Olipahan muodonmuutos – Vilpas onnistui pelaaja- ja pelitapavaihdoksessaan täydellisesti

0
Reggie Dillard oli vain kahden pisteen saldostaan huolimatta Vilppaan tärkeimpiä pelaajia. (kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Miesten Korisliigan neljä ensimmäistä välierää oli menty pitkälti Kouvolan Kouvojen haluamassa tahdissa. Perjantaina Vilpas oli ensimmäisestä pallonhallinnasta lähtien Salohallin isäntä ja murjoi lopulta lukemin 89–73 päättyneen ottelun ratkenneeksi jo hyvissä ajoin.

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo teki merkittäviä taktisia muutoksia, joita pelaajat toteuttivat niitä kentällä huikealla tavalla. Reggie Dillard nousi aloitusviisikkoon ja oli ensimmäisellä puoliajalla kaikkea muuta kuin ”hätävarajenkki”.

Kouvojen David Gonzalvez oli jäänyt neljässä pelissä alimmillaankin 18 pisteeseen, eilen viiteen. Eikä vähiten Dillardin ansiosta.

PeU-Basketissa alkukauden pelannut Euroopan kenttien tulokas sytytti osaltaan Salohallin lupaavana kyteneen tunnelman liekkeihin jo alkuminuuteilla. Fiilis nousi lopulta siinä määrin erinomaiseksi, että Vilpas Ultrasin huutosakin johtaja käynnisti loppulaulut käheällä äänellä. Taukojen tanssiesiintyjätkin saivat show’lleen rytmikkäät aplodit.

– Tiesin heti Kouvolan ottelun jälkeen pelaavani. Valmentaja (Iisalo) kertoi torstaina videoiden avulla, että tehtäväni on tehdä Gonzalvezin elämä vaikeaksi. Hän on loistava pelaaja, mutta tehtävä oli hidastaa häntä niin paljon kuin mahdollista.

Gonzalvez suoritti vain viisi pelitilanneheittoa, ja vastapainoksi tuli kolme pallonmenetystä.

– Voin nukkua ensi yöni hyvin, Dillard hymähti kysyttäessä omasta peliesityksestään.

Useammat epävarmuustekijät leijuivat Vilppaan yllä ennen ottelua. Ainakin muualla kuin joukkueen sisällä.

– Olin aika varma siitä, että kokoonpanomuutokset tulevat avaamaan meidän hyökkäyspeliämme paljonkin. Kouvot ei enää pystynyt sumputtamaan samalla tavalla kuin aikaisemmin.

– Dillard on ollut hyvä puolustuspään pelaaja meillä treeneissä. Ja tietäen hänen fyysiset ominaisuutensa: miksei katsoisi, miten se (Gonzalvezin puolustaminen) toimii. Ja sehän toimi tosi hyvin, Iisalo sanoi.

Aloitusviisikko tahditti Vilppaan muodonmuutosta iskemällä Kouvot välittömästi kanveesiin tilanteessa 7–0. Muut jatkoivat laajalla onnistujien listalla siitä.

Riku Laine pelasi välierien ensimmäiset minuuttinsa keskiviikkona Kouvolassa. Perjantaina hän pääsi kentälle toisen jakson alkupuolella ja piti alun parin puolustusnukahduksen jälkeen intensiteettiä yllä. Kahden peräkkäisen hyökkäyksen viisi pistettä saivat kannattajat osoittamaan ystävyyttään ”meidän Riksalle”.

– Vastustajan isommat kaverit rankaisevat minua puolustuskorin alla, mutta minä yritän olla heitä nopeampi hyökkyspään kolmen pisteen kaarella. He saavat siinä vähän omaa lääkettään, Laine huomautti.

– Tänään olimme henkisesti valmiita. Ollaan ehkä tultu vähän liikaa runkosarjapelien asenteella näihin. Lisäksi nostimme pelin tempoa: eivät Kouvojen isot karjut jaksa juosta meidän perässämme, hän lisäsi.

Pudotuspelien mediahiljaisuus alkaa nousta tutulle tasolle. Sen enempää Vilppaan Brandon Taylorin kuin alun perin Kouvojen pelaavaan kokoonpanoon merkityn Tuomas Hirvosen tilanteista ei tässä vaiheessa kerrottu.

Eikä Vilpas selvinnyt ilman kolhuja tästäkään ottelusta. Sentteri Jamie Skeen loukkasi polvensa viimeisellä neljänneksellä. Juho Nenosen saatua viidennen virheen meni Vilpas koripallon mittapuulla jo äärimmäisen pieneen viisikkoon.

