Euroopan unioniin suhtaudutaan Salossa maltillisen positiivisesti

0
Plazassa äänestetään Glitter-liikkeen entisissä tiloissa.

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkoi toissapäivänä. Salon keskustassa äänestyspaikat löytyvät kaupungintalolta ja Plazan kauppakeskuksesta. Yhteensä Salon talousalueella on yhdeksän ennakkoäänestyspaikkaa, joiden lisäksi lauantaina ja sunnuntaina taajamia kiertää liikkuva vaalibussi.

Torstaiaamuna tunnelma kaupungintalon äänestyspaikalla on seesteinen. Ohi sujahtava kaupungin työntekijä toteaa, että edellisenä päivänä äänestäjiä kävi runsaasti. Nyt ruuhkaa ei kuitenkaan ole.

Pitkän linjan salolainen Keijo Degerström kertoo äänestäneensä kokenutta poliitikkoa. Euroopan unionista Degerströmillä on positiiviset vaikutelmat.

– Yhteismarkkinat ovat hyvät, ja unionin sisäinen matkustaminenkin onnistuu helposti, kun erillisiä lupia ei tarvitse hakea, Degerström pohtii.

Euroalueen yhteistä valuuttaa Degerström pitää ensiarvoisen tärkeänä.

– Kun olemme eurossa, devalvointi ei niin vain onnistukaan. Devalvointi on aina kansalaisilta pois.

Paluusta Suomen markkaan on käyty paikoitellen kiihkeääkin keskustelua. Degerströmillä on selkeä näkemys markkakeskusteluun.

– Ei missään nimessä, hän kiteyttää.

Raimo Andsten kertoo äänestäneensä kotimaan talousasioita ajavaa ehdokasta. Hänen mielestään eurossa on puolensa ja puolensa.

– Kallis valuuttahan euro on, kun muiden Pohjoismaiden vastaaviin verrataan. Toisaalta se on vakaa valuutta ja sen korot ovat suhteellisen maltilliset. Markkaan paluussa ei olisi järkeä, Andsten toteaa.

Myös EU-jäsenyyden Andsten näkee kaksijakoisesti.

– Suhtaudun kriittisesti EU:hun, mutta olisimmehan me aika orpoja, jos emme siihen kuuluisi. Mielestäni liittovaltiokehityksen on kuitenkin pysähdyttävä.

Iltapäivällä kaupungintalolla ei äänestäjiä näy. Meille vinkataan, että Plazassa tilanne voisi olla vilkkaampi. Kun saavumme kauppakeskuksen äänestyspaikalle, on sielläkin verrattain hiljaista. Viiden vuoden takaista aktiivisempi äänestysinnokkuus ei päälle päin näy.

Sanja Harja kertoo antaneensa äänensä ajatellen kotimaata, kuitenkaan Eurooppaa ja koko maailmaa tyystin unohtamatta. Harja kokee, että Suomen on hyvä olla osa EU:ta.

– Uskon, että EU:sta saa jäsenmaksulle vastinetta. Suomen on järkevää olla osa unionia.

Harja kertoo luottavansa europarlamentaarikkoihin ja heidän kykyynsä tehdä päätöksiä.

– Itse en ehdokaslistoilla ole, koska en EU-asioista tarpeeksi tiedä. Luotan parlamentaarikkoihin, kyllä he palkkansa ansaitsevat.

Harja ei muiden haastateltujen tapaan vaihtaisi euroja markkoihin. Yhteisen valuutan hyödyt peittoavat sen haitat.

Ennakkoäänestys jatkuu ensi tiistaihin saakka, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 26.5. Salon äänestyspaikoille ei torstain perusteella tarvitse juurikaan jonottaa.