Tiistain Top Ten: Suomen kaikkien aikojen parhaat naispalloilijat

0
Riikka Lehtonen pelasi lentopallourallaan 111 A-maaottelua, joista viimeisen syyskuussa 2010 Salohallissa Ranskaa vastaan.
1) Riikka Lehtonen, lentopallo ja beach volley

Kangasalla syntynyt Lehtonen oli jo 17-vuotiaana kotimaan liigan tähtipelaaja. Hän siirtyi parikymppisenä Ranskan pääsarjaan ja voitti Cannesin riveissä ensimmäisenä suomalaispelaajana Mestarien liigan – vieläpä kahdesti. Neljän eri maan mestari. Lentopallouran jälkeen siirtyi beach volleyn pariin ja oli lähellä olympiapaikkaa Rion kisoihin 2016. Ura jatkuu yhä, heinäkuussa mittariin tulee 40 vuotta ja tähtäimessä on Tokio 2020.

2) Laura Österberg Kalmari, jalkapallo

Eniten maaotteluita (130) ja eniten maaottelumaaleja (41). Oli mukana viemässä Suomea EM-välieriin 2005. Samana vuonna hän oli ensimmästä kertaa ehdolla Fifan vuoden pelaajaksi. Ruotsin mestari ja kaksinkertainen Uefa Cupin mestari Umeå IF:ssä. Ammattilaisura ulkomailla kesti yli vuosikymmenen. Palasi äitiyslomalta kentille EM-kotikisoihin 2009, jossa johdatti maansa puolivälieriin.

3) Lea Hakala, koripallo

Lahden Sammon kasvatin maaottelu-ura hakee vertaistaan. Vuosien 1975–2001 välillä Hakala pelasi 288 maaottelua 16,4 pisteen keskiarvolla. On eniten aikuisten maaotteluissa pisteitä tehnyt suomalaispelaaja miehet mukaan lukien. 16 Suomen mestaruutta, ensimmäinen 1977 ja viimeinen 2004. Ensimmäinen koripalloilija Suomen urheilun Hall of Famessa.

4) Riikka Sallinen, jääkiekko, pesäpallo

45-vuotias monilahjakkuus, joka on valittu vuoden pelaajaksi niin pesäpallossa (3) kuin jääkiekossa (2). Kahden jääkiekon olympiapronssin välillä 20 vuotta (1998–2018). Ensimmäisen ja viimeisimmän MM-mitalin välillä peräti 29 vuotta (1990–2019). Menestystä myös jääpallossa ja kaukalopallossa. Lopetti jääkiekkouransa 2003, mutta teki paluun kaukaloon kymmenen vuoden tauon jälkeen 2013. Ikoni.

5) Anne Mäkinen, jalkapallo

Ensimmäinen suomalainen naisfutistähti. Debytoi naisten maajoukkueessa vain 15-vuotiaana ja teki komean uran Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. NCAA:n vuoden pelaaja 2000 ja kaksinkertainen Ruotsin mestari. Valtavassa roolissa suomalaisen naisjalkapallon nousussa Euroopan huipulle.

6) Taru Tuukkanen, koripallo

Tuukkanen pelasi huikean yliopistouran Xavierissa, jonka päätteeksi hänet varattiin ensimmäisenä suomalaisen WNBA:han vuonna 2001. Tuukkanen pelasi ammattilaisuransa pääasiassa Espanjassa. Suomeen palattuaan nosti Hyvinkään Pontevan Suomen mestariksi 2017 ja hänet valittiin 39-vuotiaana Korisliigan vuoden pelaajaksi. Pelasi uransa 177:nnen ja samalla viimeisen maaottelunsa viime marraskuussa.

7) Saara Esko, lentopallo

Pelasi vakuuttavan ammattilaisuran Saksassa, Belgiassa ja Italiassa. Lopetti ensimmäisen kerran vuonna 2010 ja asettui passarimiehensä Mikon kanssa Suomeen. Ensimmäinen paluu katkesi polvivammaan, toista paluuta on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa viime syksystä lähtien. On mukana Suomen EM-kisoihin valmistautuvassa maajoukkueryhmässä.

8) Noora Räty, jääkiekko

Suomalaisen naislätkän kasvot. Maailman paras maalivahti johdatti Suomen niin lähelle maailmanmestaruutta kuin se on mahdollista. 45 ottelua miesten toiseksi ja kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Suomessa. Lukuisia arvokisojen MVP-palkintoja ja tähdistövalintoja. On saavuttanut 29-vuotiaaksi valtavasti. Tulee nousemaan listalla.

9) Hanna Teerijoki, lukuisia eri lajeja

Suomen ensimmäinen todellinen monilahjakkuus naisten palloilussa. Tiettävästi ainoa eurooppalainen, joka on edustanut Suomea kuudessa eri lajissa: golf, jalkapallo, jääpallo, jääkiekko, kaukalopallo, maahockey. 26-kertainen Suomen mestari. Pelasi miesten kaukalopalloliigaa ja olisi pelannut myös miesten jääpallon pääsarjassa, mutta ei saanut pelilupaa.

10) Katja Saari, pesäpallo ja lentopallo

Nelinkertainen vuoden pesäpalloilija ja 15-kertainen Itä–Länsi-pelaaja. Yksi lajin parhaista lukkareista ja vaihtolyöjistä. Voitti lentopallon SM-kultaa Palokan Pyryssä 1995 ja valmensi JYPin naiset jääkiekon Suomen mestareiksi vuonna 2016.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 23: Mielenkiintoisimmat suunnistussanat

Tiistain Top Ten 22: Suomen parhaat futisstadionit

Tiistain Top Ten 21: Pohjoisimmat naisten SM-lentopallon mitalistit

Tiistain Top Ten 20: Ruokaan liittyvät urheilutermit

Tiistain Top Ten 19: Pudotuspelikliseet

Tiistain Top Ten 18: LP Viestin seurahistorian parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 17: Uusia lajeja MM-hiihtoihin, joissa Suomikin saattaisi päästä mitaleille

Tiistain Top Ten 16: Pienimmät hiihdon MM-kisojen järjestäjäpaikkakunnat

Tiistain Top Ten 15: Vilppaan pelaajien härskeimmät tilastorivit Korisliigassa

Tiistain Top Ten 14: Suomen alppihiihdon suurimmat aikuisten arvokisayllätykset

Tiistain Top Ten 13: Varsinais-Suomen kautta aikojen parhaat urheilijat

Tiistain Top Ten 12: Pisimmät putket Suomen miesten suurimmissa jalkapallosarjoissa

Tiistain Top Ten 11: Suomen parhaat tv-selostajat juuri nyt

Tiistain Top Ten 10: Suomen jääkiekon MM-kultakapteenit

Joulun Top Ten: Jouluaattona syntyneet suomalaiset olympiaurheilijat

Tiistain Top Ten 8: Koripallon miesten pääsarjahistorian yleisimmät sukunimet

Tiistain Top Ten 7: Salon hiljaiset urheilulajit

Tiistain Top Ten 6: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 5: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 4: Suomen parhaat jääkiekkomaalivahdit

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi