Muutoksen puolesta

0

Pysähtyneisyys on pahasta, muutos on hyvästä – paitsi ilmastonmuutos, jonka pysäyttämiseksi tarvitaan paljon muutoksia. Jo edellinen lause osoitti, että kyseessä on monimutkainen asia.
Eduskuntavaaleja ennen ja niiden jälkeen on kuultu paljon puhetta muutoksesta, jota puolueet tarjosivat, jota kansa halusi ja josta vaalitulos kertoo.
Siitä huolimatta, että ihmiset yleensä manaavat muutosten runsasta määrää ja nopeutta, kukaan ei uskalla lähteä vaaleihin tai hallitusneuvotteluihin lupaamalla, että kaikki jatkuu ennallaan. Vaikka tosiasiassa jatkuisikin.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan Suomen kansa äänesti muutoksen puolesta ja vasemmistoliiton Li Andersson formuloi asian, että suomalaiset äänestivät poliittisen suunnanmuutoksen puolesta.
Muutoksia alkoikin tapahtua heti, kun eduskunta pääsi töihin käsiksi. Perussuomalaiset siirrettiin suuren salin oikeaan laitaan. Siellä he istuvat kokoomuksen oikealla puolella ja tuomitsevat sieltä…ei, se olikin muuan muu mestari.
Vaalien jälkeistä kokoomustakin on luonnehdittu aiempaa oikeistolaisemmaksi. Vielä on ratkaisematta kumpi opposition suurista oikein on oikein puolue.

Aloin makustella muutosta, kun huomasin, että poliittisen äänenkäyttäjän urani alkoi 40 vuotta sitten. Pääsin äänestämään eduskuntavaaleissa ensimmäisen kerran maaliskuussa 1979.
SDP oli silloin suurin puolue. Kokoomus tuli vaaleissa toiseksi, keskusta kolmanneksi ja SKDL neljänneksi.
Mauno Koivistosta tuli pääministeri. Hän oli hoitanut hommaa jo kymmenen vuotta aikaisemmin, joten hallituksesta tuli Koiviston toinen. Edeltävää hallitusta johti demari Kalevi Sorsa, ja niin johti seuraavaakin. Koiviston pääministeriys päättyi, kun hänet valittiin tasavallan presidentiksi 1982.
Ensimmäisten eduskuntavaalieni jälkeiseen hallitukseen tulivat demarien lisäksi keskusta, SKDL ja RKP.

Tänä keväänä vaalit voitti SDP. Hallituspohjaa tunnustellut puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti tällä viikolla, keiden kanssa hän istuu ilmiöpöytiin.
Niin kuin 40 vuotta sitten, hallitukseen ovat menossa SDP, keskusta, SKDL eli nykyinen vasemmistoliitto ja RKP.
Viides puolue on vihreät. Keväällä 1979 se oli vasta hedelmöitymisvaiheessa Koijärvellä.
Muutosta siis tapahtuu, mutta onneksi hitaasti. On aikaa sopeutua.

40 vuoden takaiseen aikaan verrattuna hallituksessa on nyt yksi uusi puolue. Muutoksen puolesta äänestävät saavat tällä vauhdilla täyden vastineen äänilleen vaaleissa vuonna 2179.