Kiviranta pitää vaaleja uransa poikkeuksellisimpina

0
Valtion vuoden 2019 talousarviota kotonaan selaava sauvolainen Esko Kiviranta valittiin jo viidenelle kaudelle eduskuntaan.

Sauvolainen jo viidettä kauttaan kansanedustajana aloittava Esko Kiviranta (kesk.) haluaisi Keskustan pyrkivän määrätietoisesti hallitukseen. Hän tosin pitää epätodennäköisenä, että sinne pääsisi kohtuullisin ehdoin.

– Hallituksessa pystyy paremmin vaikuttamaan, mutta oppositiossa se (vaikuttaminen) on nolla, hän muistuttaa.

Jos oppositioon jäädään, oppositiopolitiikka on hänen mukaansa aloitettava heti.

Kiviranta toteaa, että normaalistihan kaksi suurinta puoluetta muodostaa hallituksen, mutta hänelle ei ole täysin selvinnyt, mitä vaalit voittaneen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tavoittelee.

Alkutilanne on hänen mukaansa mielenkiintoinen. Muutenkin hän pitää käytyjä vaaleja oman ”vaaliuransa” eli yhteensä kuudet kansanedustajavaalit läpikäyneenä poikkeuksellisimpina.

Syynä oli perussuomalaisten nousu toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

– Ilman muuta perussuomalaisten pitäisi olla mukana hallituksessa, hän lisää.

Kiviranta on toinen Varsinais-Suomesta läpimenneistä keskustalaisista. Puolue menetti yhden paikan.

– Näyttää, että meidän alueella (Varsinais-Suomessa) merkittävä määrä ääniä meni perussuomalaisille, hän arvelee syyksi.

Muualla maassa Keskustan vaalitappion syynä on hänen arvionsa mukaan se, että äänestäjät ovat jääneet koteihinsa. Kiviranta pohtii, onko se merkki uskon menettämisestä politiikkaan.

Omakaan läpimeno ei ollut varma vaali-illan ääntenlaskun edetessä, sillä somerolainen Jani Kurvinen näytti välillä olevan edellä.

– Aikamoinen työvoitto, mutta poika ( Tuomas Kiviranta ) jännitti enemmän.

– Hän oli vaalipäällikköni, Kiviranta selittää.

Kiviranta pohtii, että tänä vuonna oli myös monta maanviljelijätaustaista ehdokasta.

Sauvolaisedustaja on ollut eduskunnassa yhtäjaksoisesti vuodesta 2003. Vain ensimmäisellä yrittämisellä hän ei päässyt, joskin äänimäärä oli reippaasti enemmän kuin nyt.

Talous- ja veropolitiikan sekä maa- ja metsätalouden asiantuntijaksi itsensä nimeävä Esko Kiviranta sanoo vaalit voittaneen puolueen eli SDP:n vero-ohjelman kauhistuttavan.

Hän näkee SDP:n vero-ohjelmassa hyökkäyksiä varallisuusverotukseen, perintöverotukseen ja kiinteistöverotukseen.

Tulevan kauden tärkeimpiä asioita Kivirannan mielestä on ensimmäiseksi Suomen EU-puheenjohtajakausi, joka alkaa kesällä.

– Nyt ratkaistaan EU:n seuraava rahoituskausi seitsemälle vuodelle ja siinä ratkaistaan suomalaisen maatalouden tulevaisuus, hän sanoo.

Hallituskauden tärkeistä asioista Kiviranta nostaa karille menneen sote-uudistuksen, josta hänen mielestä pitäisi uudistaa ainakin terveydenhuolto, siten että erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto yhdistettäisiin.

– Viime kaudella yritettiin vähän liian suurta palaa, hän muistuttaa.