Taimela toivoo Lundénilta yhteispeliä

0
Katja Taimela tarjoili vaalien kiitoskahvit maanantaina Salon työväentalossa. Illalla piti pestä kotona pyykkiä.

Neljännelle kaudelle eduskuntaan valittu salolaisdemari Katja Taimela käy läpi ristiriitaisia tunteita. Hän on tyytyväinen omaan äänimääräänsä, mutta pettynyt SDP:n tulokseen koko maassa ja Varsinais-Suomessa.

– Me tavallaan voitimme vaalit, mutta emme kuitenkaan voittaneet. Meidän pitää miettiä, mikä sanomassamme epäonnistui, missä profiloiduimme väärin ja mikä sanoma jäi puheenjohtajalta ehkä epäselväksi.

Taimela oli varma, että SDP saa koko maassa yli 21 prosenttia äänistä ja neljä varsinaissuomalaista demaria eduskuntaan. Menestystä lupailivat myös gallupit.

– Minulle ei ole vielä selvinnyt, missä me epäonnistuimme.

Taimelaa ei lohduta, että SDP sai Varsinais-Suomessa yli 8 000 ääntä enemmän kuin neljä vuotta sitten. Se ei kuitenkaan tuonut neljättä paikkaa eduskuntaan.

Perussuomalaisten Mikko Lundénin noususta salolaiseksi kollegaksi Arkadianmäelle Taimela sanoo olevansa iloinen.

Maanantai on kansanedustajille niin sanottu maakuntapäivä, jolloin he työskentelevät omissa vaalipiireissään. Taimela myöntää, että neljä vuotta Salon ainoana kansanedustajana on ollut välillä raskasta. Kalenterissa ei aina ole tilaa kaikille tapaamisille, joihin kansanedustajaa on kysytty.

– Olen kiertänyt aika paljon myös viikonloppuisin, mutta nyt saamme tehtäviä jaettua, kun seudulle tulee kahdet hartiat. Toivon todella, että Mikko ottaa kovasti vastuuta maanantain maakuntapäivien eri tilaisuuksista sekä sidosryhmä- ja verkostotapaamisista.

Taimela muistelee ensimmäistä kauttaan kansanedustajana vuosina 2007–2011. Salosta oli tuolloin kansanedustajana myös kokoomuksen Jouko Laxell.

– Kiersimme tosi paljon yhdessä ja jaoimme eri tapahtumia sekä järjestö- ja yritysvierailuja keskenämme. Hän meni osaan ja minä menin osaan. Pystyimme yhdessä kuuntelemaan kenttää paremmin.

Syöpään sairastunut Laxell ei asettunut ehdolle enää 2011. Halikkolainen Pertti Hemmilä (kok.) jatkoi eduskunnassa vuoteen 2015 saakka.

Katja Taimela sai nyt 5 734 ääntä. Se on liki 300 ääntä vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Turussa hänen äänimääränsä putosi liki kuudestasadasta alle viiteensataan. Toisaalta Taimela olisi tullut valituksi ilman turkulaisiakin, sillä Salossa hänen pottinsa pieneni vain 51 äänellä.

Taimela kertoo kohdanneensa uuden ilmiön, jota hän ei ole aiemmin havainnut.

– Moni ihminen sanoi minulle suoraan äänestävänsä jotain toista ehdokasta, koska sinä Katja menet kuitenkin läpi. Oli niitäkin, jotka sanoivat äänestävänsä Mikko Lundénia. Se näkyy ehkä nyt miinuksena, vaikka yritin muistuttaa, ettei istuva kansanedustajakaan mene läpi ilman ääniä.

Parhaan tuloksensa Taimela teki vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, jolloin hän sai lähes 8 500 ääntä. Se oli Varsinais-Suomen demariehdokkaista toiseksi eniten turkulaisen Heli Paasion jälkeen.

Hallitusneuvotteluista Taimela povaa vaikeita, mutta sopu hallitusohjelmasta on löydettävä.

– Pitää ponnistella sellainen tulos, jolla Suomea voidaan viedä eteenpäin. Ei ole Suomen eikä demokratian etu, jos hallitus hajoaa eikä kestää neljää vuotta.