Lopussa nauroi Taikuri: tripla-tuplaa hiponut Rannikko johti Vilppaan taas alkuvaikeuksien kautta voittoon

0
Vilpas (kuvassa Brandon Taylor, Juho Nenonen ja oikealla Teemu Rannikko) tuskailivat pelinsä kanssa jälleen hieman yli neljänneksen verran. Kokonaissuoritus jäi silti riittävästi plussan puolelle. Arkistokuva.

Miesten Korisliigan toisen puolivälierän askelissa oli hyvin pitkälti sama kaiku kuin ensimmäisenkin. Salon Vilpas eteni taas alkuvaikeuksien jälkeen voittoon, kun BC Nokia joutui taipumaan kotisalissaan 70–88 (38–38)-tappioon.

Välieräpaikka on Vilppaalle katkolla Salohallissa tulevana torstaina kello 18.30 alkaen. BC Nokia joutui pelaamaan maanantaina ilman takamiestään Niko Mattilaa.

Kotijoukkue sai kuitenkin otteluun kovasti kaipaamansa terävän alun ja voitti ensimmäisen neljänneksen peräti pistein 20–9. Vilppaalta neljännes oli yksi kauden huonoimmista.

Vilppaan osin vapaat kolmen pisteen heitot kolisivat rautoihin saldolla 1/6, BC Nokialta osuivat kaukaa puolestaan harvemmin tässä hommassa kunnostautuvat Antti Ahonen, Armin Cane ja Aleksi Kantonen.

Lisäksi BC Nokia pystyi pitämään levypallopelistä huolta lukemilla 11–8, ja Vilpas sortui myös neljään pallonmenetykseen. Hyökkäyksessä Vilppaan pallonliike oli paikoin puutteellista, ja vastaavasti Nokia sai Sean O’Maran ja vastustajan puolustuksen avulla varsin hyvin tilaa korin alla.

Vilpas pelasi runsaat neljä minuuttia ilman pisteitä 4–5-vierasjohdon käännyttyä 11–5:een. Ero jatkoi kasvamistaan tasaisesti koko neljänneksen loppuun asti.

Trendi oli pitkälti samankaltainen kuin Salohallin avausosan ensimmäisen 14 minuutin aikana. Tuolloin nokialaiset pitivät ohikiitäneeksi jäänyttä yhdeksän pisteen johtoasemaa.
Nyt ero näyttäytyi vieläkin räikeämpänä. Vilppaan kannalta pahimmillaan kotijohto oli jo 26–9, eli noin kymmenen edellistä peliminuuttia olivat menneet pistein 22–4. Vilppaan kolmen pisteen heittosaldo näytti pahimmillaan lukuja 1/10 – Salohallissa peli alkoi ennen ilotulitusta saldolla 1/11.

BC Nokian perisynnit alkoivat kuitenkin näyttäytyä, ja samaan aikaan Vilpas ikään kuin pakotti itsensä jälleen peliin mukaan. Ottelun alussa osuman silmäkulmaansa saanut Antonio Ballard alkoi repiä Juho Nenosen ja Jamie Skeenin kanssa hyökkäyslevypalloja toisensa perään. Niiden avulla Vilpas hinasi itsensä seitsemän pisteen putkella lukemiin 26–16.

BC Nokian heikko hetki on varsin usein erittäin heikko. Se teki kolmessa peräkkäisessä hyökkäyksessään eli hämmästyttävästi 24 pelisekunnissa kolme pallonmenetystä. Lisäksi päävalmentaja Tero Vasell purnasi itselleen teknisen virheen.

Vastaavasti Vilpas alkoi saada Teemu Rannikon johdolla kuvioitaan kuntoon, ja puolustuskin alkoi pitää alun katastrofia huomattavasti paremmin. Nokian johto alkoi sulaa – jälleen Salohallin avauspelin tapaan – todella nopeasti, ja Jack Gibbsin kolmonen käänsi pelin vierasjohdoksi (36–38) ensimmäistä kertaa sitten aivan alkuminuuttien.

Toisella neljänneksellä Vilpas voitti levypallot 15–10, ja Nokia ei vuorostaan osunut omissa vapaissakaan kolmen pisteen heitoissaan. Joukkueen miltei ainoaksi pisteidentekotavaksi jäivät neljänneksen loppupuolella vapaaheitot.

Vilppaan Gibbs heitti paljon ja teki 12 pistettä. Rannikon neljä koriin johtanutta syöttöä olivat suuressa arvossa, samoin kuin Skeenin ja yhdeksän pistettä tehneen Nenosen hyökkäyslevypallot. Vilpas teki peräti 12 pistettä hyökkäyslevypallojensa jälkeen. Virhevaikeuksia ei ollut kummankaan joukkueen pelaajilla. Nokian tehomies oli Armin Cane kymmenellä pisteellään.

Tauon jälkeen Nokian Juan Davis Junior heitti vapaan kolmosen ohi ja jätti Nenosen vapaaksi upottamaan oman vastaavan heittonsa. Nenoselle vihellettiin kuitenkin kaksi nopeaa virhettä, joilla hänen virhesaldonsa nousi kolmeen. Hetkeä myöhemmin kolmas virhe tuli myös Ballardille.

