Kiina vaatii Yhdysvaltoja korjaamaan ”väärät tekonsa” – Huawein kohtelusta virallinen vastalause

5

Yhdysvaltojen pitää korjata väärät tekonsa ja olla vilpitön, jos se haluaa jatkaa kauppaneuvotteluja Kiinan kanssa, Kiina ilmoitti torstaina.
Neuvotteluja vaikeuttaa kiista kiinalaisesta tekniikkajätti Huaweista. Kiina sanoo esittäneensä Yhdysvalloille virallisen vastalauseen Huawein kohtelusta.
– Se, miten Yhdysvallat käyttää valtiona voimaansa painostaakseen Huawein kaltaista yksityistä kiinalaista yhtiötä, on tyypillistä taloudellista kiusantekoa, Kiinan kauppaministeriön tiedottaja Gao Feng sanoi.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puolestaan syytti torstaina Huaweita siitä, ettei se ole kertonut rehellisesti suhteistaan Kiinan hallitukseen. Pompeon mukaan Huawei on joutunut Yhdysvaltain mustalle listalle, koska Kiinan epäillään käyttävän Huaweita vakoilun välineenä. Tämän takia Yhdysvallat on kieltänyt amerikkalaisia yhtiöitä käymästä kauppaa Huawein kanssa.

Operaattorit lykkäävät uusien Huawei-mallien julkistuksia

Kiellon voimaantuloa on toistaiseksi lykätty elokuun puoliväliin, jotta Huawei ja sen kumppanit ehtisivät sopeutua siihen. Torstaina Huawei koki kuitenkin uuden takaiskun, kun japanilainen elektroniikkayhtiö Panasonic kertoi keskeyttävänsä osan liiketoimista sen kanssa. Panasonic on muun muassa toimittanut komponentteja Huaweille.
Panasonicin ilmoitus tuli sen jälkeen, kun matkapuhelinoperaattorit Japanissa ja Britanniassa ilmoittivat lykkäävänsä Huawein kännykkämallien julkistuksia. Britanniassa lykkäyksistä ilmoittivat Vodafone ja EE, Japanissa NTT Docomo, KDDI ja SoftBank.
EE kertoi myös luopuvansa vähitellen Huawein laitteista verkkojärjestelmänsä sensitiivisimmillä ydinalueilla.
Maanantaina teknologiayhtiö Googlen kerrottiin alkaneen katkoa siteitään Huaweihin Yhdysvaltain hallinnon määräyksestä. Uutistoimisto Bloomberg on uutisoinut, että muun muassa yhdysvaltalaiset piirilevyjä tuottavat elektroniikkavalmistajat Intel ja Qualcomm ovat viestittäneet työntekijöilleen keskeyttävänsä toistaiseksi tavarantoimitukset Huaweille.
BBC:n mukaan myös Britanniassa päämajaansa pitävä siru- ja prosessorivalmistaja ARM on keskeyttänyt kaiken kaupankäynnin Huawein kanssa. Suurin osa maailman mobiililaitteista sisältää ARM:n suunnittelemia prosessoreita.

STT

Kuvat:

it Senior

Eikös Huawei ole tulossa paikallisen digikaupungin vauhdittajaksi. Huawein reitittimiä ainakin asennetaan ympäri kaupunkia!

Matti

Kyllä totuus on se, että USA vakoilee maailmassa kaikkein eniten. Näitä totuuden kertojia USA:n tekemisistä on yksi Moskovassa, toinen Isossa-Britaniassa ja kolmas taas vangittiin uudestaan USA:ssa. Usa jopa kuunteli Merkkelinkin puhelinta.

Tämä Huawei-projekti on pelkkää politiikkaa. Odotan jotain vastausta USA:n hännystelijöiltä.

Heikki Jukarainen

Matti, mistä olet saanut tietoosi ”totuuden”? Ylekö sen kertoi sinulle?

Aspire

Oletko, Heikki Jukarainen, sitä mieltä, että joltain muulta taholta kuin Yle, on saatavana huomattavasti luotettavampia uutisia. Mikä se taho on? Sen juurille haluasin minäkin päästä.

Onko mielestäsi kysymys totuudellisuudesta, mitä se sitten onkin, vai arvopohjasta, joka näyttää sinun silmiisi väärältä tai sopimattomalta.

Etkö sinä luota Ylen uutisiin? Ovatko ne mielestäsi liian asenteellisia neutraalisuuden kustannuksella?

Aspire

Trumpin uusimman lausunnon mukaan Huawein aiheuttama turvallisuushuoli voidaan ratkaista tulevissa kauppaneuvotteluissa. Ulkoministeri Pompei oli aikaisemmassa lausunnossaan päinvastaista mieltä.

Joten ”turvallisuutta” keppihevosena käyttäen voi ratsastaa monin aikein. Ellei perinteinen cowboy-kansakunta tiedä sitä, niin kuka sitten. God bless America!