Kieputuksessa syntyi huima ennätys ”Hullu ihmiskoe, varoitti lääkäri.” – katso video

0

Edes lääkärin varoittelu etukäteen ei saanut Sami Virosta pyörtämään huimaa maailmanennätysyritystä Super Waltzer -tivolilaitteessa. Hän kieputti itsensä Guinnesin ennätysten kirjaan 51 tunnin pyörityksessä viime vuoden loppukesällä.

– Kävin etukäteen lääkärissä ja lääkäri sanoi, että hullu ihmiskoe, Vironen kertoo.

Hän ryhtyi puuhaan omalla vastuulla. Tivoli Seiterän pr- ja viestintävastaava sai tempauksellaan samalla myös paljon julkisuutta, eikä ihme. Monelle nimittäin riittää jo normaali kertalipulla saatu ”annos”.

Aivan kivuttomasti maailmanennätys ei syntynyt. Vironen menetti välillä jopa muistin, mutta itse ennätyksen tekoonkin hän tarvitsi taivuttelutaitoa. Tivolin johto ei ensin lämmennyt ajatukselle.

– Sain viikon puhua Mari ja Tuomo Seiterälle , että saan tehdä ennätyksen.

– Toisen viikon sain puhua, että teen sen tässä hurjimmassa laitteessa, Vironen naureskelee jälkeenpäin.

Hurjin laite eli Super Waltzer kieputtaa kyydissä olevaa monella tapaa.

– Alusta pyörii seitsemän kierrosta minuutissa ja gondoli eli vaunu oman akselinsa ympäri yhden ajokierroksen aikana 40 – 50 kertaa, Vironen kuvailee pyörryttävää menoa.

Virosta kieputus ei huimaa eikä hän voi pahoin. Sen sijaan hän tunnustaa kärsivänsä korkean paikan kammosta! Tikapuille kiipeäminen olisi ihan eri juttu kuin gondolissa pyöritys.

Ajatus ennätyksen teosta alkoi muhia juhannuksen aikaan, kun häneltä kysyttiin, haluaisiko hän käyttää Super Waltzer -laitetta.

– Totta kai halusin, kun olen ennen ajanut motocrossiakin, hän vitsailee.

Tivolilaite on melkoisen erilainen, mutta sitä käyttäessään Vironen alkoi pohtia, onko sellaisella tehty ennätystä. Super Waltzerilla ei ole tehty, mutta viikinkilaivatyyppisellä on edellinen 50 tunnin ennätys, jonka belgialainen Sam Clauwn teki vuonna 2014.

– Se on lasten karuselli tähän verrattuna, Vironen vertailee.

Ennen hommaan ryhtymistä Vironen ei noudattanut mitään erityistä ruokavaliota. Sen verran koe kuitenkin jännitti, että hän sanoo yöunien jääneen vähemmälle.

Väsymystä vastaan jouduttiin taistelemaan koko ajan, sillä ennätyksen tekemisen aikana ei saanut nukkua. Sen sijaan kieputusten välissä sai yhtä tuntia kohden pitää viiden minuutin jaloittelutauon.

– 33 tunnin kohdalla alkoi tapahtua. Videofirman edustaja huusi: Äkkiä tänne, Samilla ei ole kaikki hyvin! Vironen kertaa.

Hän ei tiennyt, kuka hän on ja missä.

– En reagoinut kipuun enkä puheeseen, koska en ymmärtänyt mitään.

– Sitä kesti 12 tuntia, hän kertoo.

Yritystä jatkettiin, sillä Vironen oli ollut tiukka.

– Olin sanonut, ettei tätä keskeytetä, ennen kuin viittä vaille kuolemaa, hän sanoo.

Jotain pahimpina hetkinä Vironen kuitenkin muisti. Kun häntä yritettiin jumpata, hän oli todennut, että voi tehdä tuota kymmenvuotiaan tyttärensä kanssa kotona, mutta ei tivolissa.

Ruokaa hän ei suostunut ottamaan.

– Oli niin hype päällä, hän tunnustaa.

Kaksi puolen litran pulloa sokerivettä veivät eteenpäin.

Hänestä pidettiin kuitenkin koko ajan hyvää huolta. Tivolin henkilökuntaa oli koko ajan paikalla, myös ensisairaanhoitoyksikkö. Erikseen Vironen kiittää hyvää ystäväänsä Zbigniew Karpetaa , joka pysyi 30 tuntia paikalla.

Guinnesille ennätystä tehtäessä oli tiukat vaatimukset, joita Virosen mukaan oli dokumentoitu ainakin 35 sivua.

– Esimerkiksi kaksi ulkopuolista todistajaa oli oltava koko ajan paikalla ja sama todistaja maksimissaan neljä tuntia vuorossa.

Vironen sanoo, että tapahtumasta piti tehdä samanaikaisesti kaksi pöytäkirjaa. Myös videotaltiointi tarvittiin.

Maailmanennätysmies sai idean tivolityöstä Salossa

Päähän pälkähdys tehdä maailmanennätys tivolilaitteella juontaa oikeastaan Saloon. Sami Vironen nimittäin sai vinkin hakea töihin Tivoli Seiterään Salossa.

Seiterä tapaa olla joka kevät toukokuussa Halikossa ja Vironen tuli tivoliin kaverinsa kanssa tekemään videota. Tuolloin hänelle myös kerrottiin työpaikasta tivolissa.

– Tasan vuosi sitten tällä paikalla Salossa Mari Seiterä kertoi, minkälaista tivolityö työ on, Vironen kertaa.

Hän haki töihin ja on ollut mukana kohta vuoden kiertueilla, jotka alkavat maaliskuun lopulla ja päättyvät syyskuun lopulla Tammisaaren markkinoilla.

Tivolityö on Viroselle uusi kokemus ja hän sanoo hämmästyneensä, miten järjestäytynyttä kaikki on.

– Tämä on kuin pieni kaupunki, hän kuvailee vajaan 40 ihmisen työyhteisöä.

Vironen sanoo, että kaikki tietävät, mitä tekevät ja kaikki auttavat tarvittaessa toisiaan.

– Yhteishenki on hyvä, hän kiittelee.

Yhden kiertuekauden jo mukana olleena hän on huomannut tivolin olevan kaikenikäisten huvittelupaikka. Laitteisiin ei ole ikärajaa, vaan pituusraja, mikä johtuu turvallisuustekijöistä.

Vironen sanoo, ettei onnettomuuksia ole sattunutkaan. – Onneksi, hän lisää.

Tivoli Seiterä on 15.-19.5. Halikon Prisman parkkialueella