Kyläleipomo kasvoi kartanoksi

0

Vielä kuukausi sitten Elina Rantamäki leipoi juurileipää Kyläleipuri-yrityksessään Mathildedalissa. Nyt leipuri valmistautuu avaamaan uudemmissa tiloissa ja liki kartanoluokassa: yritys on saanut uudet tilat ja nimen Mathildedalin kartanosta. Leipomoravintola Matildankartanon avajaisia vietetään perjantaina 17. toukokuuta iltapäivästä alkaen.
– Jouduimme ostamaan tänne uuden uunin, sillä vanhan muuttamista varten olisi pitänyt tehdä seinään iso reikä. Se ei olisi mahtunut mistään sisälle, Rantamäki kertoo.
Rantamäki aloitti Mathildedalin kyläleipurina talvella 2015. Leipomon tilat kävivät muutamassa vuodessa liian pieniksi, kun ruukkikylien matkailijamäärät kasvoivat.
Vielä kun Helsingin Sanomien juttu ”Suomen hipstereimmästä kylästä” toi viime kesänä Matildaan matkailijoiden rynnistyksen, laajennuksen tarve oli selvä.
Uudisrakennuksen sijaan Rantamäki ja hänen miehensä, panimoyrittäjä Tuomo Holm päättivät pitkän harkinnan jälkeen avata kotinsa osittain matkailijoille.

Talven aikana pariskunnan omistamaan Matildankartanoon remontoitiin tilat, joihin muuttivat sekä leipomo ja leipomon myymälä. Leipomotiloihin tehtiin myös oma taikinahuone.
Samassa yhteydessä liiketoiminta laajeni kattamaan suolaista tarjottavaa.
– Matildankartano on leipomoravintola. Täällä leipurit kokkaavat eli emme paista pihvejä, vaan teemme ruokaa, jossa pääosassa on leipä ja uuni. Suosimme sesongin mukaisia, läheltä tulevia tuotteita, Rantamäki sanoo.
Kesällä matkailijat voivat ottaa Matildankartanosta mukaansa räsymaton, ostaa syötävää ja mennä piknikille kartanon puutarhaan. Se on anniskelualuetta alpakkalaitumelle saakka. Rantamäkeä ei haittaa, jos joku jää lukemaan kirjaa omenapuun alle koko päiväksi.
– Miljöö on ainutlaatuinen. Haluamme, että muutkin pääsevät siitä nauttimaan. Toivomme, että ihmiset jäävät viipyilemään pitkään. Tämä on kyläkartano, täällä saa olla ja viihtyä.

Mathildedalin kartano on rakennettu vuonna 1852. Ruukkikyliä aikanaan hallinnoineet Teijon ruukin patruunat eivät ole asuneet talossa koskaan, vaan alkujaan siinä majoittuivat Mathildedalin ruukin johtajat. Myöhemmin talo on ollut yksityisenä kotina.
Kun Rantamäki ja Holm ostivat rakennuksen, siinä ei ollut vanhoja kalusteita. Niinpä Matildankartanon sisustus ei ammenna kartanoromantiikasta, vaan on kodikas ja rento. Pöytien metallijalat ovat paikallisen ruukin tuotantoa vuosien takaa, vanhat puutuolit on päällystetty uuden elämän saaneilla värikkäillä raanuilla ja seiniä koristavat ryijyt.
Visuaalisesta ilmeestä on vastannut Dog Design -toimiston ad Petri Salmela, joka on suunnitellut myös Kyläleipomon ja Kyläpanimon logon ja tyylin. Salmela kiersi etsimässä käsitöitä, räsymattoja ja huonekaluja puolen vuoden ajan kirpputoreilta ja verhoili tuolit itse. Asiakaspaikkoja on sisätiloissa noin 50.
Lue lisää Matildankartanosta ja muiden ruukkikylien kahviloiden ja ravintoloiden kuulumisista Salkkarin Suvilehdestä, joka ilmestyy 23. toukokuuta.