Luopuuko Nokia kännykästä?

0

Nokia ei ole uudistanut tavaramerkkiä, joka on ollut sillä kolmekymmentä vuotta. Aikooko pörssiyhtiö luopua yksinoikeudestaan?

Nokia halusi suojata sanan kännykkä, kun yritys oli julkaissut Mobira Cityman 900- puhelimensa vuonna 1987.

Yritys on asiasta vaitonainen.

”Emme kommentoi Nokian tavaramerkkisuojaan liittyvää strategiaa”, viestintäosasto vastaa sähköpostilla.

Nokian olisi pitänyt uudistaa kännykän rekisteröinti tavaramerkkinä 5. toukokuuta mennessä. Yhtiö olisi saanut kännykkään yksinoikeuden 225 eurolla jälleen kymmeneksi vuodeksi. Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan tätä ei tehty.

Vielä ei ole kuitenkaan liian myöhäistä.

Nokia Mobira lähetti Patentti- ja rekisterihallitukselle paperipostia huhtikuussa 1987. Kuoressa oli hakemus tavaramerkin rekisteröimisestä. Yhtiö halusi suojata sanan kännykkä. Mobira Cityman 900 -käsipuhelin oli julkistettu päivää aiemmin.

Kului kaksi vuotta, kunnes Patentti- ja rekisterihallitus viimein toukokuussa 1989 päätti, että Nokialla oli yksinoikeus kännykkä-sanaan. Ainoastaan Nokian puhelimet olivat kännyköitä. Muiden valmistajien luureja piti mainostaa ja myydä vain matkapuhelimina.

Suomesta kasvoi 1990-luvulla kännykkämaa, jossa suurin osa ihmisistä puhui Nokian puhelimeen. Kansan suussa benefonit, ericssonit, motorolat ja muut matkapuhelimet olivat kaikki kännyköitä. Harva tiesi, että kännykkä oli Nokian tavaramerkki.

Kauppiaat olivat asiasta perillä, mutta he ottivat riskin.

Nokia ei luopunut yksinoikeudestaan kännykkään, vaikka tavaramerkki vesittyi. Yhtiö uudisti rekisteröintinsä vuonna 2009 kymmeneksi vuodeksi. Erääntymispäivä on nyt mennyt umpeen, mutta rekisteröinnin voi vielä uudistaa kuuden kuukauden ajan maksamalla 50 euroa myöhästymissakkoa.

Kännykkä-sanan tavaramerkkisuojan lopullinen takaraja on 5. marraskuuta.