Tunnusteleva puhemies

0

Puolitoista viikkoa sitten valittu uusi eduskunta on järjestäytynyt – tosin vain väliaikaisesti. Puhemieheksi valittiin keskiviikkona suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja Antti Rinne (sd.). Hän on todennäköisin seuraava pääministeri, joten puhemiehistön kokoonpano menee uusiksi.
Vakiintuneen käytännön mukaan eduskunnan puhemiehenä toimii toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja. Hallitusneuvottelujen tulos vaikuttaa myös siihen, kuka alkavalla vaalikaudella seuraa valtiollisessa protokollassa tasavallan presidenttiä.

Rinne nimettäneen huomenna vetämään hallitustunnusteluja. Hän on jo aikatauluttanut niiden kulkua ja hallitusneuvottelujen alkua: neuvotteluihin osallistuvien puolueiden pitäisi olla tiedossa viikon päästä perjantaina, neuvottelut alkaisivat seuraavana maanantaina ja hallitus olisi koossa toukokuun loppuun mennessä.

Uuden eduskunnan ensimmäisten päivien uutisissa on korostunut, mihin luottamustehtäviin Arkadianmäelle nousseet eivät ole pyrkimässä.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi tiistaina, että aikoo jättäytyä rivikansanedustajaksi. Jo aikaisemmin hän ilmoitti, että puolue valitsee uuden johtajan syyskuussa, eikä hän ole ehdolla. Ehdolla ei ole myöskään Annika Saarikko, joka on syksyllä jäämässä äitiyslomalle.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ei aio hakea pestilleen jatkoa ensi kesän puoluekokouksessa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan ei tule vielä eduskuntaan, vaan jatkaa Euroopan parlamentissa kesällä päättyvän kauden loppuun.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on ehdolla eurovaaleissa. Jos hänet valitaan, mutta hän pääsee ministeriksi, hän luopuu paikastaan. Muuten hän jatkaa Euroopan parlamentissa tämän vuoden.

Tällaiset ilmoitukset saavat kysymään, ketkä todellisuudessa neuvottelevat hallituspohjasta ja millä vakavuudella.
Hallitusneuvotteluista on povattu vaikeita, mutta julkisesti hahmottelemansa aikataulun perusteella Rinne näyttää ajattelevan hieman toisin.