Katse siirtyi jo Kouvoihin – ”Sisäpuolustuksessa on haastetta mille tahansa joukkueelle”

0
Jos BC Nokialla olisi ollut viisi Aapeli Alasta (vas.), Juho Nenonen ja Vilpas olisi joutunut lujille. Alasia oli vain yksi, joten ottelusarjasta tuli murskaava.

Vilpas ei juuri juhlinut kolmantena keväänä peräkkäin saavutettua paikkaa Korisliigan mitalipeleissä. Katse oli jo tulevassa.

Kun täydellisen muhennoksen ainesosia sisältänyt kolmas puolivälierä BC Nokiaa vastaan oli päättynyt 114–87-voittoon, Vilppaan pelaajat ja valmennus olivat kiinnostuneita Pyynikin palloiluhallin tapahtumista. Kesken lehdistötilaisuuden tuli varmistus: Kouvot voitti kolmannen kerran Pyrinnön ja on Vilppaan tuleva välierävastustaja.

– Kun jäljellä on enää neljä joukkuetta, ei vastustajalla ole väliä. Mieluummin matkustetaan Kouvolaan kuin esimerkiksi Joensuuhun, Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo pyöritteli.

Vahvan puolivälieräsarjan pelannut Jamie Skeen kohtaa näin viime kauden seuransa.

– On hienoa kohdata vanha seura, Skeen tokaisi ja muistutti kehityskohteista.

– Aloitimme taas vähän hitaasti, jatkossa emme voi jatkaa näin. Meidän ei pidä olla huolissamme hyökkäyksestä vaan puolustuksesta. Esimerkiksi minulla ja BT:llä (Brandon Taylor) on parannettavaa yksi vastaan yksi -puolustamisessa. Kouvoilla on hyvät isot miehet, Skeen kertoi.

Iisalo tiivisti Kouvojen pelaamisen osuvasti.

– Kouvot pelaa äärimmäisen kovalla pallon paineella. Isot pelaajat suojelevat rengasta ja pienet ovat hyvin aggressiivisia. Sisäpuolustuksessa on haastetta mille tahansa joukkueelle.

– Kouvot on äärimmäisen hyvä puolen kentän playoff-joukkue. Kuten me ja Kauhajoki, Iisalo kehui Jyri Lehtosen valmentamaa luomusta.

Puolivälieräsarja ei sinänsä valmistanut Vilpasta välieriin, sillä vastustajan tekemisen taso ja materiaalin laajuus tulevat nousemaan huomattavasti.

Vilpas teki kolmessa puolivälieräottelussa keskimäärin 103 pistettä ja voittomarginaali oli keskimäärin 27 pistettä!

– Tämä ei ollut ”tolppa sisään, tolppa ulos” -ottelusarja, Iisalo muotoili ja sai vieressä hymyilleen BC Nokian päävalmentajan Tero Vasellin nostamaan pöytäkirjan kasvojensa eteen.

Eilisessä ottelussa Vilpas upotti kuusi ensimmäistä kolmen pisteen heittoaan ja latoi jo avauskympillä 38 pistettä. Tauolla ero oli 15 pistettä.

– Sovimme kopissa puoliajalla, että tullaan niin kovaa, että laitetaan viimeinen sinetti tälle sarjalle. Sitten ero oli nopeasti jo 30 pinnaa, Iisalo kuittasi.

Vilpas sai paitsi säästeltyä avainpelaajiaan myös saamaan onnistumisia laajalla rintamalla. Peräti kuusi pelaajaa teki vähintään 11 pistettä. Ahnein oli Skeen, joka rullasi korille 23 pisteen edestä.

Vilppaalta puuttui ottelusta nilkkansa maanantain ottelussa Nokialla taittanut Antonio Ballard . Vilppaan kannattajilla ei kuitenkaan ole syytä huoleen, sillä seurahistorian ehkä ”stahanovilaisin” amerikkalaispelaaja veti vartin kuntopyörätreenin muiden ottaessa alkulämpöä otteluun.

– Pystyn varaamaan jalkaan painoa. Olin sivussa, koska sarja oli 2–0 meille. Olen satavarmasti takaisin välierissä, Ballard kertoi ottelun jälkeen.

Huonoimmassa kunnossa oli päävalmentaja Iisalo, joka on kouristellut viimeiset päivät kevätinfluenssassa.

– Juttelin eilen (keskiviikkona) pitkään infektiolääkärin kanssa. Onneksi tämä on siinä vaiheessa, ettei se voi enää tarttua. Koko joukkue on saanut ennaltaehkäisevät lääkkeet, ettei epidemia lähde liikkeelle.

