Ulkomaalaiset insinööriopiskelijat saavat opetusta etänä

6

Osa Saloon opiskelemaan pyrkineistä ulkomaalaisista opiskelijoista ei ole saanut oleskelulupaa.
Turun ammattikorkeakoulun Salon yksikössä piti alkaa vuoden alussa ulkomaalaisille opiskelijoille suunnattu tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutus. Koulutukseen olisi tulossa kolmisenkymmentä opiskelijaa.
– Kuusi opiskelijaa on saanut tähän mennessä Migriltä (Maahanmuuttovirasto) kielteisen oleskelulupapäätöksen. Muut odottavat edelleen päätöksiä, kertoo koulutusvientiyritys Edunationin osakas Susanne Suominen.
Kielteisen päätöksen saaneet opiskelijat ovat Nepalista. Saloon olisi tulossa opiskelijoita myös Intiasta. Suomisen mukaan hakemukset on hylätty taloudellisten seikkojen perusteella.
– Tilanne on ikävä. Opiskelijat ovat jo maksaneet täysimääräisen lukuvuosimaksun, hän sanoo.
Opiskelijan täytyy oleskeluluvan saadakseen maksaa mahdollinen lukukausimaksu sekä osoittaa, että hänellä on tarpeeksi rahaa Suomessa elämistä varten.
– Opiskelijamme ovat täyttäneet nämä ehdot, mutta silti päätökset ovat tähän asti olleet hylättyjä. Päätökset ovat hyvin monimutkaisia ja perustelut vaihdelleet.
– Useimmiten kyse on ollut siitä, että varojen alkuperää tai tositteiden oikeellisuutta ei ole pystytty todistamaan Migrin vaatimilla tavoilla, Suominen kertoo.

Ulkomaalaisten opiskelijoiden kannalta on ongelmallista, että päätökset annetaan suomeksi.
– Päätöksessä on vain muutama virke englanniksi. Esimerkiksi kaikki yksityiskohtaiset perustelut ovat vain suomeksi.
Suominen on pettynyt myös siihen, että hakemusten käsittely on vienyt todella paljon aikaa.
– Migri lupaa, että oleskelulupahakemuksen käsittelyyn menee maksimissaan kaksi kuukautta. Yksi hakijoista sai päätöksen vasta puolen vuoden käsittelyajan jälkeen.
– Puoli vuotta on kenelle tahansa pitkä aika olla epätietoisuudessa, mutta näille ihmisille vieläkin pidempi, koska he eivät ole voineet ottaa vastaan toista opiskelupaikkaa tai työtä.
Tilannetta hankaloittaa myös se, että opiskelijan Suomessa elämiseen tarkoitettu raha on ollut käsittelyajan ”jumissa” tilillä.
– Tässä puhutaan jokaisen opiskelijan kohdalla useista tuhansista euroista, jotka ovat käsittelyn ajaksi sidottuina Suomeen.
Suomisen mukaan Suomella olisi paljon opittavaa monilta muilta mailta.
– Suomen kilpailijamailla on huomattavasti nopeampi ja sujuvampi prosessi opiskeljoiden kannalta.
Lukukausimaksun maksaneet opiskelijat ovat kuitenkin päässeet aloittamaan opintonsa. Turun ammattikorkeakoulu hoitaa opetuksen etänä verkossa.
Suomisen mukaan ulkomaalaisten opiskelijoiden tilanne saattaa helpottua, sillä opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut työryhmän, joka pohtii ratkaisuja ulkomaalaisten opiskelijoiden maahantulo-ongelmiin.

Opiskelijoita Suomeen haaliva Edunation tekee yhteistyötä kymmenen eri korkeakoulun kanssa. Salon lisäksi opiskelijoita rekrytoidaan muun muassa Kajaanin ja Hämeen ammattikorkeakouluihin.
Edunationin tavoitteena on, että Suomessa olisi vuonna 2025 yhteensä 150 000 kansainvälistä opiskelijaa. Salon hanke on tällä hetkellä Edunationin suurimpia.
Ammattikorkeakoululla on Salon insinöörikoulutuksen suhteen suuria suunnitelmia. Oppilaitoksen tavoitteena on, että sillä olisi vuonna 2023 Salossa tuhat maksavaa ulkomaalaisopiskelijaa.

Marimma

Kyllä siinä on aina joku oikea syy jos päätös on kielteinen. Lisäksi niiden oikeiden tietojen etsiminen päätöksen teon tueksi kestää. Muualla maailmassa ihan yleinen tapa : ei oikeutta maahantuloon jos ei ole osoittaa miten itsensä/ opiskelunsa rahoittaa. Ja juurikin että mistä on rahat opiskeluun saanut. Nämäkin on ikävä kyllä jollekin taholle ihan rahan arvoisia opiskelijoita….

vai onko ?

Eiköhän kyberturvallisuutta opiskelemaan tuleva osaa ilmoittaa vaadittavat tiedot oikein, jos tausta on kunnossa.

Finn

Kotimaassakin riittäisi koulutettavia….

Jehu

Mutta ovatko he maksavia opiskelijoita kuten nämä?

yks mamma

En käsitä, miksi ulkomaisia pitäisi Suomessa ja Salossa kouluttaa ja työllistettäväksi Suomessa? Onko suomalaisilla , työttömillä ja muilla,tosiaan totaalinen haluttomuus opiskeluun ja näin elämässään pärjäämiseen.?

Matalamieli

Oman lapsesi varmasti lähettäisit Harwardiin, jos päätä riittäisi. Mutta sehän on tietysti eri asia…