Somero loiventaa pääkadun sadevesikouruja – uriin tökkäävät rollaattorit, rattaat ja pyörätuolit

0
Tien päällä olevat sadevesikourut tehtiin Someron Joensuuntielle uudistusten yhteydessä vuosia sitten.

Someron kaupunki etsii keinoja loiventaa Joensuuntien sadevesikouruja. Pääkadulle uudistusten yhteydessä tulleita kouruja on vuosien aikana arvosteltu voimakkaasti. Jalkakäytäville ja pyöräteille tehtyjä kouruja on pidetty liian syvinä ja jyrkkäreunaisina.

Someron tekninen johtaja Marko Mäkinen kertoo, että kaupunki kokeilee kesän aikana sadevesikourujen reunojen loiventamista.

– Kokeilemme parissa kourussa, miten reunojen loiventaminen onnistuu. Jos se onnistuu hyvin, loivennetaan kaikki, Mäkinen huomauttaa.

Joensuuntien kevyen liikenteen väylillä on sadevesikouruja säännöllisen tiheään. Niiden kautta sadevedet valuvat viemäreihin. Kouruja ovat arvostelleet niin polkupyöräilijät, pyörätuolien käyttäjät kuin lastenvaunuja työntävät. Someron vanhusneuvoston puheenjohtaja Pertti Tamminen painottaa, että jyrkät kourut ovat liikuntarajoitteisille todella hankalat.

– Rollaattorit ja pyörätuolit stoppaavat jyrkkiin kouruihin. Samalla tavalla niihin tökkäävät lastenrattaat ja polkupyörät. Kourujen aiheuttamat ongelmat nousivat voimakkaasti esille esteettömyyskävelyssä, joka järjestettiin viime vuonna Joensuuntiellä kaupungin päättäjille. Pyörätuolin etupyöriä piti nostaa ylös, jotta kouruista pääsi yli, Tamminen toteaa.

Sadevesikouruista puhutaan tällä hetkellä vilkkaasti myös Facebookin Someron ilmoitustaululla. Polkupyöräilijät ovat huolissaan niin turvallisuudesta kuin pyöränkumeista:

– Tosi ikävät urat. Meinaa kaatua, kun pyörä tökkää niihin. Aina välillä saa olla pyöränkumeja paikkaamassa. Jos ovat kaupungin mielestä hyvät, polkekoot Joensuuntien päästä päähän, niin ovat toista mieltä, kommentoivat pyöräilijät palstalla.

Myös pienten lasten vanhemmilla on sadevesikouruista ikäviä kokemuksia:

– Ihan kamalat! Muutaman kerran jopa tytön rattaat menivät kasaan, kun sopivasti töksäytti. Kerran meinasin matkarattailla kipata lapsen nurin, kun pyörä uppoaa just sopivasti sinne kaukaloon, kertovat vanhemmat Facebookissa.

Liikuntarajoitteisten liikkumisen vaikeutta harmitellaan myös Facessa:

– Enemmän harmittaa liikuntarajoitteisten puolesta, kun pyörätuolilla ei ylitys onnistu tuosta vain ja rollaattorinkin kanssa joutuu olemaan tarkkana. Joensuuntie on täynnä esteitä ja vaaranpaikkoja, todetaan kommenteissa.

Pertti Tamminen ihmettelee myös Joensuuntien joidenkin suojateiden vaikeakulkuisuutta.

– Muutaman suojatien kohdalla on ihmeellinen korkea kynnys jalkakäytävän reunassa. Myös ne vaikeuttavat liikkumista keskustassa.

Myös Marko Mäkinen pitää suojateiden korkeita kynnyksiä ongelmana.

– Pyörätuolia työntävällä pitää olla hyvät käsivoimat, että saa pyörätuolin jalkakäytävän kynnyksen yli. Yksin pyörätuolilla liikkeellä olevalle kynnykset ovat todella iso este.