Notre Damen sortuneen tornin kuparinen kukko löytyi

0

Notre Damen tulipalossa sortuneen tornin huipulla ollut kuparinen kukko on löytynyt. Ranskan kulttuuriministeriön mukaan kukko on jonkin verran vaurioitunut mutta ilmeisesti korjattavissa.
Viranomaisten mukaan liki satametrisen tornin huipulla ollut metalliveistos oli onneksi pudonnut etäälle tulipalon liekeistä.
Kukon sisällä on säilytetty Pariisin suojelemiseksi tarkoitettuja pyhäinjäännöksiä – muun muassa palaa orjantappurakruunusta, jonka uskotaan olleen Jeesuksen päässä. Kukko on myös koko Ranskan epävirallinen symboli.

Ranska laittaa arkkitehdit kilpasille: tuleeko Notre Dameen uusi torni?

Ranska järjestää kansainvälisen arkkitehtikilpailun Notre Damen katedraalin tuhoutuneen tornin korvaamiseksi. Asiasta kertoi maan pääministeri Edouard Philippe.
Philippen mukaan kilpailun avulla selvitetään, tuleeko katedraalille uutta tornia lainkaan ja jos tulee, onko se täysin uudenlainen vai identtinen tuhoutuneen tornin kanssa.
Maanantai-iltana alkanut palo aiheutti Notre Damen katedraalille pahoja vaurioita. Asiantuntijat ovat arvioineet, että katedraalin kunnostus vie ainakin vuosia ja jopa vuosikymmeniä.

STT

Kuvat: