Katja Taimela jatkaa neljännelle kaudelle

0
Salolainen Katja Taimela sai parisataa ääntä vähemmän kuin vuoden 2007 vaaleissa, jolloin hän pääsi eduskuntaan ensimmäistä kertaa.

 

Salolainen Katja Taimela johdatti SDP:n vaalivalvojaiset Salon työväentaloilta halikkolaiseen ravintolaan. Tämä oli hänen urallaan ensimmäinen kerta, kun vaalien tulosta ei jännitetty punaisessa talossa.
– Tukiryhmäläiset antavat jo kaikkensa vaalityön aikana. Päätin ihan itse, ettei vaali-iltanaenää tehdä talkoilla ruokaa eikä siivoilla, Taimela naurahti.
Oli toinenkin syy. Taimela uskoi saaneensa ääniä yli puoluerajojen. Muiden kuin demarien oli ehkä helpompi astella sisään ravintolaan kuin työväentaloon. Pihalta sai hakea höyryäviä lihapiirakoita. Grilliruoka tuoksui.
Ylen vaalilähetys pauhasi isolla näytöllä ravintola Captain Nemon seinällä. Saija Karnisto-Toivonen yritti salin toisesta kulmasta huutaa, että Taimela oli saanut ennakkoon 1 912 ääntä. Vaalipäällikkö Anita Sjöholm-Nikkanen säikähti.
Katja Taimela ei tietoa uskonut.
– Tässä ei voi olla kaikki ennakkoäänet! hän huudahti.
Pian selvisi, että Salon lukion ja kaupungintalon ennakkoäänet puuttuivat. Kolmien edellisten eduskuntavaalien kokemuksesta Taimela uskoi, että hänelle oli tulossa sieltä vähintään 600 ääntä.
Epävarmuus latisti tunnelmaa. Taimelan sisällä myllersi. Poika Leevi Taimela kävi jossain vaiheessa vitsailemassa, että äidin pitäisi saada enemmän ääniä voittaakseen. Perheellä oli oma sisäinen veikkaus. Kupongit odottivat kotona suljetuissa kirjekuorissa.
Vasta vähän ennen yhdeksää vaalivalvojaisissa levisi tieto, että Taimela oli saanut lukiolta ja kaupungintalolta 848 ääntä.
– Nyt helpottaa ja olen ihan tyytyväinen, Taimela huokaisi.
Helpottunut oli myös Anita Sjöholm-Nikkanen.
– Pelästyin aidosti. Hiki alkoi tulla.

SDP:n tulos kaiversi valvojaisväkeä. Taimelakin oli veikannut, että demarit saavat koko maassa yli 21 prosenttia äänistä ja neljä edustajaa Varsinais-Suomesta. Toivetta paremmasta menestyksestä eläteltiin vielä hetki sen jälkeen, kun ennakkoäänet oli julistettu.
– Jännittävä tilanne, halikkolainen Jari Nieminen totesi Katja Taimela -nappi rintapielessä.
Nieminen sanoi tukeneensa Taimelaa kaikissa kunta- ja eduskuntavaaleissa, vaikka ei olekaan SDP:n jäsen. Tänä keväänä hän oli käynyt pystyttämässä muutaman vaalijulisteenkin.
– Katja ei ole populisti, Nieminen perusteli.

Taimelan siskonpoika Ville Virtanen silmäili vaalien tulospalvelua vain toisella silmällä. Hän katsoi omasta puhelimestaan naisleijonien MM-loppuottelua Yhdysvaltoja vastaan.
– Tää on niin historiallista, että Suomen naiset on finaalissa!
Oli kuulemma ollut kova paikka valita, katsoako lätkämatsia telkkarista vai tullako tädin vaalivalvojaisiin.

Lue Katja Taimelan esittely täältä.