Varapaikalle toistamiseen jäänyt Kurvinen tähtää seuraaviin vaaleihin

1
Somerolaisella Jani Kurvisella on mielessä jo seuraavat eduskuntavaalit - eikä niihin ole hänen mielesteään välttämättä neljää vuotta.

– Koetan tehdä jotain paremmin, jotta seuraavissa vaaleissa pärjäisi, sanoo toista kertaa eduskuntavaaleissa varasijalle jäänyt somerolainen Jani Kurvinen (kesk.).

Hän toteaa, että vaalit ovat ”viimeistään neljän vuoden päästä, mutta ne voivat olla aiemminkin”.

Neljä vuotta sitten Kurvinen asetti tähtäimen heti seuraaviin vaaleihin, ja henki on sama nytkin. Kurvinen jatkaa myös kunnallispolitiikassa. Hän on Someron kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Tänä keväänä paikka jäi 300 äänen päähän. Keskusta menetti Varsinais-Suomessa yhden paikan, ja läpi menivät Annika Saarikko ja Esko Kiviranta . Olavi Ala-Nissilä putosi eduskunta ja jäi äänissä Kurvisen taakse.

Kurvinen sai 3 582 ääntä ja Kiviranta 3 882 ääntä.

– Olen tietenkin pettynyt, sillä tiesin, että mahdollisuuksia enempäänkin oli pelkästään Salon seudulla.

Salolainen Pertti Vallittu oli kristillisdemokraattien kärkiehdokas Varsinais-Suomessa. Hän sai 3 873 ääntä. Koko KD:n potti vaalipiirissä oli 5 121 ääntä.

KD:llä oli kolme ehdokasta, ja puolue oli vaaliliitossa perussuomalaisten kanssa. Listalta meni läpi neljä perussuomalaista. Tulos olisi ollut sama ilman teknistä vaaliliittoakin.

Vaaliliiton ansiosta Vallittu on nyt kuitenkin varasijalla.

Vallittu arvioi, että vaaliliitto perussuomalaisten kanssa saattoi olla syy siihen, että kristillidemokraattien kannatus laski viime eduskuntavaaleista. Hän pitää tulosta heikkona.

– Kaikki eivät hyväksyneet vaaliliittoa.

Vallittu aikoo keskittyä entistä enemmän Salon asioihin. Hän on kaupunginvaltuutettu ja kaupungihallituksen jäsen.

Jani Kurviselta on jo kyselty, nouseeko hän syksyllä eduskuntaan, kun Annika Saarikko jää äitiyslomalle.

– Samaa kysyttiin, kun Saarikosta tuli ministeri, Kurvinen naurahtaa.

Perhevapaat tai sairauslomat eivät katkaise keskeytä kansanedustajan tehtävää, vaikka hän olisikin estynyt osallistumasta eduskuntatyöhön.

Lain mukaan edustajan toimi voi keskeytyä kahdesta syystä: kun kansanedustaja valitaan Euroopan parlamenttiin tai hän suorittaa asvelvollisuuttaan. Keskeytyksen aikana tehtävää hoitaa varaedustaja.

Eduskunta voi myöntää kansanedustajalle myös eron muista syistä. Silloin varaedustaja nousee tilalle.

Somerolainen Mauri Salo (1946–2012) nousi varasijalta eduskuntaan kolme kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1995, kun Timo Järvilahti (kesk.) siirtyi Euroopan parlamenttiin. Toisen kerran hän nousi varapaikalta parlamenttiin, kun puoluetoveri Olavi Ala-Nissilästä tuli Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen.

Liisä Hyssälä (kesk.) valittiin Kansaneläkelaitoksen pääjohtajaksi vuonna 2010, ja taas Salo pääsi eduskuntaan.

Vuonna 1999 Mauri Salo valittiin eduskuntaan suoraan.

Myös salolaisen Jouko Laxellin (kok.) kansanedustajan ura alkoi varapaikalta. Hän nousi eduskuntaan Ville Itälän (kok.) tilalle, kun Itälä valittiin vuonna 2004 Euroopan parlamenttiin. Vaaleissa 2007 Laxella valittiin suoraan.

yks mamma

Keskustan tulos jäi heikoksi, koska vastustettiin Sipilää äänestämällä muita. Toivotaan, että tilanne on seuraavissa vaaleissa suopeampi niin sinulle kuin keskustallekin.