Salo alkaa taas säästää sammuttelemalla ilmanvaihtoa

35

Salon kaupunki alkaa taas säästää sammuttamalla rakennusten ilmanvaihtoa öisin ja viikonloppuisin.

Ilmanvaihdosta tinkiminen on osa kaupunkikehityslautakunnan säästölistaa.
Tilapalvelut on arvioinut, että rakennusten ilmanvaihtoa ja lämmitystä säätämällä on mahdollista säästää vuositasolla 250 000 euroa ja kuluvana vuonna 150 000 euroa. Lisäksi rakennusten lämpötiloja alentamalla voidaan saavuttaa noin 50 000 euron säästö tänä vuonna.

Tilapalvelujen mukaan ilmanvaihdon käyntiaikoja on mahdollista tarkastella kuntien sisäilmaverkoston maaliskuussa antaman yleisohjeen mukaisesti.

Suositus tarkoittaa käytännössä, että ilmanvaihto voidaan sammuttaa julkisissa rakennuksissa yöksi. Ilmanvaihto kytketään päälle aamuisin 1–2 tuntia ennen käyttöaikaa ja sitä pidetään illalla päällä tunti-kaksi käyttäjien poistuttua. Viikonloppuisin ilmanvaihtoa pidettäisiin suosituksen mukaan päällä tunnin ajan päivässä, jos rakennus on käyttämättä.

Kaupunkikehityslautakunta on hyväksynyt esityksen säästöistä. Lautakunnassa Jerina Wallius (kok.) esitti, ettei ilmanvaihdon käyntiajoista säästetä. Hänen esityksensä raukesi kannatuksen puutteessa. Wallius jätti päätökseen eriävän mielipiteensä.

 

 

pölypallero

Esitän Salon kaupunginjohtaja Innalle julkisen kysymyksen, että miksi kaupunki toimii tässä vastoin laitevalmistajien käyttöohjeita?

MDI

En ole kaupunginjohtaja mutta laitevalmistajan intressissä on valmistaa ja myydä laitteitaan sekä tietysti mahdollisimman paljon. Heillä voi olla paljonkin tietoa puhallinmoottoreista vaan ei välttämättä rakentamisesta. Käyntiajan pudottaminen n. kolmanneksella lisää tietysti käyttöikää ja vähentää samalla uusimistarvetta. Uusimpien suositusten mukaan iv pitäisi sammuttaa yöksi ja olennaisempaa on iv:n tasapainoitus kuin käyntiajat. Jos näitä kommentteja uskoo, niin ”kaikki Salon (ja koko Suomen) koulut ovat umpihomeessa”, miksi näin sitten on jos iv pyörii nyt yötäpäivää? Terveisin homeettomasta oppilaitoksesta, jossa iv ei ole pyörinyt öisin vuosikymmeniin mutta iv säädetäänkin parin kolmen vuoden välein sekä suodattimet vaihdetaan kahdesti vuodessa. Lisäksi kaikki iv-kanavat rassataan noin viiden… Lue lisää »

Tulevaisuuden rakentaja

Ottamatta kantaa rakennusfysiikkaan, itse ihmettelen miten päättäjät voivat lakaista käyttösuunnitelman linjauksen, jonka ovat itse tehneet! Ilmanvaidon tehostamiseen budjetoitiin jopa rahaa! Rakentajana hieron käpäliäni yhteen, sillä korjattavaa riittää tulevaisuudessa. Samalla se salolainen, joka minussa asuu, itkee.

Vuosikymmeniä sitten ei varmaan tehty muovilla vuorattuja pullotaloja?

Tällaisissa päätöksissä pitää ottaa huomioon rakennusfysiikan ammattilaisten linjaus asiasta. Lautakunnan miettii vain ja ainoastaan euroja tässä hetkessä, ei tulevaisuudessa.

Kuntalainen K

On jo nyt olemassa selkeitä mittaustuloksia ilmanlaadun huononemisesta, kun ilmanvaihto on otettu viikonlopuksi pois päältä. Toivottavasti mitta-anturit ovat myös käytössä, kun niin sanottu säästäminen alkaa.

Veronmaksaja

Säästää? Eikös juuri tuo ole se syy, miksi julkinen rakennuskanta sairastuu ja niihin tehdään kalliita remontteja? Hölmöläisten hommaa – sanon minä!

Elvis

Ja tossa ei nyt taas ole mitään järkeä.

