Perniön uusi koulu nousee lukion tontille – uudisrakennuksen hinta nousee

0
Perniön vanha lukio puretaan uuden Kirkonkylän koulun tieltä.

Perniön kirkonkylän uusi koulu nousee odotetusti vanhan lukion tontille Lupajantien varteen.

Koululle on etsitty paikkaa myös kirkonkylän koulun nykyiseltä tontilta Lampolantien varresta, mutta tontti on todettu liian ahtaaksi. Lisäksi saattoliikenne kouluun ja päiväkotiin kulkee pientaloalueen läpi.

Lisähankaluutta tuo, että uusi koulu pitäisi rakentaa vanhan paikalle. Se tarkoittaa, että vanha koulu pitäisi purkaa ensin pois tieltä, ja vanhan koulun osittain käytössä oleville tiloille pitäisi löytää väistötilat.

Käytöstä poistetun lukion tontilla tilaa on hyvin, eikä koulun saattoliikenne häiritse asutusta. Uuden koulun lähellä toimivat myös yläaste ja lukio.

Salon opetuslautakunnan hyväksymän hankesuunnitelman mukaan lukion tontille rakennetaan 250 oppilaan koulu 1.–6.-luokkalaisille.

Sen bruttoala on 4 400 neliömetriä ja hyötyala runsaat 3 200 neliötä. Rakennus on osin kaksikerroksinen, ja se varustetaan hissillä.

Kouluun tulee tavallisten luokkien lisäksi neljä pienluokkaa ja tilat kahdelle 21 lapsen esiopetusryhmälle.

Saman katon alle suunnitellaan lisäksi käsityön, kotitalouden ja musiikin opetustilat sekä liikuntasali aputiloineen. Tiloja tulevat käyttämään myös yläkoulun ja lukion oppilaat sekä Salon kansalaisopisto.

Ruokailu tapahtuu monitoimisalissa ja ruoka jaetaan palvelukeittiöstä. Koulussa työskentelee noin 40 aikuista. Henkilökunnalle suunnitellaan hallinto- ja työtilat, taukotilat ja sosiaalitilat.

Rakennus perustetaan paaluilla kantavaan pohjaan, ja se on tarkoitus rakentaa säältä suojattuna. Ulkoseiniin tulee rapattua harkkoa.

Uuden koulun tavoitehinta-arvio on noussut alkuperäisestä 8,7 miljoonasta eurosta noin 11,2 miljoonaan euroon.

Hinnan nousua selitetään sillä, että suunnittelu ja rakennuttaminen joudutaan hankkimaan kokonaan markkinoilta. Kaupungin oma henkilöstö ei riitä kaikkien käynnissä olevien ja lähiaikoina käynnistyvien hankkeiden hoitamiseen.

Kustannusarviota ovat kasvattaneet myös esiopetusryhmät, yläasteen tekninen työ ja kotitalous sekä 250 000 euroa maksava sääsuojaus.

Alkuperäisestä kustannusarviosta puuttui lisäksi entisen lukiorakennuksen purku, joka maksaa noin 360 000 euroa. Irtokalustaminen syö 330 000 euroa.

Pelkän uudisrakennuksen hinnaksi arvioidaan nyt 10,6 miljoonaa euroa.

Kirkonkylän koululle on tarkoitus valita seuraavaksi rakennuttajakonsultti ja suunnittelijat. Uuden koulun urakkatarjouksia on tarkoitus pyytää ensi vuoden alkupuolella.

Rakennustyöt kestäisivät noin vuoden, kesäkuusta 2020 kesään 2021. Uusi koulu otetaan käyttöön elokuussa 2021.

Perniön vanha lukiorakennus puretaan työmaan tieltä ensi syksyn aikana. Käsityön ja kotitalouden käytössä oleva vanha siipi pysyy toistaiseksi käytössä, ja se puretaan vasta uuden koulun valmistuttua.

Kirkonkylän koulun toiminta jatkuu nykyisissä väistötiloissa ja osittain vanhassa koulussa siihen asti, että uusi koulu saadaan käyttöön.

Ollikkalan uuden päiväkodin rakentaa Teijo-Talot Oy

Perniöläinen Teijo-Talot Oy on voittanut Ollikkalan uuden päiväkodin kokonaisurakan.

Salon kaupunki sai urakasta kolme tarjousta: Teijo-Taloilta, Mediset hoivarakentajat Oy:ltä ja Temporent Oy:ltä.

Tarjouksissa painotettiin puoliksi hintaa ja laatua, ja Teijo-Talojen tarjous oli kokonaistaloudellisesti edullisin.

Laatuperusteissa otettiin huomioon energiataloudellisuus, tilojen esteettiset ja toiminnalliset ominaisuudet sekä ympäristöystävällisyys ja terveellisyys.

Ollikkalan päiväkoti alittaa kustannusarvionsa, sillä Teijo-talojen veroton tarjous oli 2,6 miljoonaa euroa. Kaupunki oli varannut hankkeeseen kaikkiaan 3,5 miljoonaa euroa.

Uusi päiväkoti nousee Ollikkalan koulun kanssa samalle tontille, ja rakennusten välille rakennetaan kulkuyhteys.

Päiväkoti rakennetaan moduulirakenteisena siten, että se on mahdollista tarpeen niin vaatiessa siirtää toiseen paikkaan. Rakennukseen kuuluu viisi osastoa aputiloineen.