Kouvot sai kasattua rivejään yli puolittamalla Vilppaan suurimmillaan 31 pisteen johtoaseman. Yksi ottelun erikoisuus oli se, että Thomas Gipsonin ottelun ehdittiin jo hetken luulla olevan viiden virheen myötä ohi hyvissä ajoin. Lopulta tekninen virhe meni toiseen osoitteeseen, ja Gipson pysyi neljän virheen saldossa loppuun asti.

– Jokainen syöttö ei ollutkaan meille niin helppo kuin aikaisemmin. Silti tultiin vielä 14 pisteen päähän – pelaajat eivät luovuta. Sen takia tätä joukkuetta on niin kiva valmentaa, muistutti Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen.

5. VÄLIERÄ

Vilpas–Kouvot 89–73 (23–17, 36–15, 12–24, 18–17)

Vilppaan pisteet/levypallot: Teemu Rannikko 29/1/6 syöttöä, Antonio Ballard 23/10, Mikko Koivisto 11/1, Jamie Skeen 11/5, Henri Kantonen 5/5, Riku Laine 5/3, Jack Gibbs 3/1/6 syöttöä, Reggie Dillard 2/0, Juho Nenonen 0/5, Aatu Kivimäki 0/1.

Kouvot: Thomas Gipson III 16/6, Severi Kaukiainen 15/3/6 syöttöä, Brian Asbury 13/7, Jeremy Morgan 10/5, Ville Kaunisto 7/6, David Gonzalvez 5/2, Teemu Knihtinen 4/4, Arttu Saarijärvi 2/1, Vili Nyman 1/0.

Heittoprosentit:
1 p: 68–70
2 p: 60–49
3 p: 36–35
Levypallot: 36–39
Korisyötöt: 23–18
Pallonmenetykset: 9–14
Tuomarit: Petri Mäntylä, Ville Selkee ja Jaakko Kaunisto.
Yleisöä: 1 793
OHO!
Ottelun viimeisillä minuuteilla Vilppaan pisin pelaaja oli 198-senttinen Henri Kantonen.
Vilpas johtaa otteluvoitoin 3–2.
6. välierä sunnuntaina kello 17 Lumon Areenalla.

Yksi tietty 38-vuotias fakiiri

Vaikka erittäin moni Vilppaan pelaaja saa ottelusta vähintään hyvän arvosanan, ei yhtä tiettyä 38-vuotiasta miestä voi olla taas nostamatta muiden yläpuolelle. Teemu Rannikon suoritukset olivat häikäiseviä. Juho Nenonen nosti twiitissään ”turbaanipäisen” Rannikon tittelimuutoksen taikurista fakiiriksi.

Palloskriiniklinikkaa saadaan nähdä Salossa vielä ainakin ensi kausi, mutta siitä kannatti nauttia tälläkin kertaa. Rannikko pystyi hyödyntämään jopa Jamie Skeenin kauden mittaan harvinaisia rullauksia korille.

Jos sideotsaisen kapteenin kikkapussista ei kaivettu rullausta tai syöttöä vapaaseen kolmen pisteen heittopaikkaan, ratkoi Rannikko itse puolimatkan heitoilla tai korilleajoilla. Ne onnistuivat tapahtui hurjilla heittoprosenteilla, joiden myötä syntyi Vilpas-uran ylivoimaisesti suurin pistemäärä. Aiempi ennätys pian kahden kauden ajalta oli 21.

Karhubasketin Koskimies: Tänään näytti siltä, miltä odotin tämän sarjan näyttävän

Kauhajoen Karhubasket tienasi itselleen nopean finaalipaikan myötä monia erilaisia etuja. Yksi niistä oli se, että päävalmentaja Jussi Laakso ja apuvalmentaja Janne Koskimies pääsivät seuraamaan toisen välieräparin tunnelmia Salohalliin.

– Tänään pelin ensimmäiset 25 minuuttia näyttivät siltä, miltä odotin tämän sarjan näyttävän. Oletin Vilppaan ottavan tilan pois Kouvojen sisäpelaajilta ja antavan Kouvojen suomalaispelaajille tilaa heittää.

– Odotin, että Kouvot ei tulisi olemaan kovin vaikea vastustaja Vilppaalle, mutta se on ollut jotain ihan muuta, ensi kaudeksi päävastuuseen nouseva Koskimies pohti.

Karhubasket matkusti torstaina Kotkasta takaisin Kauhajoelle, jossa joukkue myös harjoitteli. Sen jälkeen joukkue on pitänyt puolentoista vuorokauden verran harjoitustaukoa.

Teemu Rannikon ensimmäisen puoliajan pelaamisen kuvailuun ei kannata alkaa luetella ylisanoja. Listasta tulisi liian pitkä.