Someron kaupunki kokeilee 500 neliön omakotitontteja – uuden asuntoalueen erinomainen sijainti Turuntien tuntumassa innostaa tiiviiseen rakentamiseen

3
Kaavoitettava iso peltoaukea sijaitsee Taka-Simolantien ja Jaatilantien välissä lähellä Turuntietä ja Someron ydinkeskustaa. Jaatilan teollisuusalue näkyy taustalla.

Someron kaupunki kaavoittaa uuden asuntoalueen aivan ydinkeskustan tuntumaan. Samalla kaupunki tuo alueelle aiempaa pienempiä omakotitontteja, joiden koot ovat 500 neliöstä ylöspäin.

Kaupunki osti runsaat kaksi vuotta sitten Turuntien ja Jaatilantien läheltä maa-alueen, johon on nyt tulossa nelisenkymmentä uutta omakotitonttia. Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen ylistää uuden asuntoalueen sijaintia erinomaiseksi.

– Keskustan palvelut ovat todella lähellä. Myös virkistysmahdollisuudet ovat hyvät, esimerkiksi pururadalle ei ole pitkä matka, Suikkanen sanoo.

Kaavoitettava runsaan seitsemän hehtaarin peltoalue sijaitsee Jaatilantien ja siltä erkanevan Taka-Simolantien välisellä peltoaukealla. Suikkanen huomauttaa, että Jaatilaan muutama vuosi sitten tehty silta ja sen myötä syntynyt uusi tieyhteys keskustaan palvelevat erinomaisesti myös uutta asuntoaluetta. Alueelta on lyhyt matka myös Turuntien varrella sijaitsevaan terveyskeskukseen.

Alueen poikkeuksellisuutta korostaa myös Someron kaupungin maankäyttöinsinööri Jyrki Virtanen :

– Todella harvinaista, että kaupungin käsissä on näin iso rakentamaton alue tällaisella paikalla. Sijainniltaan ei parempaa paikkaa voisi olla.

Someron ympäristölautakunta hyväksyi kokouksessaan Mäkelän aluetta koskevan asemakaavaluonnoksen ja asetti sen yleisesti nähtäville. Kaavoitettava alue on pääosin kaupungin omistuksessa.

Kaavaluonnoksessa alueelle on merkitty 40 omakotitonttia, joista rakentamattomia on 36. Virtanen kertoo, että alueella on tarkoitus kokeilla tavallista tiiviimpää rakentamista, joten tonttien koot ovat 500 ja 1 000 neliön välillä. Virtasen mukaan alueen erinomainen sijainti antaa kokeiluun hyvän mahdollisuuden.

– Varsinkin alueen keskiosassa rakennusalat ja asuntojen koot ovat keskimääräistä pienempiä. Tiivis rakentaminen ja yhdyskuntarakenne on osa kestävää kehitystä. Toisaalta kaikki eivät halua isoa taloa ja isoa pihaa.

Virtanen odottaa mielenkiinnolla, millaista keskustelua aiempaa pienempi tonttien koko Somerolla herättää.

Maaperätutkimusten mukaan peltoalue soveltuu hyvin tai kohtalaisen hyvin tavanomaiseen pientalorakentamiseen.

–Kunnallistekniikka sekä tiet ja vesihuoltolinjat voidaan rakentaa ilman mittavia pohjanvahvistustöitä ja puurakenteiset pientalot maavaraiseksi, Virtanen toteaa.

Someron kaupungin tavoitteena on saada Mäkelän alueen asemakaava valmiiksi vielä tämän vuoden aikana, jolloin tontit voitaisiin laittaa myyntiin ensi vuonna. Kaupungin tämän vuoden talousarviossa on varattu rahaa asuntoalueen kunnallistekniikan suunnitteluun.

– Kunnallistekniikka tehdään vuosien 2020 ja 2021 aikana, joten rakentajien pitäisi päästä alueelle suhteellisen nopeasti, Suikkanen huomauttaa.

Someron kaupungin tonttitilanne on ollut viime vuosina heikko, sillä omakotitaloa suunnitteleville oli vapaana keskustassa pitkään vain muutama kaupungin omistama kaavoitettu tontti. Viime vuonna Kohnamäen tuntumaan saatiin kuitenkin kymmenen uutta asuntotonttia.

– Tonteista neljä on myyty ja odotan, että kesän aikana kauppoja tulee lisää, Suikkanen sanoo.

Aimo Annos

Ketä innostaa, ketä ei! Kyllä omakotirakentaja haluaa rakentaa vähintään tuhannen neliön tontille, Somerolla luultavasti vieläkin suuremmalle. 500 neliön tontit ovat nippa nappa hyväksyttävissä Helsingissä, mutta Somerolla?!! Mm Helsingissä on todettu, että noilta ”postimerkkitonteilta” pois kuljetettava lumi aiheuttaa melkoiset kustannukset omakotiasukkaille, eikä tuollainen tarpeeton lumen kuljetus edes ole kovin ympäristöystävällistä: hiilipäästöt ovat melkoisen suuria. Kun Somerosta tuli kaupunki, Salon Seudun Sanomat julkaisi pilakuvan autoilijasta, joka jätti autonsa tien poskeen Someron kaupungin rajalle sen kyltin kohdalle, jossa luki: ”Somero 20 km”, kertoen: ”Taidanpa jättää autoni tähän, koska tunnetusti kaupunkiajo kuluttaa”. 😉

keijo.k

Somerolle on muuttanut Helsingin seudulta niin paljon väkeä että onhan se tonttien kokokin lyötävä niin pieneksi että kotiutuvat uudetkin tulijat pikkuriikkisiin pläntteihin, mihin rakentaa. Neliöhinta vielä vähintään tuplaksi niin kotiutuminen tehostuu.

Savimaa

En tiedä onko Somerolla savimaita, mutta Salon seudulla pelloille on hankalampi rakentaa. Tai ainakin tulee kalliimpaa, kun pohja pitää paaluttaa. Ja on toi tontti aika pieni, naapurit aivan kiinni toinen toisissaan. Joku tykkää, joku ei.