Muuten ok, mutta vähän hölmö – Vilpas virheili Game Sevenin tiistaiksi Salohalliin

1
Teemu Rannikko kuului jälleen Vilppaan parhaimmistoon. (Kuva: Kouvolan Sanomat/Moises Garibay)

Vilpas on varmasti tyytyväinen siitä, ettei sen tarvitse enää tänä keväänä palata Kouvolan jäähalliin. Koripalloon oivallinen pelipaikka ja sen tilapäisisännät osoittautuivat liian laadukkaiksi kolmatta kertaa, kun Kouvot tasoitti 95–86-voitolla Korisliigan välieräsarjan 3–3:een.

Enimmäkseen kelpo luokan vierasottelun pelanneen Vilppaan ongelmaksi nousivat virhevaikeudet. Brandon Taylor, Antonio Ballard ja Teemu Rannikko joutuivat ennenaikaisesti vaihtopenkille, vaikka kahden viimeksi mainitun viidensillä virheillä ei enää ollut vaikutusta ottelun voittajaan.

Neljän ensimmäisen välierän trendi palautui siltä osin, että Kouvot heitti peräti 32, Vilpas vain kymmenen vapaaheittoa.

– Jokaisella jaksolla meidän joukkuevirheemme täyttyivät omasta hölmöydestä. Pitää olla aggressiivisia, muttei voida rikkoa koko ajan. Sitä emme voi tehdä Salohallissa tiistaina. Jos ottelun tempo on sellainen, että asutaan koko ajan vapaaheittoviivalla, on se ehdottomasti Kouvojen etu, huomautti Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo.

Vilpas pystyi kuitenkin pelaamaan voitosta lähes loppuun asti. Ottelussa oli muutamia selkeitä kulminaatiopisteitä: hetkiä, jolloin finaalipaikka olisi saattanut ratketa jo sunnuntaina.

1) Thomas Gipsonin kolmas virhe hieman yli 18 minuutin jälkeen tilanteessa 35–34. Vilppaalle tarjoutui ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä mahdollisuus tehdä eroa. Kävi päinvastoin: Kouvot sai vastustajan puolustusnukahdusten avulla pari helppoa koria ja meni pitkälle tauolle viiden pisteen johtoasemassa.

2) Vilpas kiri Kouvojen suurimmillaan 59–49 olleen johdon kiinni tiivistyneellä puolustuksella ja esimerkiksi Henri Kantosen kovilla hyökkäyspään suorituksilla. Antonio Ballardin ”And1” vei vierailijat jo kolmen pisteen johtoon ajassa 28.40, ja bonuksena tähän toviin ajoittui myös Gipsonin neljäs virhe. Kolmannen kympin lopussa ja neljännen alussa Vilpasta vaivasivat mainitut hölmöt virheet. Kouvot vei peliajallisesti lyhyen pätkän pistein 11–2 ja katkaisi salolaishuuman yleisössäkin.

– Laitoimme siinä vaiheessa muistaakseni kolme-neljä vapaata lay-upia ohi. Silloin oli meidän paras momentumimme saada vähän eroa, totesi Vilppaan Teemu Rannikko.

3) Jack Gibbsin onnistunut kolmen pisteen heitto toi Vilppaan runsaat neljä minuuttia ennen loppua kolmen pisteen päähän (80–77). Kouvot pystyi kuitenkin kääntämään tämänkin vaikeamman vaiheen edukseen samalla tavalla kuin aiemmissakin omissa kotipeleissään.

Vilpas heitti Kouvolan ottelujen kolmosensa koriin vain 26 prosentin tarkkuudella. Sunnuntaina Kouvot pystyi satuttamaan vastustajaa hyökkäyslevypalloilla, joista se onnistui usein tekemään korin.

Kuumaksi nimeksi nousi osin hyökkäyslevypallojen takia tällä kertaa Brian Asbury. Mies, jonka otteet olivat aiemmin jättäneet Kouvojen pelaajista eniten toivomisen varaa.

– Brian pääsi tänään hyödyntämään erikoisosaamistaan, kun vastustajan isoilla pelaajilla oli kolmea ja neljää virhettä. On ollut hänelle kova paikka aloittaa vaihdossa sarjan parhaana korintekijänä, huomautti Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen.

Poissaolijoiden lista jäi Vilppaan Jamie Skeenin mittaiseksi. Paluun tehnyt Kouvojen Tuomas Hirvonen osoitti oman tärkeytensä joukkueelleen.

– ”Tumpin” merkitys on ääretön. Hänen pallovarmuutensa, nopeutensa ja organisointikykynsä on vielä vähän eri tasolla kuin Severi Kaukiaisella. Salohallissa meillä oli väärät jätkät kuljettamassa palloa, Lehtonen mainitsi.

Hieno välieräsarja saa oletettavasti hienon huipennuksensa, ”Game Sevenin” tiistaina Salohallissa.

Vilppaan seurahistoriassa on yksi kokemus ottelusarjan ratkeamisesta seitsemännessä pelissä. Se voitti kaksi vuotta sitten niin ikään kotivoittojen tahdissa edenneiden välierien ratkaisuottelun Karhubasketia vastaan selkeällä erolla.

NBA:n historiassa oli eilisiltaan mennessä pelattu 133 Game Seveniä, joista vierasjoukkue on voittanut vain 28.

Kouvot voitti Salohallissa viimeksi 27. maaliskuuta 2015. Sen jälkeen turhia yrityksiä on ollut 13.

Nämä historiafaktat saattavat puolestaan osoittautua yhtä lailla turhiksi.

– En ole minkään välieräpelin jälkeen kiittänyt meidän fanejamme. Tänään heitä oli äitienpäivänäkin bussilastillinen.

– Tämähän on win-win-tilanne: joko mennään finaaleihin tai tulee vähän enemmän lomaa, pisti Joonas Iisalo huumorivaihteen lopuksi silmään.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Pantterijahtiin
2 vuotta sitten

Lomalle pääsette 24.5. noin klo 21.
Siihen saakka mennään päätyyn asti!