Eurovaaleissa äänestää entistä EU-myönteisempi Suomi

0
Euroopan parlamentin vaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona..

Euroopan parlamentin vaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona. Suomessa äänestetään varsin EU-myönteisessä ilmapiirissä.

Suomalaiset asennoituvat Euroopan unioniin positiivisemmin kuin koskaan aiemmin. Tämä selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan arvo- ja asennetutkimuksesta, jonka mukaan yli puolet suomalaisista suhtautuu EU-jäsenyyteen myönteisesti.

Kielteisesti suhtautuvien osuus on runsaat kymmenen prosenttia.

Kokoomus ja vihreät ovat EU-myönteisimmät puolueet, mutta myös SDP:n, keskustan ja vasemmistoliiton äänestäjien suhtautuminen on muuttunut yhä positiivisemmaksi.

Selvästi EU-vastaisimpia ovat arvo- ja asennetutkimuksen mukaan perussuomalaisten kannattajat. Heistä yli puolet suhtautuu unioniin kielteisesti. Kristillisdemokraattienkin äänestäjistä tällä kannalla on puolet.

Evan tutkimuksen kanssa saman suuntaisen tuloksen antoi viime syksynä koko EU:n alueella tehty Eurobarometri-kysely. Myös sen aikaisempaa myönteisempien tulosten mukaan kaksi kolmasosaa kaikkien EU-maiden asukkaista koki maansa hyötyneen jäsenyydestä.

Suomalaiset eivät poikenneet barometrissä myönteisyydellään muista EU-kansalaisista.

Sen sijaan suomalaiset luottavat keskimääräistä euroihmistä paremmin enemmän vaikutusmahdollisuuksiinsa. Yli 60 prosenttia suomalaisista ajattelee, että eurovaaleissa annettu ääni vaikuttaa. Kaikkien EU-maiden kansalaisista näin ajattelee alle puolet.

– Suomalaiset ovat pitkällä aikavälillä olleet keskimäärin tyytyväisempiä EU-jäsenyyteen kuin muut eurooppalaiset. Taloudelliset kriisit eivät ole vaikuttaneet meillä ja muissa pohjoismaissa samalla tavalla kuin muualla, sanoo erikoistutkija Kimmo Elo .

Hän työskentelee eduskuntatutkimuksen keskuksessa.

Euroopassa ei ole Elon mukaan nähtävissä EU-vastaisuuden lisääntymistä, päinvastoin.

– Yleiseurooppalaisesti nuorempi polvi on EU-myönteisempää kuin vanhempi.

Esimerkiksi kansalaisjärjestö Eurooppanuoret ry:n tänä keväänä teettämässä kyselyssä 81 prosenttia vastaajista oli samaa mieltä väittämän ”EU-jäsenyys on Suomelle hyvä asia” kanssa. Eri mieltä oli 15 prosenttia.

EU-vastaisuudella kuitenkin kampanjoidaan EU-vaaleissakin.

– Eurovastaisuus dominoi Euroopan unioniin liittyvää keskustelua. Tutkijakunnassa on pohdittu isoa eroa, joka on keskustelun ja yleisen mielipideilmaston välillä, kertoo Kimmo Elo.

– Yhtenä selityksenä pidetään sitä, että myönteisen kuvan omaavia ei tarvitse vakuuttaa. He näkevät hyödyt, eikä kritiikki vaikuta heihin. EU-kriittisen leirin varsinainen kohde ovat neutraalisti tai jonkin verran kriittisesti suhtautuvat. Monessa tutkimuksessa on todettu, epävarmat ovat herkimpiä kriittisille viesteille.

Politiikassa keskusteluilmapiiri on kaiken kaikkiaan muuttunut kovemmaksi.

– Tästä on havaintoja niin Suomesta kuin Saksasta. Oikeistopopulistien puheessa ei haeta enää vain retorista vastakkainasettelua. Poliittisessa kamppailussa vastakkainasettelua tehdään myös politiikan ulkopuolella niin, että ajaudutaan eroon myös henkilötasolla.

Eurobarometrin mielipidekyselyyn osallistui kaikkiaan 27 474 haastateltavaa kaikista EU-maista. Suomessa tehtiin 1 011 haastattelua.

Evan arvo- ja asennetutkimus perustuu 2 059 henkilön Taloustutkimuksen internet-paneelissa antamiin vastauksiin.

Eurooppanuorten Taloustutkimuksella teettämä kysely toteutettiin puhelinhaastattelussa. Siihen osallistui 1 009 18–29-vuotiasta suomalaista.

(Artikkelia on laajennettu 14.5.2019 klo 16.40)

 

Eurovaalit

Eurovaalien ennakkoäänestys 15.–22.5.

Varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 26.5.

Koko Suomi on samaa vaalipiiriä

Suomesta valitaan 13 europarlamentaarikkoa

Euroopan parlamentissa on 751 jäsentä

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään joka viides vuosi

Vuoden 2014 eurovaalien äänestysprosentti oli Suomessa 39,1 ja koko EU:ssa 42,6

Vuoden 2014 eurovaaleissa kokoomus ja keskusta saivat kumpikin kolme parlamentaarikkoa, perussuomalaiset ja SDP kaksi, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP kukin yhden

 

Salolaisia ja salolaistaustaisia

Eurovaaleissa on myös salolaista väriä. Timo Kiviaho on EU-kriittisen sinisen tulevaisuuden listalla, ja Kai-Tom Koivusen puolue on Suomen kansa ensin.

Kiviaho on 50-vuotias kauppatieteiden maisteri, yrittäjä ja varatoimitusjohtaja. Eduskuntavaaleissa hän oli sinisten ehdokkaansa Helsingissä. Salossa Kiviaho on ollut useaan otteeseen kokoomuksen kuntavaaliehdokkaana.

Kiviahon mukaan ”EU on suurin rauhanprosessi koskaan – ei täydellinen, mutta kohti pysyvää rauhantilaa Euroopassa”.

Yrittäjä Kai-Tom Koivunen, 50, on ollut kahdesti eduskuntavaaliehdokkaana. Tänä keväänä hän totesi Salon Seudun Sanomien ehdokasesittelyssä tekevänsä työtä täydellisen itsenäisyyden eteen. Tavoitteena on muun muassa ero EU:sta ja eurosta.

Kokoomuksen euroehdokas Janika Takatalo , 26, on kotoisin Salosta. Valtiotieteen maisteri Takatalo on kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunnan puheenjohtaja ja Turun kaupunginvaltuuston jäsen, nuorisolautakunnan puheenjohtaja ja sivutoiminen yrittäjä. Hän oli ehdokkaana eduskuntavaaleissa.

– Euroopan parlamentti ei tarvitse yhtään enempää jäähdytteleviä kansanedustajia, EU-lobbareita tai muutoin Brysselin kuplassa vuosia eläneitä. Heilläkin on siellä paikkansa, mutta nyt tarvitaan seuraavan sukupolven Eurooppaa, Takatalo linjaa kotisivuillaan.

Myös keskustan listalta löytyy salolaistaustainen ehdokas. Vantaalainen Olli Nyberg , 57, on Reserviläisliiton toiminnanjohtaja.

Kotisivuillaan hän kirjoittaa, että kaikki vapaata ja tasapuolista kauppaa EU:n alueella ja globaalisti edistävät ratkaisut ovat Suomelle eduksi. Nyberg haluaa myös EU:lle nykyistä toimivampaa ulkorajojen valvontaa.