Kannattajien ääniä tarvitaan

0
Poliittisten ryhmien kärkiehdokkaat kokoontuivat keskustelemaan tällä viikolla.

Ennakkoäänestys Euroopan parlamentin vaaleissa on ollut vilkkaampaa kuin viisi vuotta sitten. Toivottavasti se tarkoittaa, että äänestysprosentti nousee viime vaalien vaatimattomasta alle 40:stä.
Äänestys jatkuu vielä ensi tiistaihin. Varsinainen vaalipäivä on viikon päästä sunnuntaina.

Suomessa on ollut vaaleja ajatellen erikoinen kevät. Saman tien, kun eduskuntavaalien tulos oli vahvistettu, julkistettiin eurovaalien ehdokaslistat ja käynnistettiin uudet kampanjat.
Osa ehdokkaista on samoja, mikä on herättänyt arvostelua. Kohu nousi siksi, että vaalit ovat sattumalta samana keväänä.
Suomen koko EU-historian ajan eduskunnasta on siirrytty päättäjäksi Brysseliin, ja kotimaan parlamenttiin on noussut varaedustaja. Euroopan parlamentti ei ole harjoittelupaikka, ja ehdokkaina pitää olla kokeneita ja uskottavia poliitikkoja.

Euroopan parlamentissakin edustajat kuuluvat poliittisiin ryhmiin. Kun suomalainen äänestää Suomen eduskunnasta tutuksi tullutta ehdokasta, hän antaa samalla äänensä ehdokkaan edustamalle eurooppalaiselle ryhmälle – aivan samoin kuin kotimaisissa vaaleissa suomalaiselle puolueelle.
Kiinnostava yritys lisätä EU-tietoisuutta oli Ylenkin tällä viikolla suorana lähettämä poliittisten ryhmien kärkiehdokkaiden keskustelu. Suomalaisille se oli hyvää jatkoa eduskuntavaalien ja eurovaalien kotimaisten poliitikkojen paneeleihin ja tentteihin, vaikka omia ehdokkaita ei lavalla ollutkaan.
Paneelissa esimerkiksi kokoomuksen äänellä puhui saksalainen Manfred Weber, ja vasemmistoliittoa edusti espanjalainen Nico Cué.

Tutkimusten mukaan suomalaiset suhtautuvat Euroopan unioniin hyvin myönteisesti. Vaikka EU-kritiikki hallitsee helposti julkista keskustelua, koko EU:n tasolla enemmistö kansalaisista kokee hyötyvänsä unionin toimista.
Toivottavasti myönteisyys näkyy äänestyskäyttäytymisessä niin, että Euroopan unionin hyviä puolia arvostavat ihmiset myös käyttävät äänioikeuttaan.
Yhteisöä kehitetään sen kannattajien, ei vastustajien voimin.