Viljelypalstojen villit rakennelmat halutaan kuriin Salossa

10
Salon Ollikkalan Tiilitehtaanpuiston viljelypalstojen epäsiisteys harmittaa alueen asukkaita. Palstalla sijaitseville "kasvihuoneille" on annettu purkukehotus.

Salon Ollikkalan Tiilitehtaanpuiston viljelypalstojen epäsiisteys sapettaa alueen asukkaita. Alueelle on rakennettu muun muassa kotikutoisia ”kasvihuoneita” ja aitoja. Pellolla lojuu myös esimerkiksi muovituoleja ja muuta rojua.

Myös kaupungin mitta täyttyi.

– Alue on ollut epäsiisti jo pidemmän aikaa. Tänä keväänä valituksia on tullut alueen asukkailta niin paljon, että asiaan piti puuttua, sanoo Salon kaupungin tonttipalveluinsinööri Mikko Aaltonen .

Kaupungin tonttipalvelut on antanut viidelle ”kasvihuoneelle” purkukehotuksen. Rakennelmat on purettava 6. toukokuuta mennessä.

– Viljelypalstojen vuokraajille on annettu kaksi viikkoa aikaa purkaa rakennelmat. Asiaa hoitaa jatkossa rakennusvalvonta, mikäli rakennelmia ei pureta. Rakennusvalvontaviranomainen voi antaa esimerkiksi uhkasakkoja.

Aaltosen mukaan kaupunki ei ole aikaisemmin joutunut puuttumaan viljelypalstojen epäsiisteyteen näin rankalla kädellä.

– Ainakaan uuden Salon aikana purkukehotuksia ei ole annettu, hän sanoo.

Kaupungin viljelypalstojen vuokraajille annettavissa ohjeissa todetaan, että ”kaikenlaisten pysyvien rakenteiden rakentaminen palstoille on kielletty”. Palstoilla ei myöskään saa pitää tai varastoida tavaroita, jotka antavat alueesta epäsiistin vaikutelman.

Palstan vuokraaja voi menettää oikeutensa palstan vuokraamiseen seuraavalla kaudella, mikäli ohjeita ei noudateta.

Aaltosen mukaan palstanvuokraajat ovat olleet näreissään purkukehotuksista.

– Vähän on ollut sellaista tyytymättömyyttä asiaan, hän sanoo.

Palstaviljelijä Omar Ahmed on yksi purkukehotuksen saaneista. Hän on ihmeissään ja harmissaan.

– Minulla on ollut tämä puutarha jo 13 vuotta. Ongelmia ei ole ollut, hän kummastelee.

Ahmed aikoo purkaa lähinnä tavaravarastona toimineen rakennelman tulevana viikonloppuna.

– Rakennus puretaan. Se on selvä. Poikani tulevat auttamaan, neljän pojan ja yhden tytön isä sanoo.

Itse tehty rakennelma on ollut käytännöllinen.

–  Minne minä nyt menen suojaan sateelta? Entä missä säilytän tavaroitani, hän pohtii.

17 vuotta Suomessa asunut Ahmed kertoo viettävänsä viljelypalstalla paljon aikaa. Palstalla touhuaminen on mielekästä ajanvietettä.

– Minulla oli puutarha myös synnyinmaassani Irakissa, hän kertoo.

Ahmed suunnittelee kasvattavansa palstalla tänäkin kesänä tutuiksi tulleita viljelykasveja: salaattia, kurkkua, papuja, kurpitsaa ja tomaattia. Hän on joutunut aitaamaan palstansa jänisten takia.

– Kurkun taimet ovat niiden herkkua, hän sanoo.

Vapaana vielä vajaat 30 palstaa


Salon kaupungilla on kaikkiaan 230 vuokrattavaa viljelypalstaa. Vapaana on parhaillaan vajaat 30 palstaa.

Palstoja on kolmella alueella: Kyntömiehenpuistossa Palometsässä, Tiilitehtaanpuistossa Ollikkalassa ja Jaanunpuistossa Pahkavuoressa. Palometsässä paikkoja on kaikkiaan 162, pahkavuoressa 32 ja Ollikkalassa 36.

Palstaviljelijöiden vaihtuvuus on pientä, sillä iso osa uusii sopimuksensa. Edellisen vuoden viljelijät ovat etusijalla palstojen jaossa.

– Meillä on paljon sellaisia palstaviljelijöitä, joilla on ollut sama palsta jo usean vuoden ajan.

– Palstaviljelyn suosio on ollut Salossa samalla tasolla jo pidemmän aikaa, Salon kaupungin tonttipalveluinsinööri Mikko Aaltonen sanoo.

