Paljon sanottavaa tasa-arvosta

0
Hanna Hirvonen tarkastelee tasa-arvoa asunnottomuuden kautta. Hän muistuttaa, että jokaisella on oikeus omaan kotiin.

Yksi valokuva tai monta valokuvaa samasta aiheesta, samassa tilassa kertovat tasa-arvosta ainakin yhden asian yhtenevästi. Tasa-arvo koskettaa ja nostattaa tunteita.

Saman taivaan alla -otsikolla Muurlan opiston opiskelijat ovat koonneet Salon Plazaan näyttelyn, joka saa myös katsojan pohtimaan tasa-arvoa.

– Tässä on oma näkemykseni, mutta katsoja voi päätellä, sanoo esimerkiksi Nina Niemi.

Hän lähestyi laajaa aihetta kyselemällä somessa muiden näkemyksiä, mutta päätyikin tuomaan omia näkökulmiaan, joista katsoja voi tehdä omat päätelmänsä.

Katsoja myös osallistetaan konkreettisesti oman valokuvan kautta. Elina Järvenreuna tosin jännittää etukäteen, miten ihmiset uskaltautuvat mukaan hänen ideaansa.

– Tähän saa tulla kuvattavaksi, ja sen jälkeen henkilö saa itse asettaa kuvan, mihin haluaa, Järvenreuna näyttää tyhjää tilaa seinällä.

Seinälle hän on kiinnittänyt eri otsikoiden alle tasa-arvon synnyttämiä ajatuksia.

Järvenreuna ei ole vielä miettinyt valokuvien jatkoa, mutta sanoo myös, että halutessaan oman kuvansa voi hakea pois näyttelyn loputtua.

Paimiossa asuva Järvenreuna on ensimmäisen vuoden opiskelija, joka toivoo valokuvauksesta itselleen uutta ammattia.

– Olen visualisti eli somistaja ja siitä nyt kahden vuoden opintovapaalla, hän kertoo.

Lähestymistapoja ja näkökulmia Salon Plazan toisessa kerroksessa olevassa näyttelyssä riittää, sillä tekijöitä on 18. Ajankohtainen aihe nostaa esille muun muassa ympäristöasioita, luontoa, eläimiä ja paljon ihmisten väliseen kanssakäymiseen liittyviä tasa-arvokysymyksiä.

– Valitsimme aiheen ajankohtaisuuden vuoksi, mutta halusimme myös kantaa ottavan näyttelyn, joka koskettaa yleisöä, kertoo Muurlan opiston vieraileva luennoija Heli Mäenpää.

Hän valitsi teeman yhdessä Muurlan opiston valokuvauksen opettajan Kikka Niittysen kanssa.

– Tasa-arvo on niin laaja, tänne on löytynyt mieletön kirjo, Mäenpää kiittelee opiskelijoita.

Esimerkkejä kirjosta ovat muun muassa Belgiasta lähtöisin olevan Thaïs Moermanin kuvat, joissa teeman ruoka ympärille kietoutuu myös tasa-arvo.

Hanna Hirvosen laaja teos asunnottomuudesta tarkastelee tasa-arvoa karusta näkökulmasta. Hirvonen on yhdistänyt teokseensa äänimaailman, mitä oli hyödynnetty joissakin muissakin töissä.

Sukupuoleen liittyvän tasa-arvon ympärille oli myös rakennettu teoksia, joista esimerkiksi Sanni Räsäsen kuvat johdattivat sukupuolivähemmistöjen kokemiin ongelmiin.

Osa opiskelijoita on kiteyttänyt teeman yhteen kuvaan, kuten esimerkiksi Susanna Mulari, jonka kuvassa liitää lokki.

– Ajattelen, että niin kauan kuin on epätasa-arvoa ja sortoa, ei olla vapaita, hän selittää.

Jukka Vaso puolestaan on löytänyt tasa-arvoon liittyen ajankohtaisen ilmastonmuutoksen. Öljytynnyrin päälle sijoitettu valokuva Helsingissä olevasta hiilikasasta on pysäyttävä kokonaisuus.

– Korostan vastuuta.

– Tulevillakin sukupolvilla on oikeus puhtaaseen ympäristöön, hän sanoo.

Jokaisessa työssä tasa-arvosta on kummunnut erilainen näkemys, vaikka eri tekijöillä aiheeseen liittyi samoja asioita. Tällainen on esimerkiksi ihmisten kiusaaminen.

Halikkolainen Anna Halme puki ajatuksen kuviin, jotka kulkevat saman otsikon alla ”Olen hyvä”.

Hän antoi lasten miettiä, missä asiassa he ovat hyviä, ja kuvasi heidät sen jälkeen.

– Jokaisen pitäisi kokea olevansa hyvä, hän muistuttaa.

Halme sanoo, ettei se kaikille lapsille ole helppoa, sillä heitä kiusataan koulussa.

Muurlan opiston valokuvanäyttely Saman katon alla pidetään 18.5.-26.5. kauppakeskus Plazan 2. kerroksessa sijaitsevassa liiketilassa.