissa jonkin verran, hän kertoo.

Esa Saarinen

Syntynyt vuonna 1971.
Koulutukseltaan Insinööri, MBA.
Työura: Purso Tools Oy: toimitusjohtaja, Konepaja Häkkinen Oy:n kehitysjohtaja, TTT Technology Oy:n tuotantojohtaja, FB Ketjutekniikka Oy:n toimitusjohtaja, Polarteknik Oy:n operatiivinen johtaja.
Perheeseen kuuluu vaimo ja aikuinen poika.
Asuu Raumalla. Muutto suunnitelmissa Turun talousalueelle.
Harrastaa metsästystä ja kalastusta.

It Senior

Muistui mieleen aika 1970-luvulta, kun Salora perusti komponenttitehtaan Ukiin ja täältä Salosta osa muutti pysyvästi Ukiin, ja monelle tuli tutuksi sen aikainen kasitie Raisiosta Laitilaan.