Kaarinassa riittää urakkaa kymmenille salolaisrakentajille

0
Rakennus Mäntylän toimitusjohtaja Jarno Mäntylä viittä vaille valmis rivitalo Kaarinassa.

Moni salolainen rakennusliike on löytänyt työmaita Kaarinasta. Yhteensä Rakennustuotanto Finnrax, Rakennus Mäntylä ja Rakennus-Järvi ovat tekemässä yli 70:tä asuntoa Kaarinaan, ja tiedossa on näiden jälkeen vielä yli 50 asunnon rakentaminen. Salolaisfirmat tekevät etenkin rivitaloja, joille riittää Kaarinassa kysyntää.

– Nyt rakentaminen on Kaarinassa erittäin vilkasta. Vuodessa valmistuu 300–400 asuntoa, näistä puolet on rivitaloja, neljäsosa omakotitaloja ja neljäsosa kerrostaloja, kertoo Kaarinan kaupunginarkkitehti Pasi Aromäki .

Aromäen mukaan Turun hyvä työllisyystilanne on säteillyt rakentamiseen jo useamman vuoden.

Salolaisten rakennusfirmojen mukaan Kaarinan työmailla töitä on riittänyt jo noin viiden vuoden ajan. Samaan aikaan rivitalomarkkinat ovat Salossa olleet lähes pysähdyksissä eikä uusille ole ollut juurikaan kysyntää. Sen sijaan Kaarinassa töitä ja tontteja on löytynyt, ja myös uusien asuntojen neliöhinnat ovat Saloon verrattuna toista luokkaa.

Firmoissa on töissä alihankkijoineen kymmeniä alan ammattilaisia sekä alihankkijat.

– Suurin osa työntekijöistä on Salosta, ja Salosta myös ostetaan melkein kaikki tavarat. Tuttujen kanssa kun on helppo asioida, Rakennus Mäntylän Jarno Mäntylä kertoo.

Rakennustuotanto Finnraxin Aleksi Burtsov kertoo rakentavansa paraikaa 20:tä rivitaloasuntoa, ja näiden jälkeen on vuorossa 30 asuntoa kolmelle tontille.

– Se nyt vaan on tosiasia, että kun Salosta ajaa sen puoli tuntia länteen, niin kauppa käy ja neliöhinnat ovat 500–1 000 euroa enemmän kuin Salossa. Ostajia riittää, Turun telakka näkyy todella paljon kysynnässä, Burtsov sanoo.

Burtsov sanoo kaikkien työntekijöidensä olevan salolaisia, alihankkijoineen töissä on viitisentoista ihmistä.

Kaarina on Burtsovin ja Mäntylän mukaan myös helppo yhteistyökumppani: tontteja on löytynyt ja verrattuna pääkaupunkiseutuun niiden hinnat ovat kohtuullisia.

– Kaupunki panostaa näihin alueisiin, niille tehdään asvaltit ja katuvalot ja sitten vasta myydään, Mäntylä sanoo.

– Asunnot käyvät ainakin nyt älyttömän hyvin kaupaksi. Tehdään nyt mitä ehditään, kyllä tämäkin varmaan joskus rauhoittuu, Burtsov sanoo.

Rakennus Mäntylän Jarno Mäntylä vahvistaa hyvän vireen jatkuneen Kaarinan rivitalomarkkinoilla viitisen vuotta. Mäntylä laskee, että tähän mennessä on valmistunut 50 asuntoa, nyt työn alla on kaksi rivitaloa ja 12 asuntoa, ja tiedossa on seuraavaksi yhdeksän asunnon työmaa.

– Mehän tehtiin ennen Saloon, mutta olisiko ollut vuonna 2012 kun homma loppui kuin seinään. Toivottavasti tilanne muuttuu, ehkä akkutehdas vilkastaa Salonkin asuntomarkkinoita, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mukaan Salon pitäisi markkinoida ärhäkkäämmin Helsingin suuntaan edullisia ja laadukkaita asumisvaihtoehtojaan.

– Pitäisi kertoa hesalaisille, että Tupurista saa omakotitalon pariinsataan tuhanteen autotallilla. Varsinkin etätöiden tekijälle sellainen olisi todella houkutteleva vaihtoehto verrattuna pääkaupunkiseudun hintoihin, Mäntylä sanoo.

Rakennus-Järvi on tehnyt lännen työmaillaan neljä rivitaloa, yksityisen hoivakodin ja kymmenisen paritaloa. Nyt valmistumassa on kaksi taloa, ja seuraavaksi tehdään neljä paritaloa sekä yksi rivitalo.

– Kysyntä on kova, kyllä Turun imu näkyy markkinoissa. Salossahan meillä on tekeillä kerrostalo Kirkkokadulle, keskustassa kerrostaloasunnot käyvät yhä kaupaksi. Rivitalojen kohdalla on Salossa hiljaisempaa, Jarmo Järvi sanoo.

Järvi arvioi, että töissä työmaata kohti on alihankkijoineen hyvinkin kolmisenkymmentä ihmistä, ei tosin samanaikaisesti.

– Osa porukasta kulkee Salosta, osa muualta, Järvi sanoo.