Salolaismies innosti hirttämään muslimeita – oikeus tuomitsi

1
Mies ei ollut ensimmäistä kertaa oikeudessa syytettynä ampuma-aserikoksesta.

Salolainen perheenisä on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Nelikymppinen mies uhosi sosiaalisessa mediassa väkivallalla Turun terrori-iskun jälkeen.

”Kaikki 100 % terrosterista ovan musliimit” ja ”pitäis noiden kohdalla teloittaa koko suku ja julkisesti hirtetäis, niin ei tulis edes mieleen tappaa ihmisi”, mies kirjoitti omalla Facebook-tilillään.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus julisti tuomion oikeudenkäynnin päätteeksi tiistaina. Oikeus katsoi muun muassa, ettei sananvapaudella voi perustella kirjoituksia, joissa hyväksytään väkivallan käyttö. Käräjäoikeus myös korosti, että lakia on noudatettava, vaikka inhimillinen tragedia aiheuttaisikin kiihtymystä.

Salolaismies julkaisi kirjoituksensa heti seuraavana päivänä, kun marokkolainen puukottaja oli surmannut kaksi naista ja haavoittanut kahdeksaa muuta ihmistä Turun keskustassa 18. elokuuta 2017.

– Läpihuutojuttu, mies itse hymähti Salon oikeustalon käytävällä tuomiota odottaessaan.

Käräjäoikeudet ovat 2000-luvulla langettaneet joitain kymmeniä tuomioita kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Salossa tuomio lienee ensimmäinen.

– Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on ollut nousussa koko ajan, tutkija Jenita Rauta Poliisiammattikorkeakoulusta sanoo.

Rauta tutkii työkseen poliisille tehtyjä viharikosilmoituksia. Tilastotiedoista julkaistaan vuosittain raportti. Tuorein viharikosraportti on viime syksyltä. Siinä käsitellään vuotta 2017, jolloin poliisi kirjasi epäiltyjä viharikoksia erityisen paljon juuri Turun terrori-iskun jälkeen.

Yleisimpiä viharikoksia olivat sanalliset uhkaukset, loukkaukset ja häirinnät. Kiihottamisrikoksia poliisi kirjasi yhteensä 152. Kasvua edellisvuoteen oli yli 300 prosenttia.

Kaikki viharikosepäilyt eivät kuitenkaan johda syytteeseen saati tuomioon.

Viharikoksella tarkoitetaan rikosta, jossa tekijän vaikuttimena ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys esimerkiksi uhrin etnistä taustaa, uskontoa tai seksuaalista suuntautumista kohtaan.

Euroopan neuvoston määritelmän mukaan ”vihapuhetta ovat kaikki ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjaa suvaitsemattomuuteen.”

Suomen rikoslaki ei tunne sanaa vihapuhe. Poliisin, syyttäjän ja tuomioistuimen on punnittava jokaisessa tapauksessa toisen oikeutta sananvapauteen ja toisen oikeutta saada suojaa syrjinnältä ja vihalta.

– Raja vihapuheen ja vihaisen puheen välillä on tosi hankala. Kiihottamisessa kansanryhmää kohtaan viha kohdistuu kuitenkin selkeästi johonkin kansanryhmään. Se on viharikos, Rauta korostaa.

Poliisi tekee itse suuren osan rikosilmoituksista, joissa epäillään kiihottamista kansanryhmää vastaan. Valtaosa rikosilmoituksista kumpuaa netistä, erityisesti Facebookista.

– Ne ovat joka tapauksessa aina törkeitä kirjoituksia, Rauta huomauttaa.

Vihapuhetta puolustellaan usein sananvapaudella. Perustuslain mukaan jokaisella ”oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä”.

Sananvapaus ei ole kuitenkaan rajaton. Kihlakunnansyyttäjä Ville Urpomäki totesi oikeudessa tiistaina, etteivät salolaismiehen kirjoitukset kuulu sananvapauden piiriin.

– Viestit ovat olleet luonteeltaan rasistisia ja omiaan levittämään halveksuntaa muslimeja kohtaan sekä loukkaamaan heidän ihmisarvoaan. Lisäksi on yllytetty tai ainakin suhtauduttu hyväksyvästi siihen, että muslimeja kohtaan tehdään väkivaltaa, Urpomäki korosti.

Syyteharkinta pohjautui lakiin sananvapauden käyttämisestä joukkoviestimissä, kuten internetissä. Valtakunnansyyttäjä oli määrännyt ajamaan syytettä salolaismiestä vastaan.

Rikoslaissa sananvapauden rajoja täsmennetään kymmenessä eri tilanteessa. Laissa on määritelty esimerkiksi kunnianloukkaus, kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkominen.

Sananvapaudelle on pantu rajat myös yrityssalaisuuksien vuotamiselle, pornokuvien levittämiselle ja harhaanjohtavalle markkinoinnille.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 38-vuotiaan salolaismiehen 45 päiväsakkoon, joka hänen tuloillaan tekee 270 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Valtakunnansyyttäjän nostamat syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ovat kaksinkertaistuneet vuodessa. Syytteitä nostettiin viime vuonna liki neljäkymmentä, kun niitä toissavuonna oli vielä alle kaksikymmentä.

"Läpihuutojuttu"

Niin metsä vastaa, kuin sinne huutaa. Surullista. Suomalaisen perheenisän ja ´patriootin´ mieltä järkyttänyt hätähuuto kaikessa alastomuudessaan. Juuri tällaiseen terrorismi pyrkii; järkyttämään yhteiskunnan perusteita ja turvallisuutta sekä repimään yhteiskuntaa pelolla palasiksi. Ainakin nyt kirjoituksistaan syytetyn kohdalla Turun puukottaja on onnistunut. Surullista on se, että puukottajan lähtökohdat tekoonsa ovat olleet yhtä hämärät kuin tekoon kirjoituksellaan vastanneella syytetyllä. Teot ja uhkaukset seuraavat toisiaan. Niin metsä vastaa, kuin sinne huutaa. Voi tietysti olla niinkin, että läpihuutojuttu-mies on niin huolestunut lastensa turvallisuudesta, että siksi reagoi noin voimallisesti Turussa sattuneeseen tekoon. Tosin joku muu voi olla huolestunut hänen lastensa kasvuympäristöstä kuvatunlaisen ilmapiirin ympäröimänä. Kumpi on todennäköisempi… Lue lisää »