Hannu Hakanen avaa Wiurilan kesän

0
Hannu Hakanen Wiurilan kartanon Galleria Pääskyssä ja teos nimeltä Vincentin korvat. Interaktiivisuutta tuo teokseen sen naruvetoiset liikkuvat kädet.

Wiurilan kesä avautuu salolaisen kuvataiteilijan Hannu Hakasen 60-vuotisjuhlaretrospektiivillä Unplugged Wiurilan neljässä gallerioiksi muuntuneissa historiallisissa rakennuksissa. Kesän toinen ja laajempi yhteisnäyttely Tuntematon aika taas avaa ovensa Wiurilan rakennusten laajoissa näyttelytiloissa sekä puistoalueella kesäkuun 14. päivä.

Wiurilan kesää on tuotettu vuodesta 2014 alkaen. Wiurilan kesä -näyttelyt on tuottanut tälläkin kertaa taiteilijavetoinen työryhmä, johon kuuluvat Satu-Maaria Mäkipuro, Jaana Saario ja Johanna Sarparanta yhteistyössä Salon kaupungin kulttuuritoimen sekä Wiurilan kartanon emännän Anne Marie Aminoffin kanssa.

– Halusimme Hannun näyttelyn ennen kesän laajaa yhteisnäyttelyä. Tavoitteena oli semmoinen pieni näyttely, mutta homma lipesi kuraattoreilta käsistä: yhdestä galleriasta päädyttiin neljään, ja teoksia on esillä 70, kertoo Johanna Sarparanta.

Kuraattorien mukaan Hakasen tuotannon laajuus aiheutti tekijätiimille harmaita hiuksia; karsiminen oli vaikeaa, vaikka kaikki grafiikka rajattiinkin satoine töineen ulkopuolelle heti kättelyssä.

– Tämä näyttely on aikamoinen tapaus: Hannu Hakasta ei ole nähty missään tässä laajuudessa. Hakasen tuotanto, sen laajuus, laatu ja monipuolisuus osoittaa selvästi, että hän on taiteilija, joka tekee taidetta sen itsensä takia, Jaana Saario sanoo.

Varhaisimmat töistä ovat 70-luvulta, uusin tältä vuodelta, ja koko tuotannon määrää ei muista taiteilija itsekään. Tuotteliaimmillaan Hakanen oli 90-luvulla.

– Hivenen itsekin yllätyin, kuinka erilaisia töitä on tullut vuosien varrella tehtyä, sarjakuvaa, kubismia, maisemamaalausta ja kattavana lankana taide- ja pophistoriaa töissään yhdistelevä Hakanen sanoo.

Monissa teoksissa soi myös musiikki tai viitataan elokuviin. Kitaraa soittava Hakanen kertoo musiikin soivan lähes aina työhuoneessaan. Näyttelyn nimiteos, Unplugged , on saanut inspiraationsa Cezannen maalauksen harlekiinista sekä van Goghin yötaivaasta, mutta myös kitaristilegenda Eric Claptonilta. Tässäkin teoksessa on mukana Mikki-hahmo.

Mikki Hiiren seikkailut Hakasen taiteessa on yksi töitä yhdistävä tekijä. Taiteilija kuvaa sarjakuvahahmonsa olevan ikään kuin löytöretkeilijä tulkitsemassaan taidehistorian maailmassa, josta löytyy viitteitä niin Francis Baconiin, Pablo Picassoon, Leonardo da Vinciin, Vincent van Goghiin kuin Robert Crumbiin ja Hitchcockiinkin.

– Ainakin viisi, vastaa taiteilija kysyttäessä, kuinka monta genreä uraa esittelevä näyttely pitääkään kaikkinensa sisällään.

Lisäksi Salon seudun maisemia esittelevissä teoksissa tyylit risteytyvät: puistoon ilmestyy fantasiaan tai peräti psykedeliaan viittaavia osioita sarjakuvastosta.

Teosten kirjo osoittaa eittämättä Hakasen laajan kiinnostuksen taidehistoriaan, jonka hän onnistuneesti myös osaa tuoda osaksi nykyaikaa viittauksillaan populaarikulttuurin musiikkiin, elokuviin ja sarjakuviin.

Wiurilan kesä: Unplugged – Hannu Hakasen retrospektiivi Wiurilan kartanon Kaariholvin Galleriassa sekä Galleria Pääskyssä 11.5.–9.6. Wiurilan kesä -taidenäyttelyihin on vapaa pääsy.