Molemmat joukkueet kivittivät edelleen kolmen pisteen heittojaan ohi, vaikka vapaita mahdollisuuksia oli tarjolla jatkuvasti. Rannikko tarjoili kuitenkin niin oivallisia syöttöjä joukkuekavereilleen, etteivät he erehtyneet niistä: Rannikolla oli jo kuusi koriin johtanutta syöttöä ennen 25 peliminuutin täyttymistä. Huomattavasti hämmentävämpi oli kahdeksan levypallon saldo, jolla ”Taikuri” hätyytteli vähitellen jopa tripla-tuplaa.

Kun 25 minuuttia täyttyivät, mentiin tasatilanteessa 47–47. Tässä vaiheessa Vilppaan takamies Aatu Kivimäki tuli ensimmäistä kertaa ottelun aikana kentälle.

Rannikon seitsemäs merkitty (tilastoista uupui vähintään yksi) syöttö Mikko Koiviston kolmoseen vei Vilppaan illan suurimpaan johtoonsa (47–52). Kahdeksas syöttö, kohteena jälleen Koivisto, piti eron yhtä suurena.

BC Nokian Aapeli Alanen karisti joukkueeltaan heittokipsiä ja oli jatkuvasti mukana pienimuotoisissa turpakäräjissä. Vilpas oli kuitenkin edelleen dominoiva  hyökkäyslevypalloissa, jotka alkoivat tehdä kotijoukkueen kannalta tuhoja. Kahdessa peräkkäisessä salolaishyökkäyksessä irtopallon vei Ballard, ja näistä suorituksista seurasi yhteensä viisi pistettä. Seuraavassa hyökkäyslevyrin ottaja oli Taylor, tulos kaksi pistettä.

Nokian romahdus ja Vilppaan ryhtiliike oli jälleen totaalinen kolmannen neljänneksen lopussa. Jakso päättyi alle kahdessa minuutissa tulleeseen 0–10-putkeen, ja Vilpas oli ennen viimeistä kymmenminuuttista erittäin tukevasti kiinni voitossa tulostaulun näyttäessä lukemia 53–65. Rannikko oli edelleen kiinni tripla-tuplassa: seitsemän pistettä, yhdeksän levypalloa ja kahdeksan syöttöä.

Vilppaalle tarjoutui joitakin mahdollisuuksia ottelun ratkaisemiseen päätösneljänneksen alussa. Kolmen pisteen heittoprosentti pysyi kuitenkin joukkueelle harvinaisen matalana, ja Nokia pääsi hetkeksi yhdeksän pisteen päähän vieraiden vapaista paikoista huolimatta.

Jack Gibbs naulasi kuitenkin kolmosen, ja kotijoukkue teki pallonmenetyksen. Vuori oli BC Nokialle jyrkkä kiivettäväksi: 60–72, pelaamatta kuusi ja puoli minuuttia.

Rannikon illan yhdeksäs tilastoitu syöttö vapautti Skeenin korintekoon. Teemu Sulosen kova kolmonen Gibbsin kättä vasten onnistui, mutta Gibbs kuittasi heti ajollaan toisessa päädyssä.

Pidemmässä juoksussa Vilpas on yksiselitteisesti aivan liian hyvä koripallojoukkue tämän hetken BC Nokialle. Antonio Ballard upotti ensin jälkimmäisen vapaaheittonsa ja seuraavassa hyökkäyksessä illan näyttävimmän donkin. Kahden bussillisen kokoisena Pirkanmaalle reissannut Vilpas Ultras alkoi vähitellen viritellä voitonlauluja, kun tilanne oli jo 64–79 vain neljä minuuttia ennen loppua.

Rannikon syöttö numero kymmenen oli viimeistään ottelun ratkaissut suoritus. Tripla-tupla jäi lopulta kolmen pisteen ja yhden levypallon päähän. Harmillista epävarmuutta jatkoon tuo se, että Antonio Ballard klenkkasi pois kentältä nilkkaansa pidellen aivan loppuhetkillä.

Vilppaan heittoprosentit olivat ratkaisevasti paremmat, ja joukkue hallitsi levypalloja samalla tavalla kuin avausottelussa. Jack Gibbs oli toista kertaa kentän pisteykkönen 22 merkinnällään.

Kouvolan Kouvot on varsin suurella todennäköisyydellä Vilppaan välierävastustaja. Kouvot voitti toisenkin puolivälierän kahdeksan pisteen erolla, tällä kertaa kotikentällään Tampereen Pyrintöä vastaan pistein 91–83 (43–46). Kouvot sijoittui runkosarjassa kuudenneksi.

KTP-Basket teki uskomattoman nousun voittoon kotiottelussaan Joensuun Katajaa vastaan. Kataja johti alle kahdeksan minuuttia ennen loppua 88–66, ja ottelun piti kaiken järjen mukaan olla käytännössä ratkennut.

KTP voitti viimeiset seitsemän minuuttia ja 24 sekuntia pistein 28–7. Sankariksi nousi käsittämättömän lopun pelannut Jalen Jackson. Hän teki alle kahdessa minuutissa kymmenen pistettä ja torjui vielä Katajan Ilari Seppälän ajon ratkaisuhetkillä. Seppälän korilla Kataja olisi todennäköisesti voittanut ottelun, mutta nyt otteluvoitot tasoittuivat 1–1:een.

Kauhajoen Karhubasket siirtyi Helsinki Seagullsia vastaan otteluvoitoissa 2–0-johtoon. Seagulls joutui edelleen pelaamaan ilman Christopher Ortizia ja Juwan Statenia, ja 89–98-tulos enteilee sarjan ratkeamista torstaina Kauhajoella.

Lue lisää tiistain lehdestä