Fiskarsiin avautuu keramiikkamuseo

0
Karin Widnäsin keramiikkamuseo Kwumin pysyvä näyttely esittelee taiteilijan omia kokoelmia. Vaihtuviin näyttelyihin hän kutsuu muita keramiikkataiteilijoita ja taidekäsityöläisiä.

Keramiikkataiteilija Karin Widnäs avaa ensi lauantaina Fiskarsiin uuden museon, joka esittelee keramiikkaa. Hän kypsytteli ajatusta keramiikkamuseosta pitkään ennen kuin rakennustyöt pantiin alulle pari vuotta sitten. 300-neliöisessä rakennuksessa yhdistyvät puu ja keramiikka. Museo sai nimekseen Kwum.

– Kwum tarkoittaa koreaksi unelmaa, Widnäs kertoo.

Hän toteaa, että Kwum on oiva esimerkki keramiikan käyttämisestä rakennuksissa. Sen suunnitellut arkkitehti Tuomo Siitonen on piirtänyt myös museon naapurissa sijaitsevan Studio Widnäsin, jossa ovat taiteilijan koti, työtilat ja galleria.

Widnäs haluaa puolustaa keramiikkataiteen asemaa Suomessa ja siirtää eteenpäin sukupolvien aikana kehittynyttä ymmärrystä materiaaleista ja tekniikoista, jotka uhkaavat jäädä liian vähälle huomiolle keramiikkataiteen opetuksessa.

Karin Widnäsin oman inspiraation lähteenä ovat olleet hänen opettajansa, suomalaisen keramiikkataiteen uranuurtaja Kyllikki Salmenhaara , lukuisat matkat keramiikan perinteistä tunnettuun Koreaan sekä Fiskarsissa toimiva vireä taidekäsityöläisten yhteisö.

Kwumin pysyvistä näyttelyistä Kwum Collected esittelee Karin Widnäsin omia kokoelmia eli studiokeramiikkaa 1960-luvulta nykyaikaan. Origo puolestaan näyttää keramiikan prosessin raakamateriaalista tuotteeksi.

Museon vaihtuviin Kwum Invited -näyttelyihin Widnäs kutsuu sekä suomalaisia että ulkomaalaisia keramiikkataiteilijoita ja taidekäsityöläisiä. Lauantaina avautuu kolme kesänäyttelyä. Gallery -näyttelyssä ovat esillä keraamikot Erna Aaltonen, Åsa Hellman, Kristina Riska, Kim Simonsson, Riitta Talonpoika ja Kati Tuominen-Niittylä , Temporary -näyttelyssä korumuotoilija, kultaseppä Kirsti Doukas ja kultaseppämestari Kristian Saarikorpi sekä Open Space -näyttelyssä tekstiilitaiteilija Deepa Panchamia .

Karin Widnäs on kuratoinut näyttelyt. Näyttelyarkkitehtuuri on teollisten muotoilijoiden Barbro Kulvikin ja Antti Siltavuoren vastuulla.

Kwum (Baklurantie 12, Fiskars) on avoinna yleisölle 9.6.–15.9. joka päivä klo 12–17 ja 18.9.–22.12. ke–su klo 12–17. Pääsymaksut 8 ja 5 euroa. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

KWUM LISÄÄ TARJONTAA

 

Fiskars yhdistää taiteen ja historian

Fiskars on monipuolinen matkailukohde, jossa yhdistyvät design, taide, käsityö, historia, luonto ja lähiruoka.

Fiskars Village palkittiin parhaana kotimaisena matkakohteena vuonna 2016. Euroopan komissio myönsi sille Culture Eden in Finland 2017 -palkinnon.

Lauantaina avautuva Kwum lisää Fiskarsin näyttelytarjontaa.