Osallistava ja inspiroiva yhteisötilataide tuli Plazaan

0
Salon uusimmat yhteisötilataiteilijat kauppakeskus Plazan kellarikerroksen sisäänkäynnin vierellä ja paljon silmiä sisällään pitävän teoksen edessä. Ollikkalaiskoululaisten ryhmää ohjasivat edessä oikealla kuvataiteilija Andréa Vannucchi ja takana vasemmalla kuvataideopettaja Sanna Suilamo.

Ken käy kauppakeskus Plazan parkkihallista rullaportaita ylös, voi kokea, että joku tuijottaa. Ja siinä hän on oikeassa, sillä kävijää katsovat Ollikkalan koulun 4.–6.-luokkalaisten valinnaisen kuvataideryhmäläisten silmät. Ensin oppilaiden silmät on valokuvattu työpajassa, sitten muokattu ja sabluunatekniikalla lopulta maalattu paperille.

– Idea tuli Stefan Bremerin näyttelystä. Tiesin hänen mustavalkoiset kontrastiset mustavalkohenkilökuvansa, ja tiesin, että hänellä oli myös kuvasarja porkkanoista; näennäisesti samanlaisista mutta kuitenkin aivan erilaisista. Tämän assosiaation kautta keksin, että tässä työssä on silmiä, jotka nekin ovat kaukaa katsoen samanlaisia, mutta läheltä kaikki erilaisia, kertoo koululaisia ohjannut kuvataiteilija Andréa Vannucchi.

Ollikkalaissilmät seinällä ovat samalla Veturitallin ystäväyhdistyksen lahja viime lokakuussa 20 vuotta täyttäneelle Salon taidemuseo Veturitallille.

Eikä yhteys taiteen, Veturitallin ja uuden vielä nimettömän Plazassa aina kesäkuulle asti esillä olevan tilataideteoksen välillä jää siihen.

– Taustalla on yhdistyksen vakaa halu aktivoida nuoria taiteen pariin ja totuttaa heitä käymään museoissa. Olemme tavallaan tässä yhteydessä sparraajia Veturitallin ja nuorten sekä yleisön välissä, Veturitallin ystäväyhdistyksen Sissi Peltonen sanoo seuratessaan teoksen valmistumista

Peltonen lisää, että samalla halutaan muistuttaa salolaisia siitä, että oman kaupungin hieno taidemuseo on vain muutaman sadan metrin päässä.

Lahja koostuu nuorten sekä heidän kuvataideopettajansa Sanni Suilamon työpanoksesta sekä Veturitallin ystäväyhdistyksen tuella avulla taiteilija Andréa Vannucchin mukaan saamisesta tilataidetyöpajan ohjaajaksi. Veturitallia työryhmässä edusti museoassistentti Mia Erpi .

Alkuvuonna käynnistyneeseen työpajaan on kuulunut paljon muutakin kuin silmien tekemistä.

– Olemme tutkineet tilataiteen olemusta, tutustuneet eri puolilla maailmaa tehtyyn katutaiteeseen ja pohtineet, missä kaikkialla taidetta voi olla esillä. Työpajassa on pohdittu myös samanlaisuutta ja erilaisuutta, kertoo kuvataiteen opettaja Sanni Suilamo .

Lisäksi ryhmä pääsi tutustumaan valokuvataiteilija Stefan Bremerin näyttelyyn itse mestarin opastamana ennen näyttelyn virallisia avajaisia.

– Bremerin Parsakaali -niminen teos oli hieno, siinä vaikutuksen tekivät värit ja muodot, Salon uusinta tilataidetta mukana luomassa olleet Ella Eilomaa ja Amanda Lahti kertovat.

Bremerin Parsakaali on esillä myös Veturitallin näyttelystä kertovissa mainostauluissa ympäri Saloa. Eikä siinä oikeasti ole kyse parsakaalista, mutta siltä se hyvinkin monien silmissä näyttää.

Ollikkalan koulun valinnaisen kuvataiteen ryhmän yhteisöllinen tilataideteos kauppakeskus Plazan kellarin sisäänkäynnin seinällä on esillä kesäkuulle.

Andréa Vannucchi on vetänyt koululaisten kuvataideryhmän työpajaa Veturitallin ystäväyhdistyksen tuella. Lopputulos on nähtävillä kauppakeskus Plazassa vielä muutamia viikkoja. Taustalla taidetta tekevät Aada Suominen ja Laura Siimon.