Aika yhdistää 23 taiteilijan kesänäyttelyä

Hannu Hakasen Unplugged -näyttely on tapaus sinänsä, mutta sitä seuraa Wiurilan kesässä laaja Tuntematon aika -yhteisnäyttely, joka levittäytyy kaikkiin Wiurilan kartanon talousrakennusten monimuotoisiin näyttelytiloihin sekä puistoalueelle kesäkuun 14. päivä alkaen. Näyttely on esillä Kaariholvin Galleriassa, Galleria Pääskyssä, Viljamakasiinissa, Avaingalleriassa, Galleria Hotellissa sekä myös kartanon laajalla piha-alueella.

Tuottajatiimin mukaan esille on tulossa kiinnostava ja monipuolinen kokonaisuus suomalaista nykytaidetta – maalauksia, animaatioteoksia, veistoksia, videoita ja installaatioita.

Näyttelyyn oli tulijoita 70, joista kuraattorit karsivat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi 23 taiteilijaa ja sen jälkeen vielä heidän töistään yhteen sopivimmat.

– Yhdistävänä tekijänä muuten sangen monimuotoisen näyttelyn teoksissa on paitsi taiteilijoiden sekä teosten korkeatasoisuus ja visuaalisuus, myös aika ja sen käsittely teoksissa mitä moninaisimmilla tavoilla: rytmillisyytenä, kiivaana, pysähtyneisyytenä, hektisyytenä… sanoo Jaana Saario .

Wiurilan kesä -näyttely alkaa työryhmän mukaan asemoitua merkittäväksi maakunnalliseksi, miksei valtakunnalliseksikin kulttuuri-instituutioksi. Tämä näkyy kuraattoritiimin mukaan vuosi vuodelta kasvavina kävijälukuina sekä varsinkin siinä, että taiteilijat ovat kiinnostuneita saamaan sinne töitään esille.

– Kestää aikansa luoda jalansijaa ja maine pysyvänä kulttuuritapahtumana, varsinkin, koska kesällä kulttuuritarjonta on runsasta. Mutta vähitellen yleisö ja taiteilijatkin alkavat luottaa tapahtuman jatkuvuuteen ja siihen, ettei Wiurilan kesässä ole kyse mistään latonäyttelystä, Jaana Saario sanoo.

Wiurilan kesä -työryhmän tavoitteena on tuoda korkeatasoinen nykytaide kulttuurihistoriallisesti merkittävään ympäristöön ja ainutlaatuisiin tiloihin tavalla, jossa mielenkiintoisien taiteilijoiden nykyteokset muodostavat yllätyksellisiä kokonaisuuksia, joita historiallinen miljöö ruokkii uusilla merkityksillä.

Wiurilan kartanon emäntä Anne Marie Aminoff kiittelee näyttelyn sopivan historialliseen kartanoon loistavalla, lisäarvoa tuottavalla tavalla:

– Kun ihmiset tulevat kartanoon kauempaakin, he haluavat nähdä paljon yhdellä kerralla. Ilmaisnäyttelyjen kautta he voivat tutustua aiemmin suljettuina olleisiin rakennuksiin ja käyttävät ravintolankin palveluita. On kivaa, että Wiurila on elävä ja ihmisiä käy, Aminoff sanoo.

Ja houkuttelevat vuosi vuodelta maineikkaammat kesänäyttelyt myös vakioasiakkaita, golffareitakin pois viheriöiltään sisätiloihin, Aminoff lisää.

Tuntematon aika -näyttelyssä on töitä seuraavilta taiteilijoilta: Mari Antjärvi, Kaj Ard, Soili Arha, Synnöve Dickhoff, Sonja Elenius, Alvar Gullichsen, Inka Hannula, Hannele Heino, Sirpa Häkli, Sanna Juujärvi-Bremer, Jan Jämsén, Tuija Lampinen, Ville Lehtinen, Liisa Kanerva, Pirkko Mäkelä-Haapalinna, Satu-Maaria Mäkipuro, Mika Natri, Merja Pitkänen, Jaana Saario, Johanna Sarparanta, Tarja Turpeinen, Aino Ulmanen ja Anniina Vainionpää.

Wiurilan kesä: Tuntematon aika -yhteisnäyttely Wiurilan kartanossa 14.6.–25.8.