Eräs Muuan

Eipä niin, mutta tämänvuotisen villityksen eli ilmastohysterian vuoksi Salossa ollaan valmiita kaikenlaiseen taistoon ”hyvän” asian puolesta 😀

Eräs Muuan

Eipä niin. Mutta tämänvuotisen villityksen, ilmastohysterian vuoksi tuotakin on kokeiltava. Kunhan tämä uutinen kantautuu Kiinaan, Intiaan, Saksaan ja Puolaan, noiden maiden päättäjät varmaan ottavat salolaisista mallia, jotta he eivät jäisi jälkeen meistä maailman pelastajista, ja sulkevat heti sadat tai tuhannet hiilivoimalaitoksensa. Tai sitten ratkeavat nauruun, eivätkä tee mitään päästöjensä vähentämiseksi.

Milli

Normaali käytäntö monissa kaupungeissa, onhan tuo järkevä säästökohde kunhan ei käyttömukavuuteen vaikuta!

reino

Kuinka se kesällä vaikuttaisi käyttömukavuuteen kun pidetään koneet hiljaisena ja ikkunat auki niin kuuluu linnun laulukin.

Ex-Noksu

Onneksi tulevat homekoulu-uutiset jäävät maksumuurin taakse niin ei tarvitse murehtia opettajista ja koululaisista, jotka saavat elinikäiset oireet Salon kaupunkikehityslautakunnan säästöpäätöksen vuoksi. Päättäjien nimet esiin! Ainoan vastustajan nimi nyt tiedetään.

Urpo

Pianhan lautakunnan pöytäkirja kaupungin verkkosivustolle tulee, ei ole suuri vaiva sieltä käydä katsomassa.

Purku

Pieni säästö tuo ison laskun muutaman vuoden päästä kun ruvetaan purkamaan homeisia rakennuksia.

keijo.k

Aivan vaan tiedoksi Salon kaupungin virkamiehille: Hölmöläistarinat ei ole oppikirja!

Olli-Pekka Mustonen

Kumna juttu. Ilmastointeihin ja niiden aiheuttamiin home-/ allergiaoireisiin perehtynyt professori sanoi ettei ilmastointia saa koskaan pysäyttää. Jos vedotaan johonkin Kuntaliiton suosituksiin niin näkeehän tulokset – koko Suomi täynnä homekouluja. Ei tarvitse olla kuin normaalijärjellä varustettu niin tietää mitä putkistossa tapahtuu. Kerran energiasäästöä etsitään tapahtuu luonnollisesti putkistossa lämpötilamuutoksia ja siitä seuraavaa kosteutta, jossa homesienet elää. Luulisi teknisellä puolella olevan ammattimiehiä mutta ei näköjään. No muutaman vuoden päästä päästään miettimään minne miljoonia pistetään, vanhan korjaukseen vai uuden rakentamiseen.

Jerppu

Koneellinen ilmanvaihto saattaa myös aiheuttaa sisäilmaongelmia, varsinkin väärin säädettynä. Jos se tekee tiloihin alipainetta, niin epäpuhtaudet imeytyvät rakenteista ja rakennuksen alta maaperästä huoneilmaan.

Aimo Annos

Eikös ilmastointi suunnitella nimenomaan alipaineiseksi, jotta huoneistosta ei pääse vuotamaan kosteaa ilmaa seinän tai yläpohjan lämmöneristeisiin. Juuri sitä varten on ulkoseinien sisäpinnalla ja yläpohjan alapinnalla höyrynsulku. Tietenkin vanhoihin rakennuksiin, joihin ei alkujaan ole suunniteltu koneellista ilmastointia, tuollainen huoneiston pitäminen alipaineisena ei välttämättä onnistu, eikä koneellinen ilmastointi yleensäkään ole niihin sopiva. Mutta nekin ovat ajoittain alipaineisia, varsinkin uunin tai saunankiukaan lämmityksen aikana. Vanhoissa rakennuksissa saattaa esim. alapohjan lämmöneristeistä kulkeutua ”vanhan rakennuksen tuoksua”, mutta se ei välttämättä ole terveydelle vaarallista.

