Pääsiäisen jälkeistä musiikki-ilottelua Uskelan kirkossa: Salo Chamber ja Vox Saloensis esittävät Vivaldia ja Bachia

0
Lassi Kari hioi teosta orkesterin ja kuoron yhteisharjoituksessa pääsiäismaanantaina Uskelan kirkossa.

Suurteosten esittäminen Salon Uskelan kirkossa saa jatkoa, kun Salo Chamber -kamariorkesteri ja Vox Saloensis -kamarikuoro yhdistävät jälleen voimansa.

Ensi sunnuntaina kuullaan yhteistyön tuloksena kaksi menevää barokin ajan teosta: Antonio Vivaldin Gloria ja Johann Sebastian Bachin Taivaaseenastumisoratorio.

Salon seurakunnan johtava kanttori Kaisa Suutela-Kuisma korostaa, että sunnuntaina on luvassa iloista ja helposti ymmärrettävää klassista.

– Lapsetkin voi ottaa mukaan, hän kannustaa ja huomauttaa, että kumpikin teos kestää puolisen tuntia.

Teoksiin päädyttiin viime talvena, kun kevään ohjelmistoa alettiin miettiä. Musiikin johtaa Fiskarsissa asuva Lassi Kari, joka on ollut mukana perustamassa Salo Chamberia ja opiskellut aikoinaan myös orkesterin johtamista. Aiemminkin Salon seurakunnan projekteissa mukana ollut muusikko otti innoissaan Suutela-Kuisman esittämän kutsun vastaan.

– Johtaminen on ollut pitkäaikainen haaveeni ja tämä on mahtava tilaisuus. Opiskeluaikoinani minua kannustettiin hankkimaan leipäni kapellimestarina, mutta olen työskennellyt free lance -kontrabasistina. Olen keikkaillut enimmäkseen barokkiorkestereissa, mutta harrastanut myös vapaata improvisaatiota ja rytmimusiikkia, Kari kertoo.

Halusimme saada taas jotain isoa aikaan.

Sekä kamariorkesteri Salo Chamber että kamarikuoro Vox Saloensis kootaan molemmat projekti kerrallaan.

Suutela-Kuisma toteaa, että yleensä hän saa postituslistansa avulla kokoon nelisenkymmentä laulajaa eli tarpeeksi joka äänialaan. Lista kasvaa sitä mukaa, kun kanttori saa vihiä hyvistä laulajista.

Orkesterin parikymmentä soittajaa ovat Salon seudulla vaikuttavia ammattimuusikoita. Lähes 40 hengen kuorossa on sekä ammattilaulajia että pitkän linjan lauluharrastajia.

Solisteina laulavat sopraanot Maria Sirén ja Maria Rainio-Alaranta, altto Hanna-Leena Keinänen, tenori Eero Lasorla ja basso Jari Parviainen.

– Kaikki muut solisteista ovat Salon seurakunnan kanttoreita paitsi Lasorla, joka on Italiassa opiskeleva ammattilaulaja, Suutela-Kuisma kertoo.

– Halusimme saada taas jotain isoa aikaan ja kehittää Salo Chamberin toimintaa.

Lassi Kari harmittelee, ettei aika riitä kolmansiin harjoituksiin.

– Meillä on nyt kahdet harjoitukset, kenraali ja konsertti. Kolmas harjoitus olisi tervetullut, sillä nyt kaikkein pienempiin yksityiskohtiin ei voi puuttua.

Suutela-Kuisma toteaa Vivaldin olleen ensimmäinen barokin kauden suuri säveltäjä. Hän vaikutti myös Bachiin, joka teki Vivaldin teoksista urku- ja cembalosovituksia.

Vivaldin tunnetuimpiin teoksiin kuuluu Vuodenajat; neljä konserttoa viululle. Kuorolle ja orkesterille sävelletty puolen tunnin mittainen Gloria tulee Suutela-Kuisman mukaan hyvänä kakkosena.

– Bachin tunnetuimpia kuoroteoksia ovat kärsimysajan passiot ja jouluoratorio, mutta Taivaaseenastumisoratoriota kuulee harvemmin. Teoksessa on paljon samaa iloa ja juhlaa kuin jouluoratoriossakin, hän toteaa.

 

Salo Chamber -orkesterin ja Vox Saloensis -kamarikuoron konsertti Uskelan kirkossa sunnuntaina 28. huhtikuuta kello 18. Vapaa pääsy. Ohjelma 20 euroa.