Juho Nenonen on pelikiellossa tiistain ratkaisuottelussa – Vilppaan omaa tutkintapyyntöä ei käsitelty

6
Juho Nenonen ja Thomas Gipson ovat ottaneet rajusti yhteen välieräsarjassa.

Vilppaan Juho Nenonen on pelikiellossa tiistaina pelattavassa Korisliigan seitsemännessä välieräottelussa Vilpas-Kouvot. Koripalloliiton kurinpitopäällikkö Tero Kankaanpää tuomitsi Nenoselle yhden ottelun pelikiellon sunnuntaina pelatun kuudennen välieräottelun tapahtumista.

Nenonen huitaisi ottelun ensimmäisellä neljänneksellä Kouvojen David Gonzalvezia kyynärpäällään. Tilanteesta ei puhallettu virhettä. Gonzalvez jäi tilanteessa makaamaan parketille ja hänet talutettiin vaihtoon. Gonzalvez palasi nopeasti takaisin kentälle. Videoklipit tilanteesta ovat kiertäneet sosiaalisessa mediassa, jossa Nenosen toiminta on tuomittu jyrkästi.

Koripalloliiton kurinpitopäällikkö Tero Kankaanpää kertoi ennen päätöksen julkaisua Salon Seudun Sanomille, että tilanne otettiin oma-aloitteisesti tutkintaan. Koripalloliiton kurinpitosääntöjen mukaan ”liitto voi tutkia harkintansa mukaan minkä tahansa tapauksen ottelusta kuvatun tallenteen perusteella”.

– Nenonen on myös antanut oman vastineensa tilanteesta, Kankaanpää kertoi iltapäivällä kello 14 jälkeen. Liiton päätös tuli kello 16.24.

Videolta on vaikea nähdä, osuuko Nenosen kyynärpää Gonzalvezin kasvoihin. Se ei kuitenkaan poistanut pelikiellon uhkaa.

– Videon perusteella voidaan todeta kyynärpään huitaisun olevan voimakas, mutta osuman olleen kevyt, liiton kurinpitopäätöksessä perusteltiin.

– Meillä on sanktioitu sekä fyysisen koskemattomuuden uhkaaminen että loukkaaminen, Kankaanpää kertoi.

Kankaanpää antoi esimerkkitapauksen vastaavasta tilanteesta kahden vuoden takaa puolivälieräottelusta Kataja–BC Nokia. Ottelun aikana Katajan Jarekious Bradley ja BC Nokian Sefton Barrett kamppailivat kentän pinnassa. Bradleyn noustua ylös hän potkaisi edelleen maassa makaavaa Barrettia, ja Barrettin noustua ylös hän huitaisi Bradleyä kädellään. Tilanteen seurauksena Barrett erotettiin pelistä, mutta erotuomarit eivät havainneet Bradleyn potkua.

Kurinpitopäällikkö kuitenkin tutki myös Bradleyn teon ja määräsi hänelle yhden ottelun pelikiellon.

Nenonen pahoitteli tilannetta tuoreeltaan Twitterissä myöhään sunnuntai-iltana.

– En todellakaan yrittänyt lyödä Gonzalvesia. Arvostan kaveria suuresti niin kuin muitakin vastustajia. Kun pelataan kovalla intensiteetillä, joskus sattuu vahinkoja. Lyöminen ei kuulu tapaani pelata, eikä se kuulu koripalloon, Nenonen kertoi.

Kouvojen sentteri Thomas Gipson vastasi Nenoselle tylysti.

– Tuo on selvästi tarkoituksellinen teko. Tiesit, missä hän (Gonzalvez) oli, kun teit sen. Ei onnettomuus. Kun pelaat minua vastaan, floppaat ja heittäydyt maahan. Kasva aikuiseksi ja kasvata ”pallit”. Olet liian vanha pelaamaan tuolla tavalla, Gipson jyrähti.

Myös Vilpas teki ottelusta yksilöidyn ilmoituksen Kouvojen Gipsonista, joita Kankaanpää ei ottanut tutkintaan.

Ilmoituksessa oli kaksi eri tilannetta, joista kummastakin puhallettiin hyökkääjänvirhe. SSS:n tietojen mukaan toisessa tilanteessa pallollisena olevan Gipsonin kyynärpää osuu Nenosta päähän. Tilanteesta ei tuomittu virhettä. Toisessa tilanteessa Gipson lyö pallottomassa korinalustilanteessa kyynärpäällään Nenosta rintaan. Tilanteesta tuomittiin Gipsonille hyökkääjänvirhe ja Nenonen meni tilanteen jälkeen keräämään happea vaihtopenkille ja palasi pian takaisin kentälle.

– Gipsonin osalta tutkittavaksi ottamisen kynnys ei ylittynyt, Kankaanpää vahvisti.

Vilppaalle Nenosen pelikielto on musertava isku, sillä joukkueen loukkaantumishuolet ovat kohdistuneet nimenomaan isoihin korinaluspelaajiin. Esimerkiksi Jamie Skeenin ja Brandon Taylorin pelaaminen huomisessa ottelussa on edelleen epävarmaa.

Korisliigan 7. välierä Vilpas–Kouvot huomenna Salohallissa kello 18.30 (voitot 3-3)

Päivitetty klo 15.00: Nenosen ja Gipsonin twitterviestit.

Päivitetty klo 16.00: Nenosen pelikielto.

pantterijahtiin

Kyllä se Gibsonin kyynärpää näytti osuvan Nenosta vasempaan silmäkulmaan ihan kunnolla. Kuittasi sillä Gonzalvesin..

pantterijahtiin

Jos Vilppaan pyyntö tarkistettaisiin niin erään kaupallisen yhtiön välittämästä tallenteesta näkyisi selvästi Gibsonin kuittaus Nenoselle.

Merja Koskinen

Koripalloliitto teki juuri itsestään pellen ja uskottavuus oikeellisudesta kaivoon.

Suututtaa

Toivottavasti Juho jättää susijengin, oli melko törkeä pyllistys liitolta. Tosin sinne on kyllä Kouvot ollut vahvasti tunkeutumassa, ainakin sinipaidat on antautuneet Gibsonin eteen.

Tsekkaa se!

No, oikeudenmukaisuuden nimissä liitto olisi velvoitettu tarkistamaan myös tämän Gipsonin kyynärpäätaktiikan? Vähän kalskahtaa häijyltä tuo ”harkintansa mukaan” tarkistus.

Aspire

Voi, voi, Juho. Tänään, jos milloinkaan sinua olisi tarvittu kentällä.

Ellei Vilppaan heitot viimeistään tänään löydä hyvällä prosentilla tietään renkaan läpi, Kouvot kävelee fyysisyydellään ja omalla hyvällä pelillään rampautuneen Vilppaan yli.

Ihmeitä joskus silti tapahtuu, mutta siihen tarvitaan joukkueelta ja yleisöltä haavoitetun apinan raivoa.

Onnea illan otteluun – toivottavasti siitä ei tule Vilppaalle kevään Waterloota, vaan henkisestä ja fyysisestä kanveesista ponnistaudutaan väkisin ylös – vaikka Gipsonin shortsinlahkeissa monen pelaajan voimin roikkuen. Jos Skeen on pelikuntoinen, syöttäkää hänelle aamulla tupla-annos puuroa kolmella puristetulla sitruunalla terästettynä. Nyt häntä tarvitaan. Ja yleisön villiä tukea!