Kokoonpanofiksuus tuo töitä Saloon – IT-Line juhlii presidentillisissä tunnelmissa

0
IT-Line Manufacturing kokoonpanee hyvin erilaisia tuotteita. Kuvassa näkyvät optisen kuidun valmistukseen käytettvät koneet on koottu Perttelissä alusta alkaen. Toimitusjohtaja Hannu Karlsson sanoo, ettei kokoonpanopalveluiden kysynnässä näy minkäänlaista notkahdusta, vaikka talouden hidastumisesta puhutaankin paljon.

Sopimusvalmistusta tekevän IT-Line Manufacturing -yrityksen tiloissa kuhisee.

Torstaina iltapäivällä lautaset ovat jo paikoillaan pöydässä odottamassa vieraita, ja tehtaan puolella viimeistellään paikkoja juhlakuntoon.

Tämään perjantaina IT-Line Manufacturing juhlistaa uuden kokoonpanotehtaan avajaisia Perttelissä. Liiketoimintajohtaja Kirsi Junnilaisen toiveena oli, että itse tasavallan presidentti Sauli Niinistö tulisi suorittamaan avajaisseremonian.

Entiseen Hellan tuotantotilaan on rakennettu tuhannen neliön tuotantotila, ja seinän takana on vielä reilut tuhat neliötä laajennusvaraa.

– Toivottavasti se tulee käyttöön, sanoo toimitusjohtaja Hannu Karlsson.

Kasvuluvut antavat olettaa, että lisätilalle tulee vielä tarvetta.

IT-Line Manufacturing aloitti toimintansa syksyllä 2016. Ensimmäisenä kokonaisena toimintavuotena yrityksen liikevaihto oli noin 230 000 euroa. Tämän vuoden ennuste on 2,5 miljoonaa euroa.

Liiketoimintajohtaja Kirsi Junnilainen pitää kasvuvauhtia erittäin hyvänä.

Minkäänlaista notkahdusta ei ole näköpiirissä. Asiakkaita tulee lisää monesta syystä.

– Yksi syy on kapasiteetti. Jos asiakasyrityksessä jokin tietty tuote lähtee nousuun, on helpompi ulkoistaa kokoonpano. Osa asiakkaista ei tekisi kokoonpanoa missään tapauksessa itse.

Tällä hetkellä kokoonpantavana on kymmenen erilaista tuotetta. Niistä kolme on salolaisyritysten tuotteita.

IT-Line Manufacturing kokoonpanee miltei mitä tahansa. Tällä hetkellä tuotteista pienin on kämmenelle mahtuva levy ja suurin on optisen kuidun valmistuslinjastolla käytettävä kone.

Karlsson ja Junnilainen ovat molemmat Salon kännykkätehtaan kasvatteja. Kiina-ilmiö ja puheet siitä, ettei kokoonpano voi olla Suomessa kannattavaa, ovat hyvin muistissa.

– Maailma on muuttunut, ja esimerkiksi rahtikustannukset ovat nousseet. Trendi on, että tuotanto palaa Eurooppaan, sanoo Karlsson.

Myös laadulla on merkitystä.

– Saamme asiakkailtamme koko ajan suurempia ja haastavampia kokonaisuuksia valmistettavaksi. Se on iso kiitos.

Yrityksellä ei ole lainkaan omaa konekantaa. Se myy vain tietotaitoa ja tekeviä käsiä. Mikäli asiakas haluaa, myös kokoonpantavan tuotteen osat hankitaan asiakkaan puolesta.

– Tällaista palvelua ei ole muilla tarjolla, sanoo Junnilainen.

Saapuuko presidentti Niinistö perjantain juhliin? Ei.

Kirsi Junnilainen kertoo saaneensa kyllä vastauksen toiveeseensa, mutta tällä kertaa juhlatilaisuus ei sopinut presidentin kalenteriin.

Presidentillisellä linjalla mennään joka tapauksessa: presidenttiä sijaistaa imitaattori Jarkko Tamminen, joka suorittaa nauhanleikkuun.

 

Lean-oppeja hyödyntäen

– IT-Line Manufacturing on Halikossa toimivan IT-Linen tytäryhtiö. IT-Line suunnittelee ja rakentaa lean-filosofiaa hyödyntäviä tuotantolinjoja. Yrityksen asiakkaina on useita suuria pörssiyhtiöitä.

– Sopimusvalmistaja IT-Line Manufacturing hyödyntää IT-Linen tietotaitoa sopimusvalmistuksessa.

– Asiakkaiden tuotteiden kokoonpanoa tehtiin aiemmin IT-Linen tiloissa Halikossa sekä Piiroiselta vuokratuissa tiloissa, mutta nyt kaikki kokoonpanotoiminta on Perttelissä.

– Entisen Hellan toimitalon omistaaStremet Holding Oy, ja tiloissa toimii myös ohutlevyvalmistaja Stremet Oy. Lisäksi tiloissa on vuokralla Suomeen jäänyt osa Hellan organisaatiosta. Kokonaisuuteen etsitään edelleen myös lisää vuokalaisia.