Salo saa uuden kesäfestivaalin – luvassa akrobatiaa ja kung fu -liikkeitä

0
Eikka Alatalo (vas.) ja Erika Malkki järjestävät Salo Circus Festivalin. Iiro Heikkilä toimii tapahtuman taustavoimissa.

Muun muassa Salon torilla ja Teatteri Provinssissa koetaan elokuussa uudenlainen kulttuuritapahtuma Salo Circus Festivalin merkeissä. Kattaukseltaan monipuolinen esittävien taiteiden festivaali keskittyy lähtökohtaisesti sirkustaiteisiin, mutta muunlaisiakin ohjelmanumeroja listauksessa on.

– Sirkustaide on murroksessa, ja taiteen kenttä muutoinkin monipuolistuu. Erotteluja tai kategorisointeja ei ole aina tarpeen tehdä. Joskus olisi syytä keskittyä esitykseen, eikä niinkään tyylilajiin, tapahtuman yhdessä puolisonsa Erika Malkin kanssa järjestävä Eikka Alatalo pohtii.

Alatalo ja Malkki ovat pitkän linjan esittäviä taiteilijoita. Aikaisempaa kokemusta suuren tapahtuman järjestämisestä heillä ei kuitenkaan ole. Tukea antavat rahallisesti Salon kaupunki ja Suomen kulttuurirahasto, minkä lisäksi asiantuntijaroolissa järjestämis- ja organisaatiotasolla toimii Iiro Heikkilä Taiteen edistämiskeskuksesta. Heikkilän sai projektiin mukaan tieto siitä, että pyrkimyksenä on toteuttaa jotain erilaista.

– Nykytaiteessa luodaan fiilistä ja tarinaa, se on muutakin kuin temppuilua. Vau-efekti on toki aina tärkeä, mutta nykytaiteessa pyritään myös välittämään tunteita ja luomaan samaistuttavia hahmoja, Heikkilä toteaa.

Vaikka ohjelmistossa on kokeilevia ja moderneja esityksiä, perinteistä temppuiluviihdettäkään ei ole unohdettu.

– Torilla järjestetään koko perheen tapahtumia, joihin ei ole sisäänpääsymaksua. Mukana on myös pop-up -sirkuskoulu, jossa on mahdollista kokeilla erilaisia sirkuslajeja ja välineitä turvallisessa ympäristössä, Alatalo kertoo.

Myös Alatalo ja Malkki osallistuvat festivaalin esityksiin. Alatalo on mukana Fatal Instrument -spektaakkelissa, joka pitää sisällään akrobatiaa, kung fu -liikkeitä ja taiteilijoiden itsensä esittämää rockmusiikkia. Malkki esittää Kalevalan louhimyyttiin perustuvan Pohjatar-sooloteoksensa. Yhteensä festivaaleilla on toistakymmentä esitystä ja reilut parikymmentä esiintyjää.

– Ohjelmanumeroiden pituudet vaihtelevat viidestä minuutista miltei tuntiin. Open stage -illassa sirkusammattilaiset esittävät uusimpia, jopa ennennäkemättömiä tuotoksiaan. Lisäksi järjestämme varietee-illan, jonka uumoilemme kiinnostavan varttuneempaakin väkeä, Alatalo pohjustaa.

Järjestäjät uskovat, että sirkusfestivaali kiinnostaa laajaa kirjoa ihmisiä. Siksi ohjelmaa onkin monessa eri paikassa, moneen eri aikaan.

– Tilastot kuitenkin kertovat, että suurimmat kohderyhmämme lienevät lapsiperheet ja nuoret aikuiset, Heikkilä selventää.

Sekä Alatalo että Malkki työskentelevät päätoimisina taiteilijoina. Suomessa esittävän taiteilijan tie ei kuitenkaan ole aina ruusuinen.

– Kotimaassamme vuosittaisia sirkusfestivaalitapahtumia on vain kourallinen. Haluammekin toimia kohtaamisalustana niin taiteilijoiden kuin muidenkin toimijoiden välillä, Alatalo tuumaa.

Suomessa sirkusammattilaiseksi voi opiskella Koulutuskeskus Salpauksessa sekä Turun ammattikorkeakoulussa. Työllistymismahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset.

– Ulkomailla suomalaisille ammattilaisille on kovastikin kysyntää, mutta Suomessa työvajetta on paljon. Haluamme omalta osaltamme vastata työn puutteeseen, Malkki päättää.

Festivaali järjestetään 2.–3. elokuuta.