SSS:n nettisisällöt muuttuvat maksullisiksi – verkossa julkaistavien juttujen määrä kasvaa

18
Maksumuuriuudistus muuttaa SSS.fi-sivuston käyttöä. Muutosta on työstetty pitkään lehtitalon eri osastoilla. Kuvassa Salon Seudun Sanomien päätoimittaja Ville Pohjonen (vas.) sekä järjestelmäasiantuntijat Janne Suovuori ja Jukka Ruissalo.

Salon Seudun Sanomat ryhtyy julkaisemaan enemmän journalistista sisältöä nettisivuillaan.

Muutoksen voi huomata heti: sisällön määrän lisäys on jo aloitettu. Uudistuksen alkuvaiheessa verkkosisällöt ovat kaikkien luettavissa.

Toukokuun aikana verkkosivuilla olevat jutut muuttuvat pääosin maksullisiksi.

Salon Seudun Sanomien päätoimittaja Ville Pohjonen pitää muutosta hyvänä tekijöiden ja lukijoiden kannalta.

– Uudistuksen myötä voimme tarjota lukijoille kiinnostavaa ja luotettavaa sisältöä enemmän myös netissä. Emme siirrä tekemisen painopistettä printistä nettiin, mutta nyt voimme kehittää myös verkkosivuja.

Pohjosen mielestä on reilumpaa, ettei lehden lukijoita jaotella sen mukaan, lukevatko he uutisia painettuna vai verkossa.

– Meidän tehtävämme on sisältöjen tuottaminen, eikä ilmaisia sisältöjä ole.

Toukokuussa käyttöön otettava maksumuuri tarkoittaa käytännössä sitä, että verkkojuttujen lukeminen vaatii tilauksen. Juttuja ei myydä yksitellen.

Tilausmuotoja on monia. Ne printtilehden tilaajat, jotka ovat jo aiemmin laajentaneet tilauksensa sisältämään myös näköislehden, saavat ilman lisämaksua lukuoikeuden myös kaikkiin verkkojuttuihin.

SSS.fi-sivuston maksullinen lukuoikeus pitää aina sisällään myös printtilehden digitaalisen näköisversion.

– Sivuille pitää kirjautua kerran, minkä jälkeen selain muistaa kirjautumisen, sanoo Salon Seudun Sanomien lukijamarkkinoinnin ja mediamyynnin myyntijohtaja Asko Kainulainen.

Kainulainen tietää laadukkaan paikallisen journalismin kiinnostavan ihmisiä. Salon Seudun Sanomien tulovirrasta suurempi osa tulee tilausmaksuista kuin mainonnasta.

– Totuuteen pyrkivän sisällön arvo on kasvanut. Sosiaalisessa mediassa on paljon tarjontaa, mutta toden ja väärän tiedon erottaminen ei ole aina helppoa. Lehteä lukiessa ei tarvitse pohtia luotettavuutta, sanoo Kainulainen.

”Ajatuksesta, että netissä kaikki on ilmaista, on päästy eteenpäin.”

Maksumuurit ovat nykyisin yleinen käytäntö mediamaailmassa.

– Lehden sisällön tuottaminen maksaa, ja mainonnasta saatavat tulot ovat vähentyneet. Tilaajatulojen merkitys on kasvanut kaikkialla maailmassa, sanoo media-alan ja graafisen teollisuuden etujärjestön Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.

Holmberg arvioi, että ihmiset ovat myös yhä valmiimpia maksamaan verkkosisällöistä.

– Ajatuksesta, että netissä kaikki on ilmaista, on päästy eteenpäin.

– Ihmiset maksavat nykyisin televisiokanavista, musiikista ja hyvin monenlaisista sisällöistä. Journalismista ihmiset ovat valmiita maksamaan etenkin silloin, kun samaa sisältöä ei ole saatavilla muualta.

Sanomalehtien nettikehityksen alkuvaiheessa arvioitiin, että netissä pärjätään vain mahdollisimman lyhyillä ja napakoilla jutuilla. Verkkosivujen kehittyessä lukukokemus on parantunut, ja nykyisin kännyköilläkin luetaan paljon pitkiä juttuja.

– Juuri analyyttiset ja pitkät jutut tuottavat tilauksia. Laatujournalismi myy, sanoo Holmberg.

18
Jätä kommentti

14 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
Etäsalolainen

Ja naps, niin katkeaa viimeinenkin linkki vanhaan kotiseutuun ja sen tapahtumiin. Eipä tarvitse tälläkään sivustolla enää tulevaisuudessa vierailla.

MDI

Sama täällä kesäangelniemeläisenä. Tuskin tulen maksamaan nettilehdestä, jossa puolet uutisista tuntuu olevan urheilua. Ja maksanhan jo netti-Hesarista, jossa luettavaa riittää kymmenkertainen määrä.

