Sitra: Kansainvälinen raportti paljastaa kuilun suomalaisten elämäntapojen ja ilmastotavoitteiden välillä

4

Tuoreen raportin mukaan kansainvälisten ilmastotavoitteiden ja suomalaisten elintapojen välinen kuilu on valtava. Sitran mukaan raportista ilmenee, että Suomessa yhtä ihmistä kohden lasketun hiilijalanjäljen pitää vähentyä jopa 93 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.
Sitra kertoo mallintaneensa kumppaneidensa kanssa ensimmäistä kertaa maailmassa, kuinka radikaalisti elämäntapojen ja kulutuksen on muututtava, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää 1,5 asteeseen. Muutos vaatii muun muassa uudenlaista kiertotalouden mukaista ruuantuotantoa, liiketoimintaa sekä yhteistyötä.
Julkistettu raportti tarkastelee noin 30:tä vaihtoehtoa, joilla elämäntapakuilua voidaan kuroa.
Sitran mukaan hiilijalanjälkeä voi merkittävästi pienentää muun muassa korvaamalla yksityisautoilun joukkoliikenteellä tai sähköpyörällä, vaihtamalla asunnon pienempään, suosimalla kasvis- ja vegaaniruokavaliota sekä korvaamalla maidon kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla.

STT

Kuvat:

Urpo

Laskelmahan on täysin kestämättömällä pohjalla. Miksi suomalaisten pitäisi kärsiä siitä, että muut eivät hoida asioitaan?

Jos sen sijaan kerrankin laskettaisiin kuormitus tavalla, jolla Suomi maailman puhtaimpiin kuuluvan luonnon keskellä elää, meillä ei olisi tietoakaan nykyisen kaltaisista ympäristöongelmista. Mutta ei, meillä vaan halutaan ruoskia itseä siksi, että muut kuormittaa liikaa ja siksi meidän täytyy vähentää kuormitusta, kun muut eivät siihen pysty.

Kuka Sitraakin ulkomailta käsin oikein ohjaa, kun siellä tällaisia raportteja tuotetaan?

Aspire

Niin, miksi suomalaisten pitää kärsiä siitä, että muut ei hoida asioitaan?

Ehkä siksi, että viisas yrittää pelastaa vuotavan laivan, tyhmä sen kuin istuu ja voivottelee, kun kukaan ei tee tilanteelle mitään. Miksi siis hänkään tekisi?

Sarkastisesti ajatellen; mitä turhaan yrittää tehdä ja ajatellakaan asiaa. Naatitaan vaan merimatkasta niin kauan kuin laiva pysyy pinnalla. Upotaan sitten lopulta kaikki yhdessä. Olihan se kivaa, niin kauan kuin sitä kesti. Hei jallerii, hei, tui jallerii, hei jallerii, plumps plumps.

Ps. On turhaa kuvitella, että Suomi selviäisi ilmastonmuutoksen kiihtymisestä kärsimättä, tehdään sitten niin tai näin. Silti kannattaa yrittää tehdä muutoksen hidastamiseksi parhaansa. Asenteista kannattaisi aloittaa.

Urpo

Kyse ei ole siitä, etteikö Suomen pitäisi vähentää päästöjä tai etteikö Suomi mm. biotalouden kärkihankkeen avulla pyrkisi vähentämään päästöjä. Kyse on siitä, että tarkastelussa väärän lähtökohdan takia suomalaisten kulutusta pidetään pahempana asiana kuin maailman pahimpien saastuttajien kulutusta. Tästä myös seuraa meille kohtuuttoman suuri vastuu asiasta, joka kuuluisi muille. Maapallon kantokyky kuormitusta vastaan määräytyy pinta-alan perusteella. Suomessa kuormitus pinta-alaa kohti on täysin ongelmattomalla tasolla, vaikka harhaanjohtavasti puhutaan 3,6 maapallon tarpeesta kulutuksemme kattamiseksi. Tilanne kuormituksen suhteen on aivan erilainen monissa muissa maissa. Kun luonnon kantokyvyn kannalta jokainen maa saa tuottaa päästöjä suhteessa valtion hallitsemaan pinta-alaan, suurin osa valtioista kuormittaa niin suhteellisesti kuin… Lue lisää »

Jim Six

Kerrankin keskusta ja etenkin Kärnä on asialinjalla. Haluaisin nähdä, kun hitsaaja Reino ajelee työmatkan Malmilta sähköpyörällä, ja ostaa Teslan ja pitää etätyöpäivän. Muuttaa ehkä myös Tuusulaan pienempään yksiöön, koska maailma pelastuu.

Japanin, Kiinan ja Intian vetäminen mukaan näihin ilmastohäpeilyvertauksiin on aivan turhaa, kun verrataan Suomeen ja yritetään syyllistää kansalaisia.