Kirkoille tulossa uudet paloturvallisuusohjeet – Ylivieskan kirkkopalo käynnisti työn

0

Seurakunnat saavat kesän alussa uudet kirkkorakennuksia koskevat paloturvallisuusohjeet. Niissä kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota ennakointiin, suunnitelmallisuuteen ja siihen, että suunnitelmat on räätälöitävä aina kuhunkin kohteeseen, kertoo turvallisuusjohtaja Lauri Lehto Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä.
Paloturvallisuusohjeiden päivitystarve nousi esiin Ylivieskan kirkon tulipalon jälkeen vuonna 2016. Nykyiset ohjeet ovat kymmenen vuoden takaa.
Ohjeita varten tehtiin viime syksynä myös kysely seurakunnille, heti Joensuun Kiihtelysvaaran kirkon palon jälkeen. Kyselyn tulosten perusteella suurimmat uhat ovat ilkivalta, tuhopoltot ja sähköpalot, arvioi Lehto.
Myös Ylivieskan ja Kiihtelysvaaran kirkon paloissa oli kyse tuhopoltoista. Moni muistaa lisäksi Tyrvään Pyhän Olavin kirkon tuhopolton syksyllä 1997.

Varautuminen parantunut

Kyselyn mukaan liki kaikissa kirkoissa on nyt vähintään paloilmoitus- ja alkusammutusjärjestelmät ja yli puolessa kirkoista kameravalvonta. Myös sprinklereiden tyyppisiä erilaisia sammutuslaitteita on asennettu yhä enemmän.
Automaattisten sammutusjärjestelmien vaihtoehtona kirkkoon voidaan rakentaa vesiputkijärjestelmä, joka on normaalisti tyhjillään, mutta jota kautta palokunta voi palotilanteessa syöttää vettä, kertoo yliarkkitehti Kristiina Koskenaho Kirkkohallituksesta.
Keskeistä on tunnistaa vaaratilanteet. Ranskassa Notre Damen katedraalissa palo syttyi kesken korjaustöiden, ja isojen rakennustöiden aikana kannattaakin olla erityisen tarkka, Koskenaho sanoo.
Ohjeita valmistelevat Suomen pelastusalan keskusjärjestö, Museovirasto, Kirkkohallitus ja Finanssiala.
Museovirasto valmistelee parhaillaan myös kirkkojen restaurointi- ja hoito-opasta, jossa siinäkin pyritään ottamaan huomioon myös paloturvallisuus.

STT

Kuvat: