Pääsiäisenä saadaan nauttia lämmöstä – Lapissa vähäisiä sateita

0

Pääsiäisen aikana saadaan nauttia lämpimistä säistä melkein koko maassa. Lapissa voi esiintyä pitkäperjantain aikana hajanaisesti sateita. Sademäärät jäävät kuitenkin Ilmatieteen laitoksen mukaan vähäisiksi.
– Lapin sadealue voi jossain siellä sunnuntain tai maanantain vaihteessa siirtyä hieman etelämmäksi. Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu saattavat olla vesisateen alla, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.
Sää on aurinkoista kiirastorstaihin saakka. Perjantain aikana voi koko maassa olla ajoittain pilvistäkin. Pilvimassassa esiintyy kuitenkin päivän mittaan aukkoja.

Etelä- ja länsiosissa lämpimintä pääsiäisenä

Kemiönsaaressa mitattiin iltapäivällä neljän aikaan tämän kevään lämpötilaennätys, 17 lämpöastetta.
Pääsiäisenä eteläisessä Suomessa lämpötilahuiput liikkuvat 15 asteen tietämissä. Etelä- ja länsiosissa saattaa elohopea käydä jopa 17 lämpöasteen paikkeilla.
Maan pohjoisosissa on hieman viileämpää. Pohjois-Pohjanmaan korkeuksilla liikutaan luultavasti pari astetta 10 lämpöasteen kummallakin puolen. Lapissa lämpöasteita on vain muutamia, oli aurinkoa tai ei.
Yöpakkasia on edelleen laajalti. Niiltä saatetaan korkeintaan välttyä kaikkein lounaisimmassa Suomessa.

Maastopalot riehuneet Uudellamaalla

Rannikkoalueilla ja Ahvenanmaalla on voimassa ruohikkopalovaroituksia aina sunnuntaille saakka. Tämän lisäksi varoituksia on Pohjanmaalla ja Hämeessä.
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana ei saa sytyttää avotulta, muistuttaa pelastuslaitos tiedotteessaan. Keväällä esimerkiksi puutarhajätteiden polttaminen voi johtaa roihun leviämiseen laajemmalle alueelle.
– Lumen alta esiin tullut viimevuotinen kuiva ruoho- ja lehtimassa on nyt erittäin syttymisherkkää ja pieneksi ajateltu poltto voi helposti levitä hallitsemattomaksi, kertoo palopäällikkö Antti Lallukka Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.
Pelastuslaitoksen mukaan noin 70 prosenttia maastopaloista aiheutuu ihmisen toiminnan seurauksena.
Uudenmaan alueella on syttynyt huhtikuun aikana 39 maastopaloa. Maastopaloja on ollut jo 28 enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona.
– Viime päivien kuiva ja tuulinen sää on lisännyt olosuhteiden vaarallisuutta, Lallukka jatkaa.

Tulvat jäänevät normaalille tasolle

Pohjois-Pohjanmaan jokien vedenkorkeudet nousevat pääsiäisen aikana, kertoo Suomen ympäristökeskus Syke tiedotteessaan.
Tulvaennusteet ovat lämpenevästä säästä huolimatta tavanomaisia. Sulamattoman virran mukana kulkevan jään aiheuttamien jääpatojen muodostuminen on kuitenkin mahdollista. Jääpadot voivat nostaa vedenkorkeuden paikallisesti tavallista korkeammallekin.
Oulun seudun jokien ennustetaan nousevan keskimääräiseen tulvahuippuun pääsiäisen jälkeisellä viikolla.
– Kevään tulvatilanteiden kehittymisen ratkaisevat lopulta aina tulva-ajan vesisateet ja lämpeneminen, toteaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Sykestä.

STT

Kuvat: