Kouvojen mykistävä alku riitti finaalipaikkaan – Vilppaalle musertava pettymys

8
Mikko Koivisto heitti ratkaisuottelussa peräti 13 kertaa kaaren takaa. Viisi heitoista meni koriin.

Vilpas jää ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen finaalien ulkopuolelle. Vilpas hävisi ratkaisevassa seitsemännessä välieräottelussa Kouvoille 82–91 ja hävisi ottelusarjan voitoin 3–4.

Näin Kouvot eteni kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti Korisliigan finaaleihin, jossa se kohtaa Kauhajoen Karhubasketin. Finaalisarja alkaa perjantaina. Vilppaan kausi päättyy lauantaina Salohallissa, kun se kohtaa pronssiottelussa KTP:n.

Vilpas pelasi ottelussa ilman pelikieltoa kärsinyttä Juho Nenosta. Ottelun aikana riveistä putosi myös nilkkavaivainen Jack Gibbs.

Kouvot aloitti ottelun täydellisyyttä hipoen. Thomas Gipson veti korin alla itseensä kaksi Vilppaan puolustajaa, mikä toi tilaa kaarelle Tuomas Hirvoselle. Hirvonen upotti ensimmäisen seitsemän minuutin aikana peräti neljä kolmosta, mikä löi luun syvälle Vilppaan kurkkuun. Vilpas ei saanut missään vaiheessa neljännestä puolen kentän hyökkäystään rullaamaan normaalilla tavalla ja avauskymppi meni vieraille tylysti 17–30.

Kouvot heitti avausneljänneksellä kahdeksasta kolmosesta peräti kuusi sisään, Vilpas vain yhden viidestä (Mikko Koivisto). Vilpas myös menetti pallon neljä kertaa, mikä on täysin kestämätön määrä.

Ottelun alku ei ollut edellisten tavoin rikkonainen. Ensimmäinen virhe puhallettiin vasta kahdeksannella minuutilla.

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo ryhtyi alun ongelmien jälkeen peluuttamaan täyttä yhdeksän pelaajan rotaatiota eli esimerkiksi Riku Laine ja Aatu Kivimäki tulivat jo aikaisessa vaiheessa kentälle.

Kouvojen lento jatkui toisen neljänneksen alussa. Kouvot piti Vilppaan peräti viisi minuuttia pisteittä ja karkasi jo ratkaisevan tuntuisesti 23 pisteen johtoon (17–40). Täysi Salohalli (yli 2 000 katsojaa) oli epäuskon partaalla, kun kotijoukkue ei saanut vapaitakaan lay-upeja koriin ja toisessa päässä kenttää Kouvot pussitti käytännöstä paikasta kuin paikasta.
Ottelun löysä tempo suosi isokokoisempaa Kouvoja ja Vilpas näytti jo luovuttaneelta.

Teemu Rannikon ja Mikko Koiviston yhteispelillä Vilpas kavensi vierasjohton 15 pisteeseen (29–44), mutta orastava hurmos katkesi Hirvosen illan viidenteen (!) kolmoseen. Rajusti töitä tehneen Antonio Ballardin hyppyheitto jäi puoliajan viimeiseksi koriksi, tauolle mentiin tilanteessa 33–47.

Kouvojen kolmosprosentti oli ensimmäisellä puolikkaalla peräti 45 prosenttiyksikköä parempi (66–21).

Vilpas tuli tauolta kentälle ainoalla oikealla tavalla ja tuli Koiviston ja Ballardin koreilla jo yhdeksän pisteen päähän (38–47). Vilppaan orastava kiri katkesi, kun päävalmentaja Joonas Iisalo purnasi itselleen teknisen virheen ja David Gonzalvez upotti kaksi peräkkäistä kolmosta ja vei Kouvot 16 pisteen johtoon (44–60). Nyt Vilppaan piti kuroa eroa yli piste per peliminuutti. Seuraava lopunajan merkki oli ilmassa, kun Brandon Taylor otti kolmannen ja neljännen virheensä. Se teki Vilppaan jo ennestään haavoittuvasta isosta osastosta todella haavoittuvan.

Sitten esiin astui koko kevään vaisusti pelannut Aatu Kivimäki. ”Karkkilan Kisner” upotti kaksi peräkkäistä kolmosta, jotka kavensivat Kouvojen johdon seitsemään (55–62). Kolmannen neljänneksen lopussa Vilppaalla oli kentällä viisikko Kivimäki–Henri Kantonen–Koivisto–Laine–Jamie Skeen eli viisikko, joka vielä runkosarjassa aloitti suurimman osan otteluista penkiltä. Nenosen pelikiellon ja Taylorin virhevaikeuksien lisäksi tähän oli Gibbsin poissaolo.

Vilppaan kiri ja Ballardin hyökkäyslevypallodominanssi jatkuivat päätösneljänneksellä. Koiviston illan neljäs kolmonen kavensi eron enää yhteen pisteeseen (69–70). Gipsonin donkilla ja Ville Kauniston vapaaheitoilla ero kasvoi kuitenkin nopeasti viiteen. Iisalo käski pitkään penkillä istuneen Rannikon kentälle, kun ottelua oli jäljellä reilut kuusi minuuttia. Vilpas ei kuitenkaan päässyt millään niskan päälle, kun Gonzalvez upotti kovia koreja huipputärkeisiin paikkoihin.

Vilpas taas heitti kohtalokkaaseen aikaan neljä peräkkäistä heittoa ohi ja Gipson siirsi Kouvot jo yhdeksän pisteen johtoon, kun peliaikaa oli jäljellä enää 200 sekuntia.
Mikko Koiviston kolmonen toi vielä toivoa kotijoukkueelle, mutta aika alkoi käydä vääjäämättä loppuun. Skeen kavensi tilanteeksi 78–83, kun ottelua oli jäljellä 105 sekuntia, mutta Gipson vei Kouvot taas hyökkäyslevypallon jälkeen 78–85-johtoon, kun ottelu oli pelaamatta enää 88 sekuntia.

Rannikon onnistuneiden vapaaheittojen jälkeen Gonzalvez otti hyökkääjänvirheen ja antoi Vilppaalle viimeisen mahdollisuuden pelastaa itsensä. Tilanne oli 80–85 ja kellossa 36 sekuntia. Koiviston kolmonen meni kuitenkin ohi ja Ballard joutui rikkomaan Jeremy Morgania ja peli oli sillä selvä.

Seiskaottelun ja koko ottelusarjan ratkaisuksi koitui ulkomaalaispelaajien panos. Vilppaan jenkkinelikko teki seitsemännessä ottelussa yhteensä 26 pistettä, joista Ballard 19. 13 minuuttia pelannut Taylor jäi kokonaan pisteittä ja Gibbs pelasi vaivaiset yhdeksän minuuttia. Kouvojen jenkkinelikko taas riehui 62 pisteen edestä.

Kouvojen suurimmat sankarit olivat 20 pistettä heittänyt Gipson sekä täydet 40 minuuttia pelannut Hirvonen, joka summasi 19 pistettä.

Vilppaasta Koivisto heitti 23 pistettä. Rannikko heitti 18 pistettä ja antoi kuusi koriin johtanutta syöttöä.

Coach 83

Onneksi olkoon Kouvot. Heikoin lenkki ei ollut Jyri Lehtonen, joka oivaltaa, näkee pelin hetken
itse pelanneena. Peluutti niitä joilla kulkee ja oikeaan aikaan. Siinä osaamista.

Ilman sentteriä

Ja kuten tuhansia kertoja tuli kauden aikana todettua, ei Suomen mestaruutta ole koskaan voitettu ilman sentteriä. Se nähtiin jo loka- marraskuussa, ettei Skeenistä tuohon ole..

Nyt on maksun aika.. ja tiukkaa tulee vielä lauantaina, tosin Nepo saa ehkä pelata jossei nyt löydy jotain videota jostain..

Sixth player

Ansaittu voitto, onnittelut Kouvoille!!
Näin Vilppaan fanina tietysti miettii että mitä jos Juho olisi pelannut, Gibbs ja Skeen ei olisi jalkavaivaisia… Lauantaina pelataan pronssista! Otetaan se!

Timppa

Parempi valmentaja voitti, onnittelut Lehtoselle ja Kouvoille.

Skorpan

Näin se valitettavasti meni, parempi coach sai enemmän ulos heikommasta rosterista. Joonaksella meni sormi suuhun kuten liian usein tiukoissa tilanteissa, jäi odottelemaan mitä Teemu olisi sanonut tai veli jostain Saksasta tai sitten selittää dumareille. Tämä on nyt nähty, tulos ja ulos.

Kouvostoliitto

Hienoa positiivista asennetta salolaiset, vaikkakin teitä harmittaa, kun oma joukkue ei päässyt finaaliin asti. 👍🏿

Sixth player

Onnea Karhunkaatoon! Kiva nähdä kuinka Gibson ja Gonzalves pyörittävät Manganoa ja Sarcevicia. Lisäksi vikkelä ja taitava Tumppi…
Tehkää se!!

Aspire

Vilpittömät onnittelut Kouvoille pelaamastaan hienosta pelisarjasta, joka ei jättänyt selittelyille mitään sijaa.

Tänä tärkeänä ajankohtana, kun ratkaisuotteluita pelataan, Kouvot vei sarjaa hyvin määrätietoisesti sekä materiaaliltaan että pelinjohdoltaan. Siitä ei ollut oikeastaan mitään epäselvyyttä – Vilpas oli haavoitettu ja sekaisin. Miksi niin, se on syvemmän analyysin paikka, joka varmasti tullaan tekemään.

Ensi vuonna Vilpas uudelleen mestaruusjahtiin, ja nyt menestystoivotukset Kouvoille finaaliin. Te ansaitsitte finaalipaikan tasapainoisella pelillänne reilusti, ja kaikki sivutekijät ja jossittelut voi unohtaa turhanpäiväisinä.

Parempi joukkue meni jatkoon selvemmin, kuin mitä numerot oikeastaan osoittavat.