Löytyykö pihastasi vanha pioni tai joriini? Meritalon museon puutarhan kunnostus kaipaa salolaisten apua

0
Meritalon museon pihaan on jo käännetty paikka koululaisten kasvimaalle. Intendentti Mia Juva iloitsee apurahasta, jonka turvin puutarha voidaan palauttaa 1900-luvun alun kukoistukseen. Myös tuolloin pihassa oli koululaisten kasvimaa.

Nurmetonta kuivuuttaan halkeilevaa pintamaata, siellä täällä mukulaleinikkejä, pusikoksi riehaantunut juhannusruusu.

Meritalon museon pihamaa on karu näky, mutta suunta on kohti parempaa. Salon historiallinen museo SAMU on saanut Suomen Kulttuurirahastolta 22 000 euron apurahan museon piha-alueen ennallistamiseen.

– Olemme tosi onnellisia apurahasta, sanoo intendentti Mia Juva.

Pihan nykytilaa selittää piha-alueen remontti, jolla on parannettu vesienhallintaa.

Aiemmin vesi seisoi pihassa, eivätkä kaivot vetäneet. Tämä aiheutti ongelmia myös museon naapuritonteilla.

Nyt vesiasiat ovat kunnossa, mutta piha on rujo. Sitä ei ole tarkoitus palauttaa remonttia edeltävään aikaan vaan vielä kauemmas. Vaikutteita haetaan etenkin 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä.

Niilo Kallio oli ahkera valokuvaaja, ja meillä on käytössä satoja vanhoja kuvia myös pihamaasta, sanoo Juva.

Opettaja Hanna Kallio Meritalon puutarhassa 1920-luvulla. Kuva: Niilo Kallio / SAMUn kokoelma

Meritalon uuteen vanhaa mukailevaan pihaan tulee muun muassa kasvimaa lähialueen koululaisille, hedelmäpuutarha, kukkapenkkejä, oleskelupaikkoja ja uusi punainen puuaita, johon tulee kolme porttia.

Luonnonvarakeskus on jo alustavasti luvannut olla mukana perinteisten kasvikantojen saamiseksi tontille. Mia Juva toivoo myös salolaisten osallistuvan puutarhan ennallistamiseen jakamalla vanhojen salolaispihojen kasveja.

Museo etsii etenkin vanhoja joriineja eli perinteisiä daalioita, pioneja, ritarinkannuksia, sormustinkukkia ja suopayrttiä.

Haussa on myös vanhoja sipulikasveja, joiden historia tunnetaan mieluusti 1950-luvulle asti. Myös maustekasvit kuten mäkimeirami ja saksankirveli ovat listalla, samoin vanhat pensasruusut.

– Vielä emme halua kasveja, mutta keräämme tietoa. Omista kasveistaan voi tulla kertomaan esimerkiksi ensi lauantaina, kun museo on auki kello 11–16 kansainvälisen museopäivän vuoksi, sanoo Juva.

Kaupunkilaisten yhteisen ennallistamisprojektin lisäksi Juva toivoo myös valmiin puutarhan muodostuvan yhteiseksi.

– Tänne voisi tulla vaikka viettämään piknikkiä. Puutarha on aina auki.

Meritalon museo on Salossa Moision kaupunginosassa.

– Meillä on museo ja puutarha aivan keskustassa. Tämä on valtakunnallisessakin mittakaavassa ainutlaatuinen kohde, sanoo Juva.

Meritalo on alkuperäisellä paikallaan oleva vanha koulu, joka toimi myös Hanna ja Jaakko Kallion kolmilapsien opettajaperheen kotina 1800-luvun lopulta alkaen. Niilo Kallio oli yksi perheen lapsista.

Koulutyö loppui rakennuksessa vuonna 1906, mutta Hanna Kallio palasi vuonna 1925 taloon miehensä kuoleman jälkeen perheen kotiapulaisen Olga Kotisalmen kanssa viettämään eläkepäiviään.

Viivi ja Niilo Kallio lahjoittivat talon Salon kaupungille museoksi 1964.

Suomen Kulttuurirahaston Viivi ja Niilo Kallion nimikkorahasto perustuu pariskunnan vuodesta 1960 alkaen tekemiin lahjoituksiin ja testamenttilahjoitukseen. Rahastosta tuetaan Salon seudun tutkimusta ja museotoimintaa.

 

Suomen Kulttuurirahaston apurahoja Salon seudulle

Kuvataiteen maisteri Tatu Gustafsson , 24 000 € taiteelliseen työskentelyyn, Annikki ja Kalevi Koposen rahastosta

Salon historiallinen museo SAMU, 22 000 € Meritalon museon piha-alueen ennallistamiseen, Viivi ja Niilo Kallion rahastosta

Kuusjoki-Seura ry, 10 000 € Kuusjoki-Seuran arkistojen digitalisoimiseen ja järjestämiseen, Viivi ja Niilo Kallion rahastosta

Fil. maisteri Tuula Nikulainen ja ph.D. Saana Isojunno 10 000 € tieteellisen peto-saalis-mallin pelillistämishankkeen kehittämiseen, Yleisrahastosta

Sellosymposium ry, 9 000 € Salon kansallisen sellokilpailun järjestämiseen, Yleisrahastosta

Teatteri-ilmaisun ohjaaja YAMK Sarika Lipasti , 6 500 € Matkalla ajassa -hankkeen toteuttamiseen Taidetta hoitolaitoksiin -apurahana, Yleisrahastosta

Fil. maisteri Marko Heikura ja Salo Chamber, 6 000 € Salo Chamber -kamariorkesterin konserttitoimintaan, Urho Snellmanin rahastosta

Salo-Uskelan seura ry, 5 000 € valokuvakokoelman ja arkistoaineiston luettelointi- ja digitointityöhön, Viivi ja Niilo Kallion rahastosta

Kirakan mylly-yhdistys ry, 3 000 € taidetapahtumien järjestämiseen, Yleisrahastosta

Västanfjärds Byaråd rf, 2 000 € KAIVOS -valo- ja ääniteoksen toteuttamiseen, Yleisrahastosta