Tiistain Top Ten: Suomen parhaat futisstadionit

2
Kupittaalla sijaitsevan Veritas Stadionin päätykatsomon ylärivi on Suomen paras paikka katsoa jalkapalloa. (Kuva: Turun Sanomat/Shoja Lak)
1) Tehtaan kenttä, Valkeakoski

Millään muulla stadionilla Suomessa ei tule alas istuessa sellaista oloa, että voi pojat, mitä kaikkea nämä seinät, pilarit ja päädystä kohoavat Tervasaaren paperitehtaan piiput ovat nähneet. Vuonna 1934 rakennetun stadionin laajennukset ja korjaukset olisi voitu suunnitella ehkä järkevämmin, mutta satunnainen futisromantikko ei 90 minuutin aikana ehdi kuin huokailla onnesta. Hyvällä tuurilla kesken seesteisen pallonkierrätyksen tehdasta kohti puksuttaa juna.

2) OmaSp Stadion, Seinäjoki

Jos joku miettii ikuisuuskysymystä ”miten suomalainen liigafutis saadaan nousuun?”, niin riittää kuin otat kysyjän kyytiin, ajat Seinäjoelle SJK:n liigamatsiin, istut kysyjän kanssa alas ja sanot: ”rakentamalla kymmenen tällaista lisää”. Tyylikäs kokonaisuus, jossa ei ole keskitytty niinkään käytävien pintamateriaaleihin vaan viihtyisään katsomokokemukseen. 6 000 katsojaa vetävässä stadionissa ei ole ainuttakaan huonoa istumapaikkaa.

3) Veritas Stadion, Turku

Helsingin olympialaisiin vuonna 1952 valmistuneen katsomon vastapäätä rakennettiin uusi pääkatsomo vuonna 2003. Kuusi vuotta myöhemmin toiseen päätyyn nousi katsomo. Kokonaisuus on toimiva ja kaiken kruunaa yhä harvinaisemmaksi käyvä luonnonnurmi. Suomen paras paikka katsoa jalkapalloa löytyy stadionin päätykatsomon yläriviltä – sen täydellisempää paikkaa hahmottaa joukkueiden liikkeet ja ryhmitykset ei löydy.

4) Arto Tolsa Areena, Kotka

Jo pelkkä nimikyltti aiheuttaa väristyksiä. Kotka on futiskaupunki, jonka kotipesä on idyllinen ja kotoisa. Pää- ja toinen päätykatsomo on katettu. Toisessa päässä on nurmirinne, jonka päällä on erittäin suomalaishenkinen kaljakatsomo. Tunnelma on taattu ja perusvire nostalginen.

5) Telia 5g Areena, Helsinki

Kesällä 2000 Olympiastadionin kylkeen valmistunut stadionin suunnittelussa tehtiin yksi suuri virhe: sopivissa olosuhteissa tuntuu kuin istuisit tuulitunnelissa. Kokonaisuutena stadion on kuitenkin Suomen eliittiä. On suojaisempi pääkatsomo, aurinkoisella kelillä paahtava itäkatsomo sekä isoissa otteluissa avattava yläkatsomo, jossa istuessa olo saattaa tuntua hetkittäin epäsuomalaiselta.

6) Elisa Stadion, Vaasa

Hietalahden kaltevan museokatsomon ympärille rakennettiin kolme vuotta sitten moderni kolmisivuinen stadion. Vaikka ensivaikutelma on betoninen, kolkko ja vähän kylmäkin, itse pääasiaan, eli jalkapallon katsomiseen, se on erinomainen.

7) Rovaniemen keskuskenttä

Aikansa elänyt kokonaisuus sai kasvojenkohotuksen neljä vuotta sitten uuden pääkatsomon myötä. Arkkitehtikilpailussakin menestynyt 2 000 hengen katsomo on ennen kaikkea riittävän jyrkkä, mikä ei palvele katsojia pelkästään paikan päällä vaan myös kotisohvalla – pääkamera on riittävän korkealla, mikä ei todellakaan ole Suomessa itsestäänselvyys.

8) Kymenlaakson Sähkö Stadion, Myllykoski

Vähän kuin 40 kilometrin päässä oleva Arto Tolsa Areena, mutta ilman väristyksiä. Sivukatsomot on katettu ja toisessa päädyssä on kuppipenkit. Stadion on riittävän pieni (Myllykoskella on vain 6 000 asukasta!) ja katsoja pääsee lähelle peliä.

9) Musan Wembley, Pori

Ei varsinainen stadion, vaan enemmän kenttä, jonka vieressä on lautakatsomoita. Mutta sielultaan se on todellinen Stadion, jossa on helppoa aistia mystistä porilaisuutta – miten sen ikinä aistiikaan. Kotijoukkue Musan Salama nousi täksi kaudeksi Ykköseen, mutta joutuu pelaamaan kotiottelunsa Porin päästadionilla, joka tunnetaan myös ”Ikuisen Tuulen Stadionina”. Se on valtava sääli niin urheilullisesti kuin kulttuurillisestikin.

10) Salon Urheilupuiston yläkenttä

Ei tämäkään stadionin tuntomerkkejä täytä: juoksuradat vievät pienehkössä pääkatsomossa istuvat katsojat kauas kentältä. Mutta jos ajatellaan kokonaisuutta (ja vedetään kotiinpäin), niin Urheilupuistossa jalkapallon katsominen on nautinto eikä kärsimys. Vuonna 2017 Suomeen asennettiin tasan yksi luonnonnurmi ja se on Salossa – parempaa saa etsiä, eikä sittenkään välttämättä löydä.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 21: Pohjoisimmat naisten SM-lentopallon mitalistit

Tiistain Top Ten 20: Ruokaan liittyvät urheilutermit

Tiistain Top Ten 19: Pudotuspelikliseet

Tiistain Top Ten 18: LP Viestin seurahistorian parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 17: Uusia lajeja MM-hiihtoihin, joissa Suomikin saattaisi päästä mitaleille

Tiistain Top Ten 16: Pienimmät hiihdon MM-kisojen järjestäjäpaikkakunnat

Tiistain Top Ten 15: Vilppaan pelaajien härskeimmät tilastorivit Korisliigassa

Tiistain Top Ten 14: Suomen alppihiihdon suurimmat aikuisten arvokisayllätykset

Tiistain Top Ten 13: Varsinais-Suomen kautta aikojen parhaat urheilijat

Tiistain Top Ten 12: Pisimmät putket Suomen miesten suurimmissa jalkapallosarjoissa

Tiistain Top Ten 11: Suomen parhaat tv-selostajat juuri nyt

Tiistain Top Ten 10: Suomen jääkiekon MM-kultakapteenit

Joulun Top Ten: Jouluaattona syntyneet suomalaiset olympiaurheilijat

Tiistain Top Ten 8: Koripallon miesten pääsarjahistorian yleisimmät sukunimet

Tiistain Top Ten 7: Salon hiljaiset urheilulajit

Tiistain Top Ten 6: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 5: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 4: Suomen parhaat jääkiekkomaalivahdit

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi

Henri

Yleisurheilustadioneita tällä listalla? Missä on esimerkiksi Tammela?

Mirko

Jep, Tammela on kyllä selkeä puute tälla listalla. Tämähän ei ole edes makuasia.