Enemmän sähköä kuin Olkiluodossa – Vilppaan ja Kouvojen seiskapelissä on poikkeuksellinen jännite

3
Juho Nenonen ja Thomas Gipson ovat ottaneet rajusti yhteen niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Tänään tanssista puuttuu toinen osapuoli.

Salohallissa on tiistaina enemmän sähköä kuin Olkiluodossa, kun Korisliigan värikäs ja poikkeuksellinen välieräsarja Vilpas–Kouvot huipentuu seitsemänteen ja ratkaisevaan otteluun.

Jo pelkkä ottelun panos tuottaa sähköä, mutta lisägeneraattorina toimivat sunnuntaina pelatun kuudennen ottelun tapahtumat, joiden johdosta Vilppaan Juho Nenonen on tänään pelikiellossa.

Tapahtumaketju alkoi vyöryämään kuudennen ottelun avausneljänneksellä ajassa 5.23, kun Nenonen teki pallottoman screenin Kouvojen David Gonzalvezille. Nenonen tuli tilanteeseen kädet korkealla ja hän heilautti oikeaa kättään niin, että kyynärpää näytti hipaisevan Gonzalvezin kasvoja ja Gonzalvez lyyhistyi kentän pintaan.

Tilannetta hyvästä asemasta seurannut erotuomari Petri Mäntylä ei viheltänyt tilanteesta virhettä. Gonzalvez palasi kentälle huilattuaan hetken vaihdossa.

Ottelun jälkeen sosiaalisessa mediassa kiersi lukuisia videoita tilanteesta. Nenosen toiminta tuomittiin jyrkästi.

Nenonen pahoitteli tilannetta myöhään sunnuntai-iltana Twitterissä. Nenosen kanssa koko ottelusarjan rajusti vääntänyt Kouvojen sentteri Thomas Gipson vastasi Nenosen twiittiin kohtalaisen tylysti.

– Se oli selkeästi tarkoituksellinen kyynärpääisku kasvoihin. Ei vahinko. Tiesit missä hän (Gonzalvez) on kun iskit.

– Kun pelaat minua vastaan, floppaat ja heittäydyt maahan. Kasva aikuiseksi ja kasvata pallit. Olet liian vanha pelaamaan tuolla tavalla, Gipson jyrisi.

Siinä sitä sähköä!

Koripalloliiton kurinpitopäällikkö Tero Kankaanpää otti Nenonen–Gonzalvez-tilanteen oma-aloitteisesti tutkintaan. Liiton kurinpitosääntöjen mukaan ” l iitto voi tutkia harkintansa mukaan minkä tahansa tapauksen ottelusta kuvatun tallenteen perusteella”. Eli Kouvot ei tehnyt asiasta tutkintapyyntöä.

Vaikka Nenosen kyynärpää näytti korkeintaan hipaisevan Gonzalvezia, kyseessä oli Kankaanpään perustelujen mukaan ”toisen pelaajan fyysisen koskemattomuuden vakava uhkaus”.

– Videon perusteella voidaan todeta kyynärpään huitaisun olevan voimakas, mutta osuman olleen kevyt, kurinpitopäätöksessä todetaan.

Kankaanpää kuuli päätöstä varten niin päätuomaria (Mäntylä) kuin Nenosta itseään.

– Minua ei pelaajana tunneta siitä, että löisin tai muuten vahingoittaisin vastustajia tahallisesti. Kunnioitan vastustajaa ja vaikka pelaan kovalla intensiteetillä, en ole koko 14 vuotisen pääsarjaurani aikana lyönyt tahallisesti toista pelaajaa, eikä minua ole sellaisesta koko urani aikana syytetty. Se ei kuulu tapoihini eikä se kuulu koripalloon, Nenonen aloitti vastineensa.

Nenonen kävi vastineessaan tilanteen seikkakohtaisesti läpi omasta näkokulmastaan. Nenonen korosti paitsi tahattomuutta myös kaksikon pituuseroa. Nenonen on yhdeksän senttiä Gonzalvezia pidempi (202 cm–193 cm).

– Kun kapteenimme Teemu Rannikko meni selvittämään tilannetta päätuomari Mäntylän ja Gonzalvezin kanssa, Gonzalvez oli todennut, ettei hän kokenut, että olisin lyönyt häntä tahallaan, vaan piti tilannetta tahattomana, Nenonen paljasti.