Jerppu

Minun käsittääkseni ilmastointi pitää olla tasapainossa, eli yhtä paljon korvausilmaa tultava tilalle kuin poistoakin on. Saatan toki olla väärässä, kun en ole alan asiantuntija enkä edes asu koneellisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa. Muovi on kyllä estämässä kostean sisäilman pääsyä eristeisiin. Tämä on erityisen tärkeää juuri mineraalivillaeristeillä, jotka eivät osaa hengittää, so. sitoa ja päästää kosteutta ja kuljettaa sitä lävitseen ongelmia aiheuttamatta. Niin tiivistä muovikerrosta on mahdoton tehdä, että se pitäisi täysin ilmaa, jos taloon muodostuu alipainetta eikä mistään tule korvausilmaa hallitusti. Ainahan se sitten jostain tulee läpi ja siihen muovikerrosta ei ole tarkoitettukaan. Ja kyllä, painovoimaisellakin ilmanvaihdolla helposti tapahtuu juuri noin,… Lue lisää »

Urpo

Tällainen lasten ja henkilökunnan terveyden tietoinen uhraaminen lyhytjänteisen säästön nimissä on jotain niin uskomattoman typerää, etten voi uskoa lukemaani. Kaiken lisäksi me kaikki tiedämme, millaiset ongelmat meillä on rahoittaa nykyisetkin sisäilmainvestoinnit. Miksi siis hankkia noita lisää. Kysehän on terveyden lisäksi tahallisesta kaupungin omaisuuden tuhoamisesta.

Hienomeininki

Hienoa! Tuusulassa tehtiin pitkään tätä täysin samaa ”säästöä”, ja nyt jokaisessa koulussa on sisäilmaongelmia. Samoin kunnantalossa. Kannattaa konsultoida Tuusulan kuntaa tässä asiassa.

Reino

Tarkoitatko päänsärkyä, niskakipua, kylmiä sormia ja jalkoja. Veto saa aikaan nuo asiat, ja vedon aiheuttaa ilmastointi.

Ronny

Homettuu kiinteistöt tuolla tavoin.

Minäitte

Ja ne uudemmat kiinteistöt, jotka niitä muovilla vuorattuja taitavat olla kärjessä.

Urpo

Muovi ei liity tähän asiaan millään tavalla. Oli rakennuksen seinässä muovia tai ei, ilmanvaihdosta pitää huolehtia. Seinärakenteen hengittävyys on täysin eri asia kuin ilmanvahto, joka puolestaan voidaan hoitaa joko koneellisesti tai painovoimaisesti. Tai Salon tyyliin jättää hoitamatta tunnetuin seurauksin. Itse olen käynyt kouluni aikanaan terveissä rakennuksissa. Vaikka ne silloinkin olivat n. 30-100 vuotta vanhoja, ne olivat tuolloin terveitä. Nyt ainakin osassa niistä on todettu sisäilmaongelmaa. On vaikea uskoa, että kyse olisi jostain muusta kuin väärästä ilmanvaihdosta, koska rakennuksen ikä ei korreloi millään tavalla ongelmien määrän kanssa. Lisäksi tuntemani samanikäiset yksityisessä omistuksessa olevat kerrostalot, joissa ilmanvaihtoa ei koskaan sammuteta, ovat seinä-… Lue lisää »

Kaisa

Todellinen säästökohde. Kuka säästää siinä kohdassa kun lapsi tai aikuinen, myös kaupungin työntekijä sairastuu ja altistuu sisäilma-ongelmaisessa rakennuksessa? Sehän onkin ilmaista kun ihmisen koko tulevaisuus on pilalla. Ei taida päättäjillä olla lähipiirissä ketään oireilevaa kun edelleen haluavat altistaa ihmisiä huonolla ilmalla. Tsemppiä tulevalle kriisikaupungille!

Sääntöjen kiertelyä

On kyllä hyvä suunnitelma, kun sitten ”jätetään huomaamatta” se, ettei sisäilmaongelmaisissa rakennuksissa/tiloissa voi ilmanvaihtoa ottaa pois noina aikoina, eikä myöskään jos rakennusta käytetään viikonloppuisin. Pikku huomioita jotka varmaan jäävät huomioimatta.

Rakennusinsinööri

Ilmanvaihtoa ei saa koskaan sammuttaa! Ethän sinä sammuta omasta kodistasikaan ilmanvaihtoa (jos koneellinen), kun et ole viikonloppua paikalla. Tai jos sammutat, ilma on tunkkainen ja kostea saman tien. Kuka on linjannut näin lyhytnäköiset säästöt? Vuodessa säästää sen 200000e, mutta kun ei mene kauaa, niin on miljoonaremontit sisäilmaongelmien takia. Herätys! Miten tähän ei voi rakennusfirmat/laitevalmistajat puuttua päättäjien tietämättömyyteen? Salossakin on tiedossa siis sisäilmaongelmaisia rakennuksia. Onnea ja menestystä.

Volkan

Hyvä että annoitte ääniä perussuomalaisille. 😊👍🏼

Reino

Kun sammuttaa ilmanvaihdon pysyvästi ja vahtimestari huolehtii tuuletuksen ikkunoista ja ovista pysyy rakennukset kunnossa eikä tarvitse kunnostaa homeista koulua. Näin tulee suunnattomat säästöt kun ei tarvitse rakentaa uusia kouluja uuden koulun tilalle. Oppilaista tulee irtokansalaisia kun heitä kaiken aikaa retuutetaan väistötiloista toiseen. Yleensäkin lasten kuljettaminen yli päätään yhtään mihinkään on hulluuden äärirajoilla kun maaseudun koulut olivat terveellisiä viihtyvyydeltään ylivoimaisia isoihin huume altiisiin verrattuna. Pienessä koulussa havaitaan epäkohdat ja epäilyttävät liikkujat huomattavasti helpommin kuin suuressa massassa.Viime ajat Salossa on säästetty aivan kaikessa , mistä mättää että ei säästöjä tule vaan menot vain kasvaa. Tästä: säästetään väärässä paikassa , Säästetään perus asioissa… Lue lisää »

Ex-Märy

Mikäköhän se Märynummen koulunkin homehdutti yks kaks? Itse kävin koulua 70-80-luvulla, on mun jälkeen ollut monta kymmentä vuotta ilman sisäilmaongelmia. Onko siellä tehty jotain remonttia? Vanhasta tehty väkisin uudenlaista ja ilman asiantuntijoita? Kun kävin koulua, järjestäjä aukaisi aina välitunniksi ikkunat. Oli oma talkkari, joka heti tarttui pieniinkin ongelmakohtiin. Muistanpa vielä sen ajan kun ylökoululle tuli sisävessa, sitä ennen käytiin ulkovessassa. Tiedän että yläkoulun kivijalka on olematon, mutta kyllä siihen olisi pystytty tekemään parannuksia nykyaikana. Enkä tiedä onko jotain tehty, mutta jotain ihmeellistä on tapahtunut 2010-luvulla. Mut omien talkkarien poistaminen oli suurin virhe mitä Salo teki koulujen kanssa. Olis kiva tietää… Lue lisää »

Reino

Kyllä se tiedetään, mikä homeen aiheutti. Saneeraus sen aiheutti. Eli korjattiin terveelliset ja toimivat rakennukset pilalle. Eihän se ole mikään salaisuus.

Syy oli säästö lämmityskuluissa, ne olivat nykykriteerien mukaan liian korkeat. Päättäjien mielestä tulee halvemmaksi tehdä uusi koulu joka neljäs vuosi kuin lämmittää koulua ilman hometta ja lahoamista.

Suoraan sanottuna ei osata asioita. Eikä välitetä, kun on rahaa millä mällätä. Tässä on lopputulos, kun taitamattomat ovat asialla. Urakoitsijat tekevät mitä pyydetään.

Aspire

Tiedetäänkö nyt ihan varmasti, mitä ollaan tekemässä? Todella?

Virkavirhe

Tässä koko päätöksenteossa on kaksi perustavan laatuista virhettä. Ensinnäkin Kuntaliitto esittää koulujen ilmanvaihdon sulkemista yleisesti, huomioimatta mitenkään rakennusten tyyppiä, ilmanvaihtolaitteiden erilaisia koneita, valmistajien ohjeita, asennustapoja jne. Sitten päätöksen tekee tämän suosituksen takia jokin lautakuntatyyppinen elin, taaskin ilman mitään tietoa laitteiden valmistajien ohjeista, laitteiden asetuksista, koulurakennuksista jne.

Tässä on sama tilanne kuin jos Kuntaliitto antaisi ohjeen, että jokaiselle vanhukselle pitää määrätä ummetuslääkettä, riippumatta iästä tai terveydentilasta.

Vasa

Jos Wallius on ehdolla seuraavissa vaaleissa, niin ei ole vaikea arvata ketä äänestän.

Reino

Eikö ilmanvaihdon pitänyt tuoda suunnattomat säästöt lämmityskustannuksissa? Kun kaikissa kaupungin kiinteistöissä on ilmanvaihto, ei pitäisi kaupungilla olla minkäänlaisia taloudellisia vaikeuksia.

Miksi siis sammuttelu tuo säästöjä? Eikö nyt osata enää päättää sitäkään, mikä on taloudellista. Kuinka ne rahat ennen EU:n mukaan tuloa riittivät, nythän pitäisi olla vaurautta ja hyvinvointia yltäkylläisesti.