– Kuumetta on ollut 40 astetta. Pari viimeistä matsia olo ei ole ollut kauhean hyvä.

Aikaa levolle on riittävästi, sillä välieräsarja alkaa vasta ensi viikon torstaina Salohallissa. Mutta siihen ne lepopäivät jäävätkin, sillä välieräsarjassa pelataan loppuun asti joka toinen päivä. Finaaliin selviää neljällä voitolla.

Toinen välieräpari alkaa samaan aikaan Kauhajoella. Karhubasketin vastustajaksi tulee joko KTP tai Kataja.

Mielenkiintoa Vilpas–Kouvot-sarjaan tuo myös se, että Kouvojen riveissä pelaa tuore kansanedustaja Ville Kaunisto (kok.). Samana päivänä avausvälierän kanssa on eduskunnan täysistunto.

3. puolivälierä: Vilpas–BC Nokia 114–87 (38–28, 26–21, 28–15, 22–23)

Vilppaan pisteet/plusmiinus: Jamie Skeen 23/5, Juho Nenonen 19/5, Jack Gibbs 17/4, Brandon Taylor 16/5/3 torjuntaa, Aatu Kivimäki 11/0, Mikko Koivisto 11/5, Reggie Dillard 8/2, Teemu Rannikko 6/0/5 syöttöä, Leevi–Matias Taimela 2/0, Henri Kantonen 1/7/5 syöttöä, Riku Laine 0/1.
BC Nokia: Sean O’Mara 21/5, Aapeli Alanen 16/5, Armin Cane 15/3, Juan Davis Jr. 13/6, Dragan Labovic 9/4, Teemu Sulonen 8/0, Antti Ahonen 3/1, Aleksi Kantonen 2/1, Peetu Piirtola 0/0, Hugo Boman 0/1.
Levypallot: 39–28
Korisyötöt: 24–18
Menetykset: 12–15
Heittoprosentit:
1p: 86–64
2p: 63–61
3p: 46–39
Erotuomarit: Ari Malkamäki, Henri Hilke, Karol Kowalski.
Yleisöä: 1273
Vilpas välieriin voitoin 3–0.
1. välierä: to 2.5. Vilpas–Kouvot Salohallissa kello 18.30.

OHO!
Mikko Koivisto ja Juho Nenonen ovat pelanneet Vilppaan paidassa eniten pudotuspelejä ja tehneet eniten pisteitä pudotuspeleissä. Koivisto on tehnyt 33 ottelussa 266 pistettä ja Nenonen 34 ottelussa 244 pistettä.

Teemu Rannikko ja Jack Gibbs tekivät BC Nokian puolustuksesta sylttyä.

”Meillä ei ollut mitään tehtävissä”

BC Nokian päävalmentaja Tero Vasell ei lähtenyt selittelyn tielle.

– Minun liigakokemuksellani meillä ei ollut mitään tehtävissä. Yritimme jotain juttuja palloscreenipuolustuksessa, mutta jossain vaiheessa joka pelissä show oli taas pystyssä.

Vielä syksyllä BC Nokiaa pidettiin liigakauden mustana hevosena. Isoksi ja ilkeäksi koottu joukkue muuttui kauden mittaan kuitenkin hitaaksi ja lempeäksi. Pudotuspelipaikka tuli vain vaivoin, eikä BC Nokia olisi kuulunut maalis-huhtikuun perusteella liigan kahdeksan parhaan joukkoon.

– Kausi oli todella vaikea ja sekava. Loimme Villen (ex-päävalmentaja Tuominen) hyvän suunnitelman, mutta Daniel Dolencin loukkaantuminen mursi jo ideaa.

– Passivoiduimme ihan älyttömästi ja vastustajat oppivat pelaamaan O’Maraa ja Labovicia vastaan.

Loppukaudella BC Nokia nosti pakon edessä kokoonpanoonsa Divari B:ssä kautensa aloittaneet Juan Davis juniorin ja Armin Canen. Kaksikon taso ei ymmärrettävästi riittänyt Korisliigassa.

Vasell jatkaa seurassa.

– Palaan omiin hommiini junnupuolelle ja apuvalmentajaksi.

SSS:n tietojen mukaan vahvin ehdokas BC Nokian uudeksi päävalmentajaksi on Bisonsin ja Katajan entinen mestarivalmentaja Greg Gibson, joka valmensi tällä kaudella Belgian pääsarjassa Limburg Unitedia. Gibson sai potkut maaliskuussa.

Puolivälierissä joukkueen paras pelaaja oli lahtelaislähtöinen Aapeli Alanen, jota huhut vievät ensi kaudeksi Katajaan.