Vilpas teki samasta ottelusta tutkintapyynnön koskien kahta tilannetta, joissa Thomas Gipsonille vihellettiin hyökkääjänvirhe. Kankaanpää ei kuitenkaan ottanut näitä tilanteita käsittelyyn. Kummassakin tilanteessa Gipson rikkoi Nenosta. Toisessa virheessä Gipson iski kyynärpäällään Nenosta rintaan niin, että hän joutui hetkeksi vaihtoon.

– Molemmissa tilanteissa on ollut kyse sellaisesta tilanteesta, jotka erotuomarin on mahdollista tarkistaa virallisten pelisääntöjen mukaisesti videolta ja tarvittaessa koventaa virhettä videotarkistuksen jälkeen.

– Molemmissa tilanteissa erotuomarit päätyvät harkintavaltansa puitteissa siihen, että kysymyksessä on normaali kosketusvirhe, perusteluissa kerrottiin.

Nenosen pelikielto on Vilppaalle lähes musertava isku. Nenosen pelityylistä voidaan olla ja totisesti ollaakin montaa mieltä, mutta hän sai kuudennessa osaottelussa Gipsonin täysin pois pelistä.

Lisäksi Vilppaan loukkaantumisongelmat ovat kasautuneet juuri korinaluspelaajiin. Esimerkiksi Jamie Skeenin ja Brandon Taylorin pelaaminen illan ottelussa on edelleen epävarmaa. Takamies Jack Gibbsin pelaaminen on sen sijaan todennäköistä, vaikka mies ei edelleenkään pysty kävelemään kunnolla.

Kouvot taas pääsee otteluun parhaalla kokoonpanollaan.

VILPAS–KOUVOT TIISTAINA KELLO 18.30 SALOHALLISSA

Miten Salohalli kohtelee Gipsonia?

Lähtökohdat:
Ylitsevuotavan kiihkeät. Nenosen pelikielto lienee nostanut kotiyleisön takajaloilleen ja erikoishuomiosta saa nauttia etenkin Thomas Gipson. Hermokontrolli on erittäin merkittävässä roolissa, aivan kuten ottelun alku. Jos Kouvot kestää Vilppaan todennäköisesti tuiman alkurynnistyksen, eikä pitkiä pisteputkia tule, vaakakuppi kääntyy vieraille.

Seuraa häntä: Thomas Gipson.
Kuka muu muka? Avainasemassa on, kuka ottaa Gipsonin puolustettavakseen ja miten hän onnistuu siinä. On vaikea kuvitella, että Kouvot voittaisi Salohallissa ilman Gipsonin hyvää tai erinomaista panosta (Kouvolassa se toki onnistui).

Kokoonpanot:
Vilpas: Mikko Koivisto, Henri Kantonen, Antonio Ballard, Teemu Rannikko, Leevi Taimela, Aatu Kivimäki ja Riku Laine. Epävarmat: Jack Gibbs, Reggie Dillard, Brandon Taylor ja Jamie Skeen. Pelikiellossa: Juho Nenonen.
Kouvot: Tuomas Hirvonen, Arttu Saarijärvi, Vili Nyman, Severi Kaukiainen, David Gonzalvez, Ville Kaunisto, Jeremy Morgan, Teemu Knihtinen, Thomas Gipson ja Brian Asbury. Ei poissaoloja.

Tulosennuste: 88–90.

pantterijahtiin

Nyt ”kannustetaan” Gibsonin oikein kunnolla!!

Viihteellä ollut

Jos jollain on tallennetuna eilinen matsi niin sokea reettakin näkee kuinka Gibson täräyttää Nenosta kyynärpäällä päin näköä…siinä lisää tarkistettavaksi Kankaanpäälle. Olisi kiva kuulla hänen mielipiteensä tästä. Gibson vielä vilkaisi että ”eikaikukaannähny..”, mitä virkaa noilla videotarkistuksilla on jos niitä käytetään vain toisen joukkueen hyväksi?? Kai niitä kameroita on enemmän kuin yksi että näkee eri vinkkelistä?

Sixth player

Nyt salolaiset sankoin joukoin ajoissa paikalle ja kannustamaan Viikingit voittoon!! Muistakaa kannustaa myös hyvin pelanneita Kouvoja!