Sopeutumisen mestarit – torkkunappia painanut Vilpas nousi 17 pisteen takaa 18 pisteen vierasvoittoon

0
Vilpas sai otetta puolustuspelaamiseensa toisen neljänneksen alusta lähtien. Arkistokuva.

Miesten Korisliigan runkosarjan ykkönen Vilpas on niin paljon parempi koripallojoukkue kuin runkosarjan kahdeksas BC Nokia, että Vilppaalla on varaa kokeilla rajojaan.

Pitkäperjantain avausottelussa Salohallissa Vilpas uinui 14 minuuttia, kunnes heräsi salamana ja teki pelistä omansa. Pääsiäismaanantain toisessa osaottelussa Vilpas uinui yhtä kauan, mutta nopean sopeutumisen sijaan painoi kerran torkkunappia ja heräsi täyteen teräänsä vasta tauon jälkeen.

Yhtä kaikki: tulkinnasta riippuen pikkunätti tai tyylikäs vierasvoitto tuli selvällä 18 pisteen erolla.

Kokonaisuutta ei voida käsitellä täysin Vilppaan vireystilan kautta, sillä kunniaa on annettava myös raihnaiselle ja kompromisseihin pakotetulle BC Nokialle. Helpoimman vaihtoehdon eli passiivisuuden sijaan joukkue tuli otteluun entistä aktiivisemmin, mikä sai Vilppaan pois tolaltaan.

Korisliigan paras hyökkäys jauhoi avauskympillä vaivaiset yhdeksän (9) pistettä. Lisäksi puolustuksessa tuli merkkausvirheitä ja hyökkäyksessä pakottamattomia menetyksiä. Vapaatkin heitot kolisivat raudoissa, mikä luonnollisesti helpotti kotijoukkueen hyökkäämistä melkoisesti.

– Odotinkin, että Nokia tulee kovaa päälle. Olimme vaikeuksissa, emmekä pystyneet vastaamaan. Emme tehneet oikeita päätöksiä, Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo kertoi entistä runsaamman pudotuspelipartansa takaa.

– Tämä ei ollut sitä mitä toivottiin, vaan sitä mitä odotettiin. Jos ei muuta, niin kohelletaan itsemme kesälomalle ennen kuin makoillaan niin, että silmäni vuotavat verta, BC Nokian synkkyyteen taipuva päävalmentaja Tero Vasell muotoili.

– Meidän pelimme lähti rullaamaan, kun hyökkäsimme monipuolisemmin ja pääsimme vähän juoksemaan, Vilppaan Mikko Koivisto kertasi.

Sekin on huomioitava, että Vilppaan kurottua BC Nokian 17 pisteen johdon (26–9) kiinni, kotijoukkue pystyi luomaan edelleen vapaita heittopaikkoja. Tosin aivan väärille miehille: esimerkiksi divarista nostettu jenkki Juan Davis junior yritti kaaren takaa seitsemän kertaa osumatta kertaakaan.

Vilppaan omakin kolmosprosentti (31,3) jäi yhdeksän yksikköä koko kauden keskiarvosta. Kun mukaan laskee surkean vapaaheittotarkkuuden (6/12), eilenkin ainekset sataan pisteeseen olivat olemassa.

Vilppaan pelin sisäisessä sopeutumisessa isoa roolia esitti tutusti Teemu Rannikko, joka flirttaili päätösminuuteille asti korisliigauransa ensimmäisen triplatuplan kanssa (7 pistettä/9 levypalloa/10 syöttöä). Rannikko esitteli niitä samoja viimeiseen asti viivytettyjä syöttöjään, jotka toivat vapaan heiton omalle joukkueelle ja saivat tuhannennen kerran miettimään, että kuka muu pystyy samaan (ei kukaan).

Myös Jack Gibbs jatkoi velmukkaasti. Vaikeasti puolustettavien ”alakäsiajojen” lisäksi hän upotti kolme kolmosta ja merkkautti kentän kovimman pistemäärän (22) ja plusmiinuslukeman (+24).

Tärkein rooli ottelun kääntymisessä oli kuitenkin Vilppaan intensiteetissä. Koko viisikko liikkui ajoittain puolustuksessa kuin yksi valtava koura olisi koko ajan vastustajan kurkussa. BC Nokia jäi toisen kerran peräkkäin 70 pisteeseen, mikä on Vilppaan omaan hyökkäysvoimaan kompensoituna edelleen loistava suoritus.

