Hallitusvääntö käy vaikeaksi

1
Puheenjohtajat Antti Rinne (sd.) ja Petteri Orpo (kok.) jännittivät tuloslaskentaa Pikkuparlamentissa.

Pääministeripuolue keskusta kärsi rökäletappion. Hallituskumppani kokoomus taas otti hyvän loppukirin ja onnistui torjumaan gallupien ennustaman vaalitappion.
Vaalien suuri voittaja on SDP. Oppositio menestyi muutenkin, sillä vaalivoittoon ylsivät myös vihreät ja vasemmistoliitto.

Vaalitulokseen voi olla tyytyväinen myös perussuomalaiset. Jussi Halla-ahon johtama puolue keräsi komean äänisaaliin. Sen sijaan perussuomalaisista omille teilleen lähtenyt sinisten ryhmä kärsi murskaavan tappion ja käytännössä katosi puoluekartalta.
Perussuomalaisten osallistuminen hallitukseen on hyvästä tuloksesta huolimatta epätodennäköistä. Sen verran vastentahtoisesti muut puolueet ovat kertoneet lähtevänsä perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyöhön.

Tasainen vaalitulos ei lupaa helppoja hallitusneuvotteluja. Kun kolmen suurimman puolueen voimasuhteet ovat näin lähellä toisiaan, ei itsestään selvää hallitusratkaisua ole.
SDP:n Antti Rinne katsoo hallituskumppaneita ensisijaisesti vihreistä ja vasemmistoliitosta. Kolmikon olisi todennäköisesti helppo laatia yhteinen hallitusohjelma, ja vaalituloskin antaa kaikille kolmelle oikeutuksen hallitusvastuuseen.
Jos halutaan vahva enemmistöhallitus, niin SDP tarvitsee vielä mukaan joko keskustan tai kokoomuksen. Perussuomalaiset tuskin on ensimmäinen vaihtoehto.
Yhteistyö keskustan kanssa sopisi SDP:lle ehkä kokoomusta paremmin, mutta rankka vaalitappio voi hillitä keskustan halukkuutta hallitukseen. Jos keskusta mukaan lähtee, niin motiivina voisi olla maakuntahallinnon maaliin ajaminen.

Varsinais-Suomen vaalipiirissä perussuomalaiset nousi suurimmaksi puolueeksi ja sai yhden lisäpaikan. Vastaavasti keskusta menetti yhden paikan.
Salosta katsottuna vaalitulosta voi pitää hyvänä, sillä kaupunki sai toisen kansanedustajan. Katja Taimelan (sd.) lisäksi eduskuntaan nousee perussuomalaisten Mikko Lundén.
Myös sauvolainen Esko Kiviranta (kesk.) säilytti kansanedustajan paikkansa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kuntalainen K
2 vuotta sitten

Vaalitulos on voitto Suomen demokratialle. Kun eduskunta ei kyennyt viime kaudella tekemään parlamenttaarista lainvalmistelua, niin nyt kansa valitsi parlamentaarisimman eduskunnan mitä on ilmeisesti koskaan ollut.

Seuraavan neljän vuoden aikana Suomi joko nousee tai kaatuu, vain poliittinen järjestelmä pystyy sen sössimään. Eli nyt mitataan poliittinen kuuntelutaito ja -herkkyys sekä solidaarinen ymmärrys.