Pukuliikkeen kautta Arkadianmäelle – Mikko Lundén toteutti jo toisen unelmansa

0
Mikko Lundén (ps.) oli toistamiseen ehdolla eduskuntavaaleissa. Reilut 4¿500 ääntä takasi miehen nousun kansanedustajaksi.

Mikko Lundénilla (ps.) on ollut kaksi unelmaa – joko työskennellä kauppiaana tai kansanedustajana. Nyt mies on toteuttanut molemmat unelmansa vuoden sisään.

Salossa perheineen asuva Lundén, 39, aloitti K-kauppiaana Somerolla viime kesänä, ja sunnuntaina hänet valittiin perussuomalaisten kansanedustajaksi.

Lundén kuvaili tunnelmia vaalipäivän jälkeisenä päivänä väsyneiksi, mutta todella hyviksi.

– Eihän tätä vielä oikein edes ymmärrä. Takki on tyhjä, mutta kyllä kannatti, hän muotoilee.

Täytenä yllätyksenä vaalimenestys ei Lundénille tullut.

– Koskaan aikaisemmin ei vaalien alla ole ollut näin paljon yhteydenottoja. Olen saanut todella paljon sähköposteja, tekstareita ja tietysti puhunut kasvokkain ihmisten kanssa.

– Jossain kohtaa vaalipäivän alla tuli sellainen tunne, että tässähän voi käydä hyvin. Vaimokin sanoi, että jotain suurta on selvästi tekeillä, Lundén sanoo.

Paljasjalkainen salolainen Lundén on ollut mukana kunnallispolitiikassa kymmenen vuotta. Hänet valittiin ensimmäisen kerran kaupunginvaltuutetuksi vuonna 2009. Kaupunginhallituksen jäsen hän on ollut vuodesta 2013 lähtien.

Lundén oli ehdolla eduskuntavaaleissa toista kertaa. Vuonna 2015 hän sai koko vaalipiiristä vajaat 2 600 ääntä. Näistä noin 2 000 tuli salolaisilta.

Tällä kertaa hänen äänipottinsa nousi jo yli 4 500:n. Lundén on vahvasti salonseutulainen poliitikko, sillä suurin osa äänistä tuli seudulta. Salosta ääniä annettiin vajaat 3 400 ja Somerolta reilut 600.

– Vaalityö keskitettiin miltei kokonaan seudulle. Turussakin käytiin, mutta siellä suunnalla oli omat vahvat ehdokkaat, joita oli turha lähteä haastamaan, Lundén kertoo.

Lundén matkaa eduskuntaan luottavaisin mielin.

– Aion olla äänestäjien luottamuksen arvoinen. Olen kuitenkin edelleen jalat maassa -tyyppi. Samana Mikkona tässä pysytään.

Lundénin työ kauppiaana Somerolla on alkanut hyvin. Kauppiasura jatkuu, vaikka uusi työ odottaa Arkadianmäellä.

– Kaupasta en halua luopua missään nimessä, Lundén painottaa.

– Vaimo tulee kauppaan töihin. Itse aion olla kaupalla viikonloput ja lomat.

Lundénilla ja hänen vaimollaan on neljä lasta: 9-, 7- ja 2-vuotiaat sekä vajaan puolen vuoden ikäinen vauva.

Lundén suuntaa Helsinkiin ensimmäisen kerran ensi tiistaina. Luvassa on perussuomalaisten ryhmäkokous.

– Puoluetoimistosta soitettiin ja pyydettiin paikalle. Maalaispoika suuntaa isolle kirkolle tietysti paikallisen pukuliikkeen kautta, Lundén naurahtaa.

Tähän asti vain paikallispolitiikassa mukana olleella Lundénilla ei ole valmiita verkostoja eduskunnassa. Niitä hän lähtee rakentamaan pikkuhiljaa.

–  Heikki (Tamminen) soitti ja onnitteli. Hän lupasi olla avuksi, Lundén sanoo. Salolainen Heikki Tamminen toimii perussuomalaisten eduskuntaryhmän tiedottajana.

Helsinkiin Lundén aikoo kulkea junalla.

– Muttei tunnin junalla. Nykyinen matka-aika riittää minulle, uuteen rautatielinjaukseen ja nopeaan junayhteyteen varauksella suhtautuva Lundén veistelee.