Marco

Onhan siellä niitä poliisiuutisia se toinen puoli.

Lopun alkua

Vuonna 2012 muutin pois Salosta ja olen seurannut SSS:n sivuilta entisen kotiseutuni tapahtumia. Se näköjään sitten loppuu nyt. Paikallisesta nettilehdestä kyllä maksan.

Itkumuuri

Jahas. Siihen loppui paikalliset uutiset. En maksa enää enempää: puhelimen nettiyhteys maksaa, sähkö maksaa. Kirjastoissa saa sentään vielä (kuinkakohan kauan?) lukea printtilehden ilmaiseksi.

Jerppu

Juu ei ole pelkoa, että maksaisin. Heippa vaan sitten, Salkkari.

Se on loppu ny

Samoin, kiitos ja hyvästi.

Kekkula

Maailman ainoa lehti, josta muut voisivat oppia laittamalla Fingerporin linkin etusivulle. Ainoa.

Tiedossa on kuka tämän aikoinaan ideoi. Syy voi olla pieni, joka antaa aiheen lukea lehteä.

Lehden lukija

Ymmärrettävä muutos. Uutisten kirjoittaminenkaan ei ole ilmaista, joten jollain tavallahan alan muutoksiin on vastattava, jotta toiminta pysyy edes jokseenkin taloudellisesti kannattavana. Toivottavasti muutoksen jälkeen uutisten sisältö kehittyy huomattavasti, koska kilpailijoina on koko internet, mutta vaikka enemmän tutkivaa journalismia eri aiheisiin olisikin, niin ettehän unohda paikallisia uutisia, vaikka niiden lukijakunta onkin rajattu aikalailla vain Salon seutulaisiin.

Lisäksi toivottavasti tuo maksullisuus on porrastettu järkevästi. Kuukausijäsenyys luonnollisesti, mutta myös mahdollisuus kyseisen päivän uutisten tai lehden ostoon sekä jos lukijaa kiinnostaa vain yksittäinen uutinen, niin voi ostaa lukuoikeuden vain yhteen uutiseen.

It Senior

Toivottavasti häiritsevät mainokset vähenevät ja nimimerkit muuttuvat kiinteiksi tilaajakohtaisiksi.

Rakentavasti K

Paljon pitää sivujen rakenteen muuttua, ennen kuin kannattaa hintalappua laittaa näille sivuille. Nykyisin mm. STT:n uutinen on etusivulla usein kahteen kertaan. Lisäksi etusivu yrittää syleillä kaikkia aiheita samalla kertaa.

Uutisen tuoreus on myös yksi olennainen osa sisältöä tai vaihtoehtoisesti paikallisuutisen laajempi ja syvällisempi käsittely ja jopa määrän lisääminen. Ei muuta kuin näppäimistö laulamaan.

Salon Matti ja kukkaro

Sanoisin päätöksen olevan aika huono. En usko maksajia löytyvän erikseen nettisisällöstä.

Toisaalta eipähän tarvitse enää Salon asioita seurata, henkisesti varmaan hyvä asia, kun tuntuu koko kaupungin ajautuneen negatiivisuuden sumuun.

Maksava asiakas

Minulla on tilaus voimassa digilehteen, eli tämähän on hyvä juttu, ei tarvitse rahoittaa vapaamatkustajien lukemisia.

Eihän tämä Suomi ole mikään sosiaalidemokraattinen utopia ja siitä luojalle kiitos.

Marco

Hyvä uutinen – eikä maksa tuleville entisille lukijoille mitään. Muistakaa ottaa myötäilijät mukaan.

Heikki Laukkanen

Nettiversiosta voisin maksaa 5€/kk jos se vastaa painettua lehteä. Mainoksia ei tarvitse olla mutta ei ne haittaakaan.

Kaikki maksaa

Niin… netti maksaa, sähkö maksaa, ruokakin maksaa, mutta lehti ei saisi maksaa…

Lassi Hakonen

Nettisisällön maksullisuus hyvä asia, kuitenkin niin että olisi mahdollista seurata ja kiinnostua otsikoista ja ehkä myös rajoitetusta sisällöstä maksutta mahdollisesti jopa toisen erinäisten verkkosivuston kautta tai miten luontevammin sen järjestääkään. Itse yleensä kuulen tai näen verkossa kiinnostavaa sisältöä niin ostan irtonumeron.

Eläkeläinen62

Ei yhdestä digitaalisesta lehdestä voi maksaa samaa kuukausihintaa kuin pelkästä netin laajakaistasta kukaudessa.
Kyllä tuota tietoa saa netistä ilmaiseksikin. Se vielä puuttuisi, että lehden lukeminen kirjastossa tulisi maksulliseksi veronmaksajille.