Yhden palstan vuokra on kymmenen euroa vuodessa. Palstavarauksen voi täyttää sähköisesti kaupungin nettisivuilla.

Entinen salolainen

Onpahan taas joillakin ongelmat! Palstat monimuotoisuudessaan olivat parasta Saloa, mutta kai siellä tästäkin pitää valittaa. Kaikki vaan tasaiseksi ja tylsäksi niin hyvä tulee, pääasia, ettei kukaan ole tyytyväinen yhtään mihinkään.

keijo.k

Nyt voidaan ottaa käyttöön vanha sanonta: ”Kateus vie kalatkin vedestä.”

Jerppu

Juu muualla maailmalla palstoille saa rakentaa vajoja, kasvihuoneita ja muita kiinteitä rakenteita, eikä kukaan pahoita mieltään. Ehkä ne palstat olisivat siistimpiä, kun tavarat saisi vajaan piiloon? Ja kaupunkihan voisi rakentaa myös palstojen ympärille kunnon umpiaidan, niin ei pääsisi häiritsemään näitä ”asukkaita”, joiden omat pihat ja rakennuksethan ovat aina tip top kunnossa, eikös? Pistäkääpä googlen kuvahakuun vaikka hakusanaksi ”allotment garden” ja sanokaa oma mielipiteenne, ovatko kauhean näköisiä? Palstoilla monikulttuurisuus kukoistaa parhaimmalla tavalla, siellä multaa tonkiessaan ovat saman arvoisia herrat ja narrit, niin suomalaiset, venäläiset kuin irakilaisetkin, tai mistä tahansa muuttaneet. Terveellisempää ja hyödyllisempää ajanvietettä on vaikea kuvitella kuin palstaviljely. Salossa vaan… Lue lisää »

Jerppu

Ennen kuin joku ehtii pätemään, niin tiedän kyllä, että ”allotment garden” kääntyy suomeksi myös siirtolapuutarhaksi. Tietääkseni se on laajempi käsite, johon sisältyvät sekä meikäläiset viljelypalstat että siirtolapuutarhat mökkeineen, sekä kaikki siltä väliltä. Siirtolapuutarhoja asuinkelpoisine mökkeineen en ole Salon pienille aarin palstoille ehdottamassa, vain että pienet, siistin näköiset rakennelmat sallittaisiin.

lähiruokaa kannattava

Turhia murheita rakennelmista. Oliko helikopteri kuvaamassa samalla tapaa kuin haja-asutusalueen laittomia katoksiin ilmaantuneita nosto-ovia. Pitäisikö hankkia rakennuslupa. Onko rakennusvirastolla työn puutetta? Vai torjutaanko ilmastonmuutosta!

matti

Eikö niillä raukoilla muuta tekemistä ole kuin palstojen kyttääminen. Jättäisivät palstat ja ihmiset rauhaan. Kyllä pikku sieluja olemassa.

Vapaa Kanaherra

Eräskin voisi jättää palstan ja ihmiset rauhaan.

M H

Natisijoille tiedoksi. 10 euron vuosimaksulla saa juurikin sen mitä 10 eurolla voi saada. Jokainen voi ostaa omaa maata jos muuta haluaa. Aivan selkeä ja kohtuullinen määräys että mitään kiinteää ei rakenneta.

Maaorja

Pysyvä rakennus? Kevyt kausikasvihuone ei tietääkseni ole millään muotoa pysyvä rakennus. Edes rakennusvalvonnan mielestä. Kyllä täytyy olla ihmisellä paha olo ja ankea elämä, jos toisten vaivalla hoidettu kasvimaa ärsyttää. Taitaa olla vaan kateellisten panettelua. Kaupunkisalolainen on sellainen olio, joka jaksaa valittaa kaikesta. Hankkikaa pliis oma elämä. 😖 Tunnen myötähäpeää.

Jussi

No hyvä jos tähän tulee jotain järjestystä, vuosia olemme joutuneet katsomaan tätä sekamelskaa, josta jo myös vuosia sitten on valitettu kaupungille. Taas kesti järkyttävän kauan ennen kuin mitään saatiin aikaiseksi. Saas nähdä tapahtuuko sittenkään mitään. Myös joen toisella puolella hautausmaan lähellä on maisema kuin sodan jäljiltä, onko tätä huomioitu mitenkään? Se ei ehkä näy selvästi hautausmaan päästä mutta Ollikkalan puolelta kyllä. Uskomatonta että tällainen sallitaan.
Sitä paitsi uskomatonta on myös että palstan vuokra on 10 euroa vuodessa. Kymmenen euroa, kun pitäisi olla vähintään sata, tuotantoaluetta nämä palstat ovat.