Salolaisten Taimelan ja Lundénin menestys perustuu kotikaupungin ääniin

1
Salolaisten kansanedustajien äänet tulivat enimmäkseen Salosta.
  1. VSalosta eduskuntaan valittujen Katja Taimelan (sd.) ja Mikko Lundénin (ps.) menestyksen perusta on vahva salolainen kannatus.

Neljättä kauttaan eduskunnassa aloittava Taimela sai yhteensä 5 734 ääntä. Niistä 3 508 tuli Salosta ja 486 Somerolta. Muualta maakunnasta ääniä kertyi 1 740.

Somerolla kauppiaana toimiva Lundén oli vielä vahvemmin Salon seutukunnan ehdokas. Hän sai Salosta 3 382 ääntä, Somerolta 644 ääntä ja muualta Varsinais-Suomesta 478 ääntä. Yhteensä Lundén sai 4 504 ääntä.

Lundénin läpimenon varmisti perussuomalaisten ja ennen muuta turkulaisen kansanedustajan Ville Tavion onnistuminen. Perussuomalaiset nosti paikkamääränsä kolmesta ja neljään, ja neljännen sai Lundén.

Taimela ja Lundén olivat Salon ääniharavat myös viime kuntavaaleissa, joissa kumpikin sai vähän yli tuhat ääntä.

Salolainen Pertti Vallittu kampanjoi viime syksystä lähtien kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen kärkiehdokkaana. Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah tuki vallittua näkyvästi.

Kristillisdemokraatit oli vaaliliitossa perussuomalaisten kanssa, sillä pelkillä puolueen omilla äänillä KD:llä ei ole mahdollisuuksia saada ehdokasta läpi.

Äänten keskittäminen onnistui, vaikka Vallittu ei parlamenttiin päässytkään. Hän sai 3 842 ääntä, tuli vaaliliiton listalla neljänneksi ja on nyt ensimmäisellä varasijalla.

KD:n äänipotti jäi selvästi viime vaaleja pienemmäksi. Puolueen kolme ehdokasta keräsivät ääniä yhteensä 5 801. Kolme neljästä äänestä annettiin Vallitulle.

Salosta kristillisdemokraatit sai vain 873 ääntä. Vallittu sai niistä melkein kaikki, 782.

Vallittu ja Lundén ovat kumpikin Salon kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäseniä.

Somerolainen Jani Kurvinen saa jo toistamiseen tyytyä varasijaan. Hänet jätti rannalle keskustan heikko vaalimenestys. Kurvinen pärjäsi 3 525 äänellä paremmin kuin loimaalainen kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä ja sai ääniä kolmanneksi eniten, mutta paikkoja vaalipiirissä irtosi keskustalle enää kaksi.

Kurvinen totesi sunnuntai-iltana, että oman puolueen tappio oli pettymys.

Eduskunnassa jatkavat keskustalaiset Esko Kiviranta Sauvosta ja Annika Saarikko Turusta.

Puolueet pyrkivät ehdokasasettelussaan siihen, että hyviä ehdokkaita olisi eri puolilta vaalipiiriä. Parhaimmillaan lista auttaa ehdokasta ja ehdokas listaa. Katja Taimelan ja Mikko Lundénin tapauksessa kumpikin toteutuu.

Perussuomalaiset oli eduskuntavaaleissa Salon suurin puolue. SDP jäi hieman jälkeen. Perussuomalaisille annettiin 6 671 ääntä, ja Mikko Lundén sai niistä puolet. Taimela puolestaan toi puolueen pottiin yli puolet SDP:n 6 671 salolaisäänestä.

Kokoomus sai Salossa 4 932 ääntä. Niistä 1 024 annettiin salolaiselle Marko Tapiolle. Marjaana Mänkäri sai 423 keskustan 3 970 salolaisäänestä. Jani Kurvinen vei Salossa 893 ääntä. Somerolla hän sai kaupungin 2 037 keskustaäänestä valtaosan, 1738.

KOMMENTTI:Äänet ovat yhteisiä

Varsinais-Suomen vaalitulos antaa hyvän kuvan suomalaisesta vaalijärjestelmästä, jossa ehdokkaan valintaan vaikuttavat sekä listan saamat äänet että henkilökohtainen tulos.

Puolueen tai muun listan ensimmäinen saa laskennallisesti kaikki listan äänet, toinen saa puolet, kolmas kolmasosan ja niin edelleen. Näin jokainen ehdokas saa vertausluvun.

Vasemmistoliiton Li Andersson sai huikeat 24 404 ääntä. Hänen tuloksellaan eduskuntaan pääsisi yksinkin. Pienin valituksi tulleen ehdokkaan vertausluku oli näissä vaaleissa Varsinais-Suomessa 13 105.

Vasemmistoliitto sai kaikkiaan 35 348 ääntä. Se riitti siihen, että myös Johannes Yrttiaho tuli valituksi, vaikka hänen henkilökohtainen äänimääränsä oli vain 2 623. Esimerkiksi varapaikoille jääneet Pertti Vallittu (kd.) ja Jani Kurvinen (kesk.) saivat paljon enemmän ääniä.

RKP:n Sandra Bergqvist pääsi eduskuntaan 2 981 äänellä. Puolueen oma täysi lista oli tällä kertaa ilmeisen oikea ratkaisu. Se keräsi 15 234 ääntä.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
M H
2 vuotta sitten

Jospa Taimela saisi vihdoin neljännellä kaudella jotain aikaiseksikin. Pelkkä mielipidekirjoitus Salkkarissa silloin tällöin ei riitä.