Kapteeni Rannikko otti joukkonsa reppuselkään – välieräsarja on katkolla Vilppaalle sunnuntaina Kouvolassa

1
Kouvojen David Gonzalvez ei saanut mitään otetta Teemu Rannikkoon.

Vilpas pesi välieräsarjan aikana likaantuneet kasvonsa kerralla puhtaiksi viidennessä osaottelussa perjantaina Salohallissa. Kokoonpanoaan pakon edessä muuttanut Vilpas pelasi välieräsarjan parhaan ottelunsa ja otti 89–73-kotivoiton, jolla siirtyi ottelusarjassa 3–2-johtoon.

Ottelun ylivoimainen hahmo ja Vilppaan muodonmuutoksen kasvot oli kapteeni Teemu Rannikko, joka heitti 29 pistettä ja antoi kuusi koriin johtanutta syöttöä.
Vaikka Vilpas johtaa sarjaa, on sen loukkaantumistilanne huolestuttava. Loukkaantunut Brandon Taylor huilasi perjantain ottelun ja toinen ison pään mies Jamie Skeen loukkasi ottelussa polvensa. Lisäksi Jack Gibbs on pelannut ottelusarjaa puolikuntoisena.

Välieräsarja on katkolla Vilppaalle sunnuntaina Kouvolassa. Jos Kouvot voittaa kuudennen osan, seitsemäs ja viimeinen osa pelataan tiistaina Salohallissa.

Joukkueet lähtivät eiliseen otteluun poikkeuksellisilla avausviisikoilla. Vilpas nosti Taylorin tilalle kokoonpanoon nousseen Reggie Dillardin suoraan avaukseen. Kouvojen avauksesta puuttui yllättäen Tuomas Hirvonen, jonka paikan avauksessa otti Severi Kaukiainen.

Vilpas oli ottelun alussa kuin uudestisyntynyt. Joukkueen puolustusintensiteetti oli kovempi kuin kertaakaan ottelusarjan aikana ja Kouvojen neljässä ensimmäisestä hyökkäyksestä kahdessa loppui hyökkäysaika kesken. Vilpas piti Kouvot lähes neljä minuuttia pisteittä ja karkasi 7–0-johtoon.

Vilpas oli tehnyt selkeän taktisen valinnan tuplata, jopa triplata Thomas Gipson korin alla, mikä avasi vapaita kaukoheittopaikkoja ottelun alussa erityisesti Teemu Knihtiselle. Hyökkäyksessä Vilpas käytti palloscreenejä enemmän ja tehokkaammin, mikä osaltaan lisäsi pallon liikettä ja avasi hyviä heittopaikkoja. Yhden paikoista käytti Antonio Ballard, jonka illan toisella kolmosella Vilpas siirtyi 20–10-johtoon. Kouvot tuli nopeasti peliin takaisin Dillardin pihdeistä vapautuneen David Gonzalvezin koreilla. Avausneljännes päättyi kuitenkin Mikko Koiviston kolmoseen, joka vei kotijoukkueen 23–17-johtoon.

Kouvot pelasi sitkeästi palloa korin alle Gipsonin ja Brian Asburyn käsiin, jotka aiheuttivatkin ongelmia Vilppaalle niin virheiden kuin pisteiden muodossa. Vilppaan etumatka kuitenkin pysyi, kun paksu side päässään pelannut Teemu Rannikko upotti neljä peräkkäistä heittoa. Sen päälle Rannikko antoi kermaisen passin Dillardille, joka donkki sytytti täyden Salohallin. Vilppaan pitkä pisteputki jatkui, kun Rannikko esitti apupuolustuksen mallia, aiheutti Kouvoille kaksi menetystä ja siirsi Vilppaan jo 18 pisteen johtoon 41–23.

Kentän kuninkaan Rannikon mentyä vaihtoon kentän otti haltuun vähälle vastuulle jäänyt Riku Laine, joka upotti vapaan kulmakolmosen, ajoi väkevästi korille ja sulki hyvin levypallotilanteissa. Täysin konseptinsa kadottaneen Kouvojen tärkein pelaaja Gipson otti kolmannen virheensä ja Vilppaan vauhti kiihtyi: Henri Kantosen kolmonen ja Jamie Skeenin viimeisen sekunnin lay-upilla tauolle mentiin tilanteessa 59–32 – muodonmuutos edellisiin otteluihin oli lievästi sanottuna häkellyttävä.

Hirvosen poissaolo sekoitti osaltaan Kouvojen hyökkäyspelaamista, mutta toinen suuri syy oli Dillard, joka teki loistavaa työtä David Gonzalvezia vastaan. Gonzalvezin plusmiinus oli avauspuolikkaan jälkeen hyytävä -30. Myös Laineen ja Kantosen tuoma energia ja syvyys Vilppaan rotaatioon olivat merkittävässä asemassa. Voidaan hyvällä syyllä sanoa Vilppaan palanneen raikkaille raiteilleen.

Suurin selitys piste-erolle löytyi menetyksistä ja niitä seuranneista pisteistä. Vilpas menetti pallon vain kerran ja Kouvot peräti 11 kertaa. Menetyksen jälkeiset pisteet menivät Vilppaalle 17–0!

Ottelu näytti ratkeavan lopullisesti pian tauon jälkeen, kun Gipson otti neljännen virheensä levypallotilanteessa ja Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen purnasi tilanteesta itselleen teknisen virheen. Vilppaan johto kävi hetken 31 pisteessä (67–36), jonka jälkeen ottelun luonne muuttui täydellisesti: Vilpas otti jalan pois kaasulta, intensiteetti laski ja Kouvot käytti viimeisen tilaisuutensa. Kouvot vei seitsemän ja puolen minuutin pätkän 4–20 ja tuli otteluun ainakin näennäisesti mukaan. Päätösneljännekselle lähdettiin tilanteesta 71–56.

Vilppaan hyökkääminen pysyi päätösneljänneksen alussa staattisena ja kello kävi kotiyleisön näkökulmasta tuskastuttavan hitaasti. Kun ottelua oli jäljellä viisi ja puoli minuuttia, hyvän ottelun pelannut Vilppaan Jamie Skeen väänsi polvensa levypallotilanteessa ja hänen ottelunsa päättyi siihen. Tilannetta hankaloitti entisestään se, että Juho Nenonen oli muutamaa minuuttia aiemmin ottanut viidennen virheensä. Kun Taylor oli jo pois kokoonpanosta, ei Vilppaalla ollut laittaa kentälle enää ainuttakaan isoa miestä.

Kouvot kävi kolme ja puoli minuuttia ennen loppua 14 pisteen päässä (81–67), mutta Rannikon kolmonen tukahdutti viimeisetkin haaveet Kouvojen superihmenoususta.
Rannikon (29 pistettä/6 syöttöä) lisäksi Ballard pelasi huippuottelun. Hän kruunasi 23 pisteen iltansa kymmenellä levypallolla. Muita yli kymmenen pisteen miehiä olivat 11 pistettä heittäneet Koivisto ja Skeen. Nenonen jäi kokonaan pisteittä.

Kouvojen paras oli viisi kolmosta upottanut Severi Kaukiainen. Gonzalvez jäi 29 minuutin peliajalla vain viiteen pisteeseen.

Sixth player

Kiitos Vilpas!
Sunnuntaina. Just do it!