Rosbergin resepti Bottaksen näpeissä

0
Valtteri Bottas pettyi kolmanteen sijaansa sunnuntaina Monacossa.

”Kun pääset äärirajoille auton kanssa, se on kuin painisi härän kanssa – auto ei ole hyppysissäsi missään vaiheessa, joten kyse on enemmänkin tasapainoilusta ja reagoinnista oikeissa hetkissä.”

Sunnuntain Monacon kilpailusta viis, Lewis Hamilton on tällä hetkellä aidosti ongelmissa Valtteri Bottaksen kanssa. Lauantain aika-ajojen jälkeen britin tuoreeltaan antama analyysi höystettynä maailmanmestarisluokan tuuletuksilla kertoi kaiken oleellisen siitä painekattilasta, jonka sisällä viisinkertainen maailmanmestari tällä hetkellä kuhisee.

Ja se jos mikä on yllätys, kun kelaa ajassa puoli vuotta taaksepäin. Silloin Bottas sai olla onnellinen, että vuoden jatkopahvi Mercedekselle oli sorvattu jo heinäkuussa marraskuun sijaan. Viime kauden viimeisten kuukausien alistuneella perässä ajelulla jatkosopimusta tuskin olisi kirjoitettu.

Kun surkeaan loppukauteen ynnää vielä sen, että Mercedes palkkasi varakuljettajakseen ranskalaislupaus Esteban Oconin ja tallipäällikkö Toto Wolff vakuutti tammikuussa, että Ocon tulee palaamaan kisakuljettajaksi kaudeksi 2020, oli Bottaksen tilanne Melbournen avauskisassa maaliskuussa enemmän kuin tukala.

Palataan Monacoon. Vaikka Bottas hävisi jälleen kisamitassa Hamiltonille, on britti joutunut tällä kaudella jälleen saman tilanteen eteen kuin viimeksi Nico Rosbergin mestaruuskaudella 2016. Pahin haastaja löytyy oman tallin sisältä, ja se jos mikä on alkanut kiristää hallitsevaa maailmanmestaria.

Aika-ajot ovat menneet tällä kaudella toistaiseksi tasan 3–3, ja kisamitassa Hamilton on ollut etevämpi lukemin 4–2. Sekä aika-ajoissa että kilpailuissa hopeanuolet ovat kulkeneet vauhdillisesti rinta rinnan kahta ensimmäistä kisaviikonloppua lukuun ottamatta koko ajan.
Hamiltonin helpotuksen Monacon sunnuntai-illassa ymmärtää hyvin.

Bottas oli dominoinut viikonlopun harjoituksia ja oli matkalla myös neljättä peräkkäistä kertaa paalupaikalle ennen viimeisen aikakierroksen surkeaa ajoitusta. Hamilton pääsi kuin varkain ykkösruutuun ja teki eilen sen, mikä ykkösruudusta Monacossa pitikin tehdä.

Vaikka piste-ero Hamiltoniin kasvoikin 17 pisteeseen, ei tilanne näytä Bottaksen näkökulmasta laisinkaan huonolta. Kesäkuun kolmesta GP:stä kaksi, Kanada ja Itävalta ovat aina sopineet nastolalaiselle enemmän kuin hyvin. Kanadassa hän on juhlinut neljästi palkintopallilla ja Itävallasta puolestaan löytyy uran ensimmäinen palkintopallisijoitus vuodelta 2014 ja uran toinen voitto kaudelta 2017.

Kun Bottas suorittaa nykytasollaan kesäkuun, laitetaan Hamilton vielä alkukauttakin kovempaan puntariin. Rosberg sai Hamiltonin pois mestaruusuraltaan samalla reseptillä kolme vuotta sitten – olemalla tarpeeksi lähellä ja sopivissa paikoissa piirun verran edellä tallikaveriaan.

Nyt Bottaksella on elämänsä mahdollisuus toistaa sama temppu ja suistaa voittamattomalta viime vuosina näyttänyt Hamilton valtaistuimeltaan.