Vilpas haki Antonio Ballardin, Juho Nenosen ja Jamie Skeenin johdolla 17 hyökkäyslevypalloa, joiden jälkeen joukkue teki 24 pistettä. Nämäkin luvut ovat kovia, kun ottaa huomioon kauden aikaiset tapahtumat. Sillä juuri puolustus ja hyökkäyslevypallopelaaminen ovat olleet niitä harvoja kritisoinnin kohteita viimeisen puolen vuoden aikana.

Puolivälieräsarja on Vilppaalle katkolla torstaina Salohallissa.

– Vaikein edessä eli ottelusarjan katkaiseminen. Tämä (sarja) on kaukana siitä, että se olisi ohi, Iisalo painotti.

Katkaisua saattaa hankaloittaa Antonio Ballardin nilkkavamma. Ballard taittoi oikean jalan nilkkansa ottelun päätösminuuteilla ja jäi makaamaan kentän laidalle pitkäksi aikaa ottelun päätyttyä.

Vilppaalla riittää tosin reserviä. Reggie Dillard on valmis nousemaan kokoonpanoon ja eilen 95 sekuntia pelanneen Riku Laineen peliajan voi tilanteen sen vaatiessa moninkertaistaa.

Törmäys sai Nenosen ja hänen ranteensa kuumaksi

Pudotuspelien aikana pienistä ja isommista vammoista ei hiiskuta kuin pakon edessä sanamuodot tarkasti valiten.

Eilisen ottelun alkuverryttelyssä silmään pisti Juho Nenosen tuskainen ranteenpyörittely. Nenonen vispasi rannettaan edestakaisin voimasanojen saattelemana. Itse ottelussa Nenonen löysi hetken kadoksissa ollutta heittoaan ja upotti kahdeksasta kolmosestaan neljä.

Onko ranteessa joku ongelma?

– Törmäsin ennen matsia Jeren (kakkosvalmentaja Anttila ) kanssa. Tuli suoraan päin rannetta. Kävin tosi kuumana, Nenonen kertoi kiihtyneenä, mutta hymyssä suin.

– Mutta heitto alkoi heti toimia!

Heiton lisäksi Nenonen pelasi vahvan ottelun ja haki neljä kotijoukkueen moraalia nakertanutta hyökkäyslevypalloa. Mutta otteluiden nihkeät alut mietityttivät Nenostakin.

– Ei ole ikinä hyvä juttu nukkua alussa. Mutta tämä osoittaa toisaalta myös henkistä vahvuuttamme. Vaikka on hätä, emme hätäile.

– Olen ollut joukkueista, jotka nousee ja sellaisissa, jotka eivät nouse. Tämä pitää laskea niihin, jotka nousee.

Vilppaalla on mahdollisuus laittaa sarja poikki torstaina. Se tietäisi viikon taukoa ennen välieriä. Terveyttä ja itseluottamusta puhkuvalle oriille viikko olisi pitkä aika odottaa.

– Ei se yksi lisäpeli olisi katastrofi, vaikka totta kai tämä sarja pistetään poikki heti torstaina.

– Kroppa on kunnossa ja heittäminen tuntui tosi kivalta, Nenonen myhäili.

2. PUOLIVÄLIERÄ
BC Nokia–Vilpas 70–88 (20–9, 18–29, 15–27, 17–23)
BC Nokian pisteet/levypallot: Aapeli Alanen 17/7, Armin Cane 12/3, Teemu Sulonen 12/4, Juan Davis Jr. 11/7, Sean O’Mara 9/9, Aleksi Kantonen 5/4, Antti Ahonen 3/0, Dragan Labovic 1/1.
Vilpas: Jack Gibbs 22/4, Juho Nenonen 12/7, Jamie Skeen 12/7, Brandon Taylor 11/7, Mikko Koivisto 8/5, Teemu Rannikko 7/9/10 syöttöä, Antonio Ballard 7/7, Riku Laine 5/2, Henri Kantonen 2/1, Aatu Kivimäki 2/0.
Heittoprosentit:
1 p: 71–50
2 p: 47–59
3 p: 21–31
Levypallot: 38–51
Koriin johtaneet syötöt: 13–16
Pallonmenetykset: 11–12
Erotuomarit: Pekka Saros, Miltiadis Ioannidis, Joona Haaja.
Yleisöä: 717.
Vilpas johtaa voitoin 2–0.
3. puolivälierä torstaina 25. huhtikuuta kello 18.30